fbpx

Cât te costă să înlocuiești un om bun într-o companie?

Vorbeam la un moment dat cu niște oameni din HR și ziceau că nu degeaba pentru posturile de top se oferă inclusiv recompense de genul ne aduci un om bun și primești salariul lui pe o lună. În companiile de top să schimbi un om bun te costă între 3 și 12 salarii, dacă ții cont de costurile cu recrutarea, angajarea, instruirea, integrarea în echipă, tot ce trebuie pentru ca noul angajat să devină la fel de productiv ca cel care a plecat.

De asta mă gândeam că atunci când citim despre concedierile din ultima perioadă, sunt șanse mari ca în primul rând să fie puși pe liber oamenii care nu erau chiar cei mai buni de acolo sau nu se încadrau în echipă, firma profită de scuza cu e criză pentru a face curat.

E trist că se dau afară oameni, și e adevărat că în unele cazuri se mai întâmplă ceva, corporațiile mari vin și cumpără firme mai mici doar pentru baza de date cu clienți sau pentru idee sau pentru brand sau pentru algoritmi, li se rupe lor de angajați.

Totuși, oamenii buni pleacă ultimii, că un manager care poate influența deciziile de angajare și concediere știe cât îl va costa să aducă un om bun în echipă, și va prefera să tragă toate sforile ca să îl păstreze. Și când un om bun e concediat, își găsește lejer de lucru.

Chestia asta cu păstrarea angajaților e valabilă și la afacerile mici, cu câțiva angajați. Mai vorbeam și la agenție cu clienții ce au câțiva angajați, și îmi ziceau aceeași fază, chiar dacă vara sau iarna sezonul e mort și nu au vânzări, își fac calculele pentru a păstra angajații buni, pentru că în caz contrar nu vor putea găsi alții fix când vor avea nevoie.

Tot în legătură cu asta, uitați-vă un pic la ce se întâmplă acum cu întârzierile de avioane și problemele din companiile aeriene și de pe aeroporturi.

Nu, nu e vina călătorilor care s-au trezit anul ăsta să zboare peste tot pentru revenge travel, grosul problemei e cauzată de concedierile făcute în pandemie.

Companiile au dat atunci mulți oameni afară, am auzit și de cazuri cu jumătate dintre angajați concediați, deși multe dintre ele au cerut și primit ajutoare financiare de la stat. Oamenii ăia și-au găsit între timp joburi în altă parte, și acum companiile vor să angajeze, dar nu au de unde, deci sunt nevoite să anuleze zboruri și să piardă bani.

Ironic, nu?

Recomandă

Un comentariu

  1. Anul asta mi-am cam învățat lecția. Doamne ferește sa angajezi un om “rau” în sezon ca totul se duce la naiba dacă e firma foarte mica asa ca regula de baza e sa angajezi la început de vară sau de iarna sa ai 1, 2 sau chiar 3 luni pentru pregătire dar cu foarte mare atenție. Chiar dacă ai impresia ca pierzi bani pe termen scurt, totuși pe termen mediu și lung ești mai câștigat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *