fbpx

Problema cu salariile din primării

Luna trecută făcea val știrea că la Câmpulung Muscel 70% din veniturile orașului sunt cheltuite pe salariile angajaților din primărie, din 20 de milioane de euro se cheltuie 14, și sunt 455 de salariați la 36.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, aproape toți banii din taxe și impozite se duceau pe salarii, investiții pauză.

Zilele astea e și Bacăul pe val, Primarul Viziteu a declarat că aproximativ 50% din bugetul primăriei se duce pe salarii. Sunt 690 de angajați, la o populație de aproximativ 200.000 locuitori, deși cred că sunt și mulți plecați afară, dar care figurează aici în acte. Nu am găsit informații despre bugetul pe 2021, dar dacă e adevărat ce scria Cristi aici la începutul anului, pentru 2020 erau alocați cam  27 de milioane de euro pentru salarii. Enorm.

Oradea, care e dată ca exemplu de bune practici administrative, are 200.000 de locuitori, și Bolojan spunea că bugetul pentru salarii e tot în jurul a 14 milioane de euro, cât e la Câmpulung Muscel.

Și de aici încep discuțiile. Vitejii de tastatură spun repede că banii trebuie tăiați la toți angajații, din toate direcțiile, că jumătate dintre ei oricum sunt angajați pe pile și freacă menta, și așa mai departe.

Eu cred că nu poți tăia toate salariile brusc și cu același procent, tot la fel cum nu poți da afară oameni din toate departamentele, doar ca să reduci cheltuielile. Și în privat sunt angajați care își merită salariul și muncesc de le sar capacele, dar și trântori, la fel cum sunt departamente supradimensionate dar și departamente ce nu fac față volumului de muncă.

Ar trebui probabil stabilit un număr de angajați recomandat, raportat la numărul de locuitori, iar de acolo se pot face schimbări în funcție de obiectivele primăriei.

Ar trebui stabiliți indicatori de performanță pe departamente, de exemplu e stupid ca un angajat să primească bonus de performanță pentru implementarea proiectelor pe fonduri europene, atunci când ele NU au fost implementate.

Ar trebui stabilite și grile de salarizare raportate la realitățile economice, de exemplu la Primăria Bacău acum vreo 4 ani căutau IT-ist cu minim 5 ani de experiență și ofereau 2000 de lei net parcă, în condițiile în care un om bun în domeniu primea de 3 ori mai mult în privat. Nu e de mirare că sistemul informatic din instituții e praf, nu poți atrage oameni buni, dacă îi plătești prost.

Ar trebui tăiate și bonusurile acordate pe criterii stupide, unde există, cum era de exemplu sporul de vătămare pentru munca în fața calculatorului, de care râdeam în 2018, tot în Bacău. Sigur mai sunt și altele.

Personal mă bucur că s-a deschis cutia Pandorei, și oamenii încep să realizeze că angajații de la stat sunt plătiți din banii noștri, ai tuturor, deci au obligații, iar bugetele locale trebuie folosite în folosul comunității.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Păi numai bugetăreii meritâ să mănânce bine in țara asta.Am ajuns în halul asta din cauza destrăbălării PSD imii începând din 2016 , salarii banane,sporuri galactice,norme de hrana ❓❗ vauchere de vacanță (că au obosit de atâta muncă) și asta numai pentru angajații statului.Dupâ miere acum urmează fiere.

    • Eu cred că salariile trebuie corelate cu responsabilitățile și rezultatele, deci dacă cineva ia un salariu mare dar și livrează nu văd din asta o problemă. În schimb când citesc de sporuri implementare fonduri europene (adică spor că ți-ai făcut treaba pentru care primești deja salariu) sau spor pentru că lucrezi la calculator, sau spor pentru că e vineri, mă ia un pic cu palpitații.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *