Potrivit studiului, 93% dintre tineri nu au experienta potrivita postului pentru care au aplicat sau nu au deloc experienta; totusi, 85% dintre acestia isi doresc un salariu de minimum 500 de euro, majoritatea explicand ca aceasta este suma cu care considera ca ar putea trai decent.
Doar 12% dintre participantii la sondaj s-au aratat dispusi sa ia parte la proiecte non-profit fara a fi recompensati sau sa accepte salarii mai mici pentru perioada in care acumuleaza experienta.
Presupun ca studiul e facut in Bucuresti, desi nu se mentioneaza. Acolo da, 1400 lei e un salariu de subzistenta, abia daca iti platesti chiria si iti mai ramane de o Cola si o iesire la junk food. Totusi, pe cine sa dam vina? Pe nenorocitii aia de angajatori, ca nu vor sa scoata banu’? Pe tineri, care 4-5 ani, in timpul facultatii, freaca duda, iar dupa se trezesc sa ceara 500 euro salariu, ca au auzit ca asa se poarta?
Solutia ar fi simpla, cel putin pentru tineri: lucrati pro bono sau part-time din timpul facultatii, astfel ca, atunci cand va vedeti cu diploma in mana la interviu, sa aveti si experienta in spate, nu doar tupeul de a cere bani. Altfel, cel putin 6 luni – un an, multumiti-va sa mancati o coaja de paine cu apa, pana acumulati un pic de experienta.
Desigur, mai este si varianta “las’ ca imi da bani tata pana la adanci batraneti”, pe care tineri o aplica cu succes. De aia avem tineri la 30 de ani care se plang ca in Romania e naspa, ca nu li se ofera nimic. Nu ai cum sa primesti ceva daca tu nu oferi nimic in schimb.
Se spune ca un angajator nu iti da salariul cerut decat daca este sigur ca tu aduci cel putin de trei patru ori banii aia inapoi in firma. Asta ar trebui sa ne dea de gandit nu?
da, am vazut si eu articolul asta si aveam de gand sa il disec un pic pe noul blog …
si cand eram voluntar si acum cand am propria organizatie, am invitat si invit in continuare tinerii sa lucreze voluntar, sa isi faca acea experienta atat de necesara pntru ca mai apoi sa fie total indreptatiti sa ceara un salariu destul de mare ca sa fie motivati. E destul de greu si sincer m-am cam saturat sa aud “Mie ce-mi iese?”