fbpx

Prin martie, cînd am intrat în starea de urgență, a durat vreo 2 luni să mă obișnuiesc cu ideea că ne așteaptă minim 1 an de zile greu, cu perioade de urgență/izolare/restricții, alternate cu perioade de relativă relaxare.

Între timp am învățat mai multe lucruri despre virus, deja se discută despre mai multe vaccinuri care probabil vor apărea la începutul lui 2021. Totuși, realitatea este că inclusiv cu programe ample de vaccinare la nivel național, va mai dura ani buni până când îmbolnăvirile de Covid-19 se vor reduce simțitor și pericolul va trece.

Între timp tot cu mască, tot cu distanțare socială, cu foarte multă atenție la igienă. Eu sunt optimist de felul meu, sper ca în vara lui 2021 să fim mai relaxați, să putem călători mai ușor, să își revină un pic și HoReCA și turismul și evenimentele, dar nu va mai fi ca în 2019, asta e sigur.

În plus, apar multe schimbări și în orașele mari. Pe scurt, angajații care abia se descurcau să plătească chiriile sau ratele vor pleca în orașe mai mici, sau chiar la țară, dacă pot lucra remote, multe proiecte pe zona de clădiri birouri vor fi reconvertite în clădiri pentru locuințe, și inclusiv cei care își permit viața în oraș tind să se mute în zone rezidențiale sau aproape de oraș, pentru a avea mai mult spațiu, case cu grădină. Probabil vor mai trece vreo 10 ani până când se va reveni la situația dinainte de pandemie.

Ce vreau eu să zic este că trebuie să ne obișnuim cu noua normalitate, să ne adaptăm și să ne reprofilăm, dacă jobul/afacerea noastră nu au căutare în perioada asta. Nu mai e vorba de câteva luni în care trebuie să rezistăm, ci de o lume nouă, diferită de ce a fost până în 2019. Câștigătorii nu vor fi cei care așteaptă, ci cei care văd în orice problemă o oportunitate.

Dacă sunteți abonați la newsletter-ul meu ați primit articolul ieri pe email. Fac niște teste, sunt curios cum ajunge mesajul mai ușor la oameni.

5 Comentarii

 1. Reprofilarea e cu dus și întors fiindcă, pe o parte, îi bați cap la cap cu debutanții.
  Totodată, călcatul pe cadavre a demonstrat contrariul în perioada asta. Viziunea cu „în orice criză e o oportunitate” nu mai e viabil (România e altă planetă, din păcate).
  Adică, și tu vei avea probleme cu lipsusurile de „certificate” care trebuie sau „profilarea” care trebuie (nu-ți mai permiți să-ți pierzi timpul aiurea cu coatele pe bănci cum o făceai acum 10-15-20 de ani).

  România încă persistă cu mahmurul sovietic.
  De exemplu, și de ce reprofilarea e îndoielnică, în țara asta colcăie ( <b>c o l c ă i e</b> ) mentalitatea sovietelor: asociații, organizații, camere, federații [naționale]. Nu poți să devii ceva în țara asta fiindcă există <i>o ceva</i> care te filtrează dacă vrei să devii ceva, nu mai zic dacă vrei să te reprofilezi. „Everybody and their grandma” nu pot să devină ceva dacă nu au certificatul/permisul/carnetul de membru dintr-o profesie.
  Când am aflat de asta, mi-a căzut paharul să descopăr că sistemul financiar (bancar) este filtrat, închegat, de o chestie numită ARB, lăsând deoparte ASF-ul (care e un alt soviet). Ba mai mult, multe dintre aceste asociații/organizații/camere/federații/draci cu laci au ‘pacte’ de coabitare între ele!
  Pe urmă, am luat fiecare profesie în parte (iarăși, mergând pe ideea reprofilării)… Marius, „frățiwear” cum ar zice romenglezii, în țara asta colcăie puroiul sovietelor dpdv al profesionalizării & carierelor. Ce reprofilare că e jocul sovietelor voalate!

  <i>Îmi place noua schiță a blogului. Mai ordonată și ajută să nu mai obosești ochiul cu scrisul mic. :)</i>

  • Eu mă gândeam la reprofilare mai mult pe profesiile liberale, care nu depind așa de mult de certificări, și nu mă gândeam la schimbări radicale, ci pivotare. Uite, noi de exemplu lucram cu clienți din mai multe domenii la Advertica, dar a fost clar că turismul, HoReCa, evenimentele vor fi afectate mult timp, deci ne-am orientat mai mult spre zona de ecommerce, clienți care pot vinde/se pot replia pe online, și îi ajutăm să facă asta. E adevărat că sunt și multe joburi unde schimbarea nu e ușoară deloc.

   Merci pentru blog, cam asta a fost scopul, să fie mai aerisit.

 2. Pingback: Noua normalitate - Știrile zilei - 27 octombrie 2020 - repost.ro

 3. Pingback: Experiment: Ne facem newsletter sau scriem pe blog?

Lasă un comentariu