La articolul despre showroom-ul eMag din Bacău îmi comenta cineva că ar trebui să aplaudăm deschiderea de magazine românești, nu străine, ignorând faptul că vorbim despre o companie cu peste 3000 de angajați în România, ce plătește taxe și impozite pentru birouri, spații închiriate, profit, bani care ajung la stat, deci teoretic înapoi la români. Plus că a mai vrut unul, Daea, să redeschidă magazine de stat, și uitați ce frumos au dat faliment.
Când am pus ieri o poză cu berea Bermas și am zis că e bună pentru prețul ei, fiind singura fabrică de bere rămasă deschisă în Moldova, din vechea gardă, mi-a zis altcineva că nu se compară cu berile străine de top. Nici nu trebuie, eu am comparat-o cu alte beri la 2 lei, dacă vreți comparație pe altă gamă luați Solca, făcută tot de Bermas.
Am senzația că suntem blocați într-un patriotism de fațadă, în loc să fim realiști și să înțelegem că țara asta are și plusuri, și minusuri. Patriotismul nu înseamnă că trebuie să vezi doar lucrurile bune din țară, mai ales în domenii în care ele nu există.
Eu am mai scris că dacă am de ales între un produs românesc și unul străin îl voi cumpăra pe cel românesc, dar doar dacă oferă aceleași beneficii, la un preț similar.
Aș vrea să văd toți patrioții ăștia de tastatură cum s-ar descurca doar cu produse românești. Dacia e deținută de Renault, Petrom de austrieci, Napolact de olandezi, Samsung de coreeni, doar așa, de încălzire. Ce mașini românești am conduce, ce produse 100% românești am mânca, ce telefoane românești am folosi, la ce televizoare românești ne-am uita? Cu alimentarele am lămurit-o deja.
Dacă am produce și consuma doar ce avem în țară am cam muri de foame, cum era înainte de 89, iar salariul mediu pe economie ar fi tot 100 de euro, cum era înainte să avem și noi un strop de capitalism. Mă înșel?
Să vezi câte înjurături o să ei de la aurolacii lui Șoșoacă că ei sunt plini de naționalism mârlănesc .Personal am luat de prea multe ori țeapă cu produse, made în România, așa că prefer produsele străine .Nu vând de ce aș cumpăra ceva de calitate cel puțin îndoielnică doar că are tricolorul românesc pe ele.Adevărul e că cu mici excepții tot ce s-au produs în România și în timpul comunismului și acum lasă de dorit la calitate și preț.
Nici eu nu cumpăr pentru tricolor, dar dacă încerc ceva românesc și sunt mulțumit îl caut și a doua oară, recomand și prietenilor, din astea.
Cred ca patriotismul asta se repeta in orice tara. Mai mult ca sigur si in america sunt consternati batranii ca acum pe orice scrie “made in china”, in germania ca e xiaomi sau hyundai si nu mai e asa mult VW si multe alte exemple. Momentan traim intr-o lume ca intreg, vin produse de peste tot, concurenta e acerba, si e bine asa.
Da, ăsta e efectul globalizării, și americanii visau să producă iPhone în California, dar au descoperit că nu au cu ce și nici cu cine, dacă ar fi plătiți chinezii la nivelul americanilor un iPhone ar costa dublu.
Am niste prieteni in danemarca, aproape de granita cu Germania.
Acum cativa ani Aldi (sau Lidl – anyway, un lant german ) a deschis un supermarket in oraselul lor.
In trei luni magazinul german s-a inchis. Nimeni nu mergea acolo, toti danezii cumparau doar de la magazinul care exista deja (parte dintr-un lant danez).
Deci, patriotism.
Dacă magazinul danez avea produse de calitate la preturi similare cu cel german are sens, normal că oamenii vor cumpăra ceva local. Dar cum era dacă magazinul danez avea rafturile pe jumătate goale, cu produse duble la preț? Patriotismul e bun, dar nu ține de foame.