fbpx

Dacă timpul trece greu la birou înseamnă că ai un job plictisitor

Dacă tot se termină perioada concediilor și companiile încep să revină din amorțeală hai să discutăm puțin despre relativitatea timpului. Glumesc, dar explicația pentru care timpul trece așa de repede în concediu și așa de greu la birou e simplă: în vacanță avem parte de experiențe noi, deci amintirile sunt mult mai vii, pe când la job facem multe chestii monotone, de rutină.

Claudia Hammond, un psiholog englez, a scris o carte fix despre asta, Time Warped, și explicația mai detaliată este că percepția timpului poate fi manipulată, pentru a simți că avem vieți mai pline.

De ce timpul pare că trece mai repede în concediu decât atunci când ne plictisim? În două săptămâni obișnuite acumulăm 6, maxim 9 amintiri noi, deoarece multe din activitățile zilnice sunt repetitive, pe când în vacanță putem să avem și 9 amintiri noi zilnic, tot ceea ce facem este nou, inedit. Și tot de aia ni se pare că s-au petrecut atât de multe cât am fost în concediu, pentru că rămânem cu multe amintiri.

Același lucru se întâmplă și pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința să credem că timpul trece mai repede. Mai puține amintiri noi, mai multă rutină.

Cum facem timpul să treacă mai încet pe lângă noi? E simplu, eliminăm rutina, monotonia zilnică și încercăm să creăm cât mai multe amintiri. Schimbăm traseul pe care mergem zilnic la serviciu, încercăm să diversificăm lucrurile pe care le facem la job sau ne schimbăm jobul pentru a fi mai motivați, nu mergem mereu în concediu doar pentru a sta cu burta la plajă ci încercăm și o vacanță activă, mâncăm și altceva la prânz în afară de pizza și fast-food, ne mai facem prieteni noi, din astea.

Și încă ceva, timpul e diferit când ești copil față de atunci când ai 50 de ani, o săptămână când ai 5 ani ți se pare o eternitate, cum zice și fiică-mea.

At the age of one month, a week is a quarter of your whole life, so it’s inevitable that it seems to last forever. At the age of 14, one year constitutes around 7% of your life, so that seems to be a large amount of time too. But at the age of 30 a week is only a tiny percentage of your life, and at 50 a year is only 2% of your life, and so your subjective sense is that these are insignificant periods of time which pass very quickly.

O prezentare detaliată a Claudiei Hammond, dacă vă pasionează fenomenul:

Apropo, nu a trecut cam repede vara asta? 🙂

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *