fbpx

Se mai muncește mult după program?

Un studiu recent realizat de ADP Research Institute în 17 țări spune că cei din Generația Z, născuți începând cu 1996-1997, muncesc foarte mult și se forțează până în pragul epuizării, mai exact au tendința de a munci opt ore și 30 de minute în plus pe săptămână „gratis”, începând programul mai devreme, rămânând până târziu sau lucrând în timpul pauzelor. Persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani prestează în plus pe săptămână șapte ore și 28 de minute, iar cei peste 55 de ani, doar cinci ore și 14 minute.

Victor spune în newsletter că angajații tineri simt că trebuie să își demonstreze valoarea în fața angajatorului prin acumularea de ore suplimentare, pentru că au intrat în câmpul muncii în pandemie, au prins disponibilizări, crize de tot felul, și se simt cumva presați. E un pic similar cu ce era prin 2009-2010, când toată economia picase din cauza băncilor, și toți trăgeam tare ca să ne păstrăm joburile.

Totuși, eu cred că nu e vorba doar despre presiunea pandemiei sau a crizei prin care trecem, ci mai ales despre diferența de vârstă. E ce povesteam și eu mai demult, când ești tânăr ai chef să tragi, să arăți că poți, să înveți lucruri noi, să îi depășești pe ceilalți. După 4o-50 de ani cheful scade mult, vrei timp pentru familie, pasiuni, vacanțe.

De asta e bine să tragi tare când ești tânăr, să te asiguri că la 50 de ani nu tremuri de frica că rămâi fără job sau că nu ai bani pentru a trăi liniștit o perioadă, dacă apare o criză, o recesiune, o pandemie ori un război.

Cât despre lucratul peste program, eu am senzația că din contră, lumea s-a mai calmat în pandemie, și inclusiv Generația Z e mult mai pretențioasă, nu mai acceptă orice job, nu mai înghite mizerii de la șefi, își cunosc mult mai bine drepturile.

Inclusiv printre antreprenori simt că tot mai mulți încearcă să găsească un echilibru între afaceri, familie, pasiuni, nu mai e goana aia nebună de a face bani cu orice preț. Sau poate mă înșel eu.

La voi cum e, lucrați multe ore suplimentare (și neplătite)?

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *