fbpx

Sindromul impostorului – când crezi că nu ești suficient de bun

Dacă vi se întâmplă uneori să aveți senzația că nu sunteți prea buni în ceea ce faceți, că alte persoane din domeniul vostru sunt perfecte în timp ce voi nu vă ridicați la înălțimea așteptărilor, nu vă speriați prea tare. Se numește sindromul impostorului și e destul de comun. Partea cea mai tare este că de obicei doar oamenii care chiar sunt buni în ceea ce fac trec prin asta, mai ales perfecționiștii, în schimb idioții și cei care se prefac nu au nici un complex. Vă sună cunoscut?

Impostor syndrome (also known as impostor phenomenon or fraud syndrome or the impostor experience) is a concept describing individuals who are marked by an inability to internalize their accomplishments and a persistent fear of being exposed as a “fraud”.
Despite external evidence of their competence, those exhibiting the syndrome remain convinced that they are frauds and do not deserve the success they have achieved. Proof of success is dismissed as luck, timing, or as a result of deceiving others into thinking they are more intelligent and competent than they believe themselves to be.

Mai trec și eu uneori prin asta, am senzația că nu știu prea multe despre marketing, promovare online, branding, imagine, deși am strâns ceva vechime în domeniu și facem o treabă bună la agenție. Am noroc de prieteni care mă readuc cu picioarele pe pământ.

Faza e că vorbesc cu mulți oameni care chiar sunt buni în ceea ce fac, și adesea aud placa asta, că au avut noroc pentru că au ajuns unde sunt, că au fost la locul potrivit. Le simt nesiguranța.

Sunt puțini cei care admit că da, au reușit deoarece au muncit, sunt deștepti, au studiat etc. Chiar ieri citeam confesiunea unui mare CEO din afară care spunea că se simte ca un impostor 90% din timp, că nu realizează cum a ajuns la nivelul ăla, de ce încasează salarii de milioane de dolari, deși era clar că omul dăduse 200% timp de zeci de ani de zile în domeniul lui, și era un profesionist adevărat.

Practic sindromul impostorului e un mod de a te sabota singur. Ceilalți te văd așa cum ești în realitate, bun, competent, dar tu te compari cu alții din domeniu, care poate că abordează o imagine falsă, sau crezi doar că ai avut noroc pentru a a ajunge unde ești.

Evident, soluția e să ne dăm seama în primul rând că avem problema asta, să începem să ascultăm și opinia celor din jur bine intenționați și să mai lăsăm de la noi, nu trebuie să fie totul perfect, nu trebuie să fim mereu extraordinari, să dăm 200%.

Și ceva soluții pentru cei care se confruntă cu sindromul impostorului.

Vă sună cunoscut sindromul?

Recomandă

6 Comentarii

  1. După cum ai scris și-n articol, sindromul acesta îi afectează doar pe cei care sunt cu adevărat buni, pentru ceilalți există Dunning-Kruger. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *