fbpx

Sunt prea sărac ca să mai fac turism în România

Au descoperit oamenii de afaceri apa caldă, și anume că tichetele de vacanță date angajaților de la stat au scumpit vacanțele în România, nici măcar străinii nu își mai permit să vină la noi în sezon. Eu o să vă zic alta mai faină, nici măcar românii care lucrează în mediul privat nu își mai permit vacanțe în România, preferă să meargă în afară, că ajung tot acolo cu cheltuielile. Și nu e snobism, e realitatea. Voi ați verificat un pic cât vă costă un sejur pe litoralul românesc comparat cu unul la greci?

Am remarcat încă din primăvară faza, că ne-am obișnuit să planificăm concediul la mare din timp. Voiam să caut și pe litoralul românesc ceva, chiar dacă apa nu e la fel de caldă, chiar dacă plajele nu se compară cu cele grecești. După ce am făcut câteva simulări și am văzut că mă ajunge la fel de mult să stau 7 zile la 4 stele cu demipensiune în România ca în Grecia nu am mai stat pe gânduri. PLus că oferta agenției vine cu charter inclus, aterizez și în jumătate de oră sunt pe plajă. În România, pentru că suntem săraci și nu avem autostrăzi, aș mai pierde o zi pe drum spre litoral.

România are o mulțime de locuri frumoase ce merită vizitate, dar eu cred că pe termen lung faza cu tichetele de vacanță va afecta turismul românesc. Nu e doar chestia legată de scumpirea prețurilor pe litoral în timpul verii, inclusiv la munte mulți hotelieri au scumpit tarifele, am văzut creșteri și cu 50%, și nu au adăugat nimic în plus, nu au investit în condiții de cazare sau experiențe pentru turiști sau altceva. Nu, pur și simplu au crescut prețurile, pentru că au cerere și își permit. Momentan.

În ritmul ăsta, cu prețuri mari care nu au nici o legătură cu nivelul de comfort asigurat, în câțiva ani plecăm cu toții doar afară în vacanță, turismul românesc va rămâne o nișă pentru cei bogați și hipsteri. Deja e în folclorul popular expresia – Ai bani să îți faci concediul la Poiana Brașov? Ești așa bogat?

Eu nu critic aici pentru că sunt prea afectat de scumpirile astea, litoralul românesc deja e în declin de câțiva ani (prețuri mari, zero investiții și condiții), iar la munte pot găsi și un AirBnb, care a ajuns o alternativă mai mult decât decentă, mai ales după scumpirile astea făcute de hotelieri. Am ce face, am descoperit de câțiva ani că pot ieși mai ieftin dacă îmi fac concediile în alte țări.

Trag doar un semnal de alarmă, că nu avem aceleași condiții ca hotelierii din alte țări, nu avem drumuri, experiențe comparabile, industrie pliată pe nevoile turiștilor, dar avem prețuri la fel sau mai mari ca ei pentru servicii.

E 40 de lei intrarea la Castelul Bran, unde un ghid ne arată ce bine păstrează românii ce au construit sași acum câteva sute de ani, că atât putem. Într-o oră ieși de acolo, că vezi două trei camere și cam asta e, Dracula nu e acasă. E 20 de euro intrarea la Palatul Versailles, cu muzee, grădini, expoziții, ai ce face acolo minim o zi, dacă nu chiar două, și totul e impecabil, iarba tunsă la milimetru, grădinile arată de parcă regele urmează să iasă la plimbare în 5 minute. Comparăm?

Cât credeți că va merge turismul românesc așa? Ce se va întâmpla când nu vor mai curge tichete de vacanță la robinetul bugetarilor?

Gândiți-vă un pic, creșterile astea de prețuri în turismul românesc îi motivează pe tot mai mulți români să iasă din țară, să încerce și un city break, o vacanță la turci, greci sau chiar în Egipt, să descopere Europa. Când realizează că de aceeași bani au parte de condiții mai bune, credeți că vor mai reveni la hotelurile românești?

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *