fbpx

Cum ne-a schimbat pandemia

Când eram mică și nu era Covid era mai simplu, îmi zice Amalia într-o zi când mergeam spre școală. Puteați să veniți și voi în clasă, veneați la serbări. Atunci mi-am dat seama că pe copiii noștri pandemia i-a afectat mult mai mult decât se vede. Și pe noi la fel. Nu?

Copiii sunt mai puternici decât se vede, cred că mulți s-au adaptat mai repede decât adulții la noua realitate. Măști de protecție, teste în școli, verificarea temperaturii, școală online sau pe grupe, mai puține petreceri, mai puține interacțiuni cu prietenii și colegii, au trecut prin multe schimbări. Mă gândeam că sunt mulți copiii mici care nici nu au prins normalitatea, au început să socializeze și să își facă prieteni direct în pandemie, și cu siguranță mulți au fost mai izolați decât în vremurile normale.

Nici noi adulții nu stăm prea bine. Pe lângă clasicele probleme legate de stres, epuizare și pandemie, și nouă ni s-a schimbat normalitatea. Va mai trece ceva timp până mă voi simți în siguranță la un concert sau într-o mulțime de oameni fără măști, de exemplu.

Probabil în câțiva ani ne vom da seama cât de mult ne-a afectat pandemia, nu doar economic, ci mai ales psihic. Între timp nu avem de ales decât să respectăm regulile, să ne vaccinăm și să avem grijă de ai noștri.

Sunt speranțe, ultima variantă, Omnicron, deși se transmite mai ușor decât Delta, nu generează cazuri mai grave, cel puțin în rândul celor tineri sau vaccinați, zic primele 3 studii care au publicat rezultate. Vedem din ianuarie cum va fi, când ne lovește și pe noi valul 5, după sărbători, că țările din Vest au mai mulți oameni vacccinați, iar media de vârstă în Africa e în jur de 25-30 de ani.

Totuși, tot mai mulți zic că virusul începe să scadă în intensitate. Probabil valul ăsta va fi puternic, dar următorul un pic mai slab, și până la finalul anului următor poate ne apropiem de normal. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne mai vaccinăm, din contră, ci că pandemia scade în intensitate, pe măsură ce tot mai mulți oameni se vaccinează sau trec prin boală.

Pe voi cum v-a schimbat pandemia?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Cred că cel mai mult mi-a afectat întâlnirile în persoană și ieșirile.

    Chiar dacă sunt vaccinat, am preferat să reduc la minimum interacțiunile.

    Dar îmi lipsesc discuțiile față în față și tot felul de evenimente, de la teatru și cinema la conferințe.

  2. Noi ca omenire nu suntem la prima pandemie. Lumea a mai trecut prin pandemii si si-a revenit! Si ma bazez pe faptul ca istoria se va repeta si ne vom reveni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *