fbpx

Până la ce vârstă ne supraveghem copiii?

La articolul despre monitorizarea telefoanelor copiilor prin Family Link am primit un comentariu care m-a pus pe gânduri. În primul rând m-a pus pe gânduri datorită felului în care e scris, vedeți mai jos de ce, uneori am senzația că părinții au mai multă nevoie de educație decât copiii.

În al doilea rând m-a pus pe gânduri pentru că părintele întreba cum poate să afle contul folosit de copil pe telefon, pentru a urmări ce face și ce descarcă. Micuțul are 15 ani, de unde și dilema mea. E ok să urmărești ca părinte tot ceea ce face un adolescent pe telefon? Când spui stop, de aici îl pot lăsa pe cont propriu?

Facebook, Instagram și Google consideră că poți să îți creezi conturi fără supravegherea unui adult de la 13 ani. Pe Family Link și alte aplicații similare dacă treci de 13 ani nu mai poți fi monitorizat, dar știu părinți care modifică vârsta copilului din cont și se uită pe activitatea lor mult peste vârsta asta.

Nu sunt naiv, îmi dau și eu seama că adolescenților le tropăie hormonii și pot face multe tâmpenii online. Dar asta fac și mulți adulți. Singura diferență este că dacă un adult face o tâmpenie ilegală pe internet este el responsabil, dacă o face un minor sunt responsabili părinții lui.

De asta cred că ajungem tot la educație și responsabilitate. Ca părinte nu e suficient să îi dai copilului telefonul în mână și să îl lași să zburde pe câmpiile internetului, trebuie să îi explici cum funcționează internetul, ce să comunice și ce nu, ce e normal și ce nu online, care sunt avantajele dar și pericolele prezenței pe rețelele sociale.

La început îl lași să folosească internetul și să socializeze urmărit strict, pe măsură ce crește ar trebui să ai mai multă încredere în el și să o lași mai moale cu supravegherea, că teoretic de la 18 ani nu prea mai ai ce să îi faci. Asta în paralel cu educarea lui.

Opinia personală, dar nu bag mâna în foc că încă nu am ajuns acolo, este că până la 13-14 ani adolescentul ar trebui să fie suficient de mare încât să știe regulile jocului și să poată fi lăsat pe internet fără supraveghere strictă, dar asta presupune și un grad de încredere reciprocă între adolescent și părinte.

Voi ce ziceți, până la ce vârstă ne supraveghem copiii din scurt?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Eu nu sunt parinte si probabil ca nu o sa fiu prea curand. Am crescut fara sa fiu monitorizat, ci doar educat, as zice destul de ok(cred). Majoritatea dintre noi am facut diferite tampenii, atat online cat si offline. Tot cumulul de experiente, bune si rele, este absolut necesar.

    Are copilul probleme? Reprezinta un pericol? Trebuie neaparat monitorizat? Daca raspunsul la primele doua intrebari este nu, atunci monitorizarea este destul de absurda si intruziva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *