fbpx

Teoretic în România impozitul pe veniturile salariale este de 16%, dar dacă pui toate taxele statul îți ia cam 40% din venituri, și după aceea îți mai ia încă 19% prin TVA plus alte taxe. Ok, stăm mai bine decât Spania, Italia, Germania, unde impozitele cresc pe măsură ce îți cresc și veniturile, dar să nu uităm că țările astea nu percep impozite pentru veniturile mici. Și uite așa apare legătura cu salariile minime cu care sunt plătiți 40% dintre angajații români. Statul nu oferă scutiri pentru că majoritatea angajaților au salarii mici, pe ăștia îi poate mulge cei mai bine, iar angajatorii nu pot crește salariile deoarece statul te taxează cu jumătate de salariu, chiar și la salariile minime. Ar fi amuzant, dacă nu ar fi trist.

În Germania:

Conform tranșelor de impozitare valabile începând cu 1 ianuarie 2019 veniturile până la 9.168 €/an pentru un angajat celibatar și 18.336 €/an pentru o familie sunt scutite de impozite. În plus persoanele care au copii au o scutire suplimentară de impozit de 7.620 €/an.

În Anglia:

Plătești 0% income tax pentru primele 11.500 lire câștigate, plătești 20% income tax pe veniturile între 11.500 lire/an și 43.000 lire/an. 40% pentru orice castigi peste 43.000 lire/an.

În Franța:

Impozitare – Pentru venituri de până la 487 de euro pe luna: 0%. Pentru venituri lunare între 487 si 972 de euro: 5,5%. Pentru venituri lunare între 972 si 2160 euro: 14%.

Sigur mai sunt și alte țări ce oferă scutiri de impozit pentru venituri minime, de astea de mai sus m-am lovit pentru că mi-au povestit oameni ce lucrează acolo despre ele.

În plus majoritatea statelor din Occident, deși au taxe mari pe venituri, ce ajung și la 50%, oferă tot felul de scutiri și deduceri pentru cheltuieli, de la scutiri în funcție de numărul de copii până la scăderea ratelor pentru casă din venitul impozabil, scăderea cheltuielor cu educația copiilor, scăderea cheltuielilor medicale din impozit, deduceri dacă ai persoane în vârstă ce locuiesc cu ține ș.a.m.d. Sistemele sunt complicate, dar dacă înveți să le folosești cum trebuie ieși ok.

Nu știu cum e mai corect, să ai un procent fix de impozitare, cum e la noi, sau impozitul să crească în funcție de venituri, cum e în alte state. Știu doar că la noi nu se oferă nici o scutire de la impozite, indiferent de venituri, și cred că asta îi afectează și mai mult tot pe cei săraci, care sunt la limită. Practic, statul nu are nici un interes să reducă impozitele pe salariile minime, tocmai pentru că 40% dintre angajați sunt plătiți la minim, dacă le-ar da scutiri ar scade brusc încasările.

Și e amuzant aici, că nici un partid, de stânga sau de dreapta, nu a oferit scutiri la venituri, deși în campaniile electorale le-au promis. Nu poți tăia vaca de muls, nu?

Nu mai zic de cum sunt utilizați banii strânși de stat din taxele noastre, că vedem cu toții.

Nu am soluții, sunt doar curios, dacă locuiți și lucrați prin alte țări, cum e sistemul de impozitare pe la voi și cum credeți că ar fi mai corectă partea asta, cu taxarea muncii?

RECOMANDĂ
 • 47
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
  47
  Shares

2 Comentarii

 1. Da ,dar în țările alea nu guvernează analfabeții ci responsabili

  • Și eu ziceam la fel, dar cică avem conducătorii pe care îi merităm și îi alegem. Dar mai sper că merităm ceva mai bun.

Lasă un comentariu