fbpx

A apărut de curând raportul Eurostat privind turismul în Europa, și ca de obicei, noi suntem primii în top, dar nu e un motiv de mândrie: România este prima în topul ţărilor din UE în care populaţia nu pleacă în vacanţă, doar 23,7% dintre români au avut o vacanță în 2016. Evident, sunt multe nuanțe, dar realitatea e că încă nu am ajuns să considerăm vacanțele ceva normal, din cauza sărăciei și a mentalității, zic eu.

Pasajele importante din raport legate de România sunt cele de mai jos:

Se estimează că 62,1 % din populația UE-28 în vârstă de cel puțin 15 ani a participat la activități de turism în interes personal în 2016, mai precis aceste persoane au efectuat cel puțin o călătorie turistică în interes personal pe parcursul anului. De asemenea, se pot observa diferențe mari între statele membre ale UE, întrucât rata participării a variat de la 23,7 % în România la 88,9 % în Finlanda.

În unele state membre ale UE, mai mult de jumătate din numărul total de călătorii turistice efectuate în 2016 au fost către destinații din străinătate; aceste state sunt Luxemburg, Belgia, Malta și Slovenia (precum și Elveția). Pe de altă parte, mai puțin de 10 % din călătoriile efectuate de rezidenții din România și Spania au fost în străinătate.

Ținând cont de mărimea populației unei țări, Luxemburg a fost statul membru al UE ai cărui rezidenți au petrecut cele mai multe nopți în străinătate pe cap de locuitor (o medie de 22,3 nopți în 2016), fiind urmat de Cipru (18,7 nopți). La celălalt capăt al spectrului, rezidenții din România, Bulgaria și Grecia au petrecut, în medie, mai puțin de o noapte în străinătate în 2016.

Și acum să revenim la concediile românilor, sărăcie și mentalitate. Zic că nu e doar o problemă de sărăcie la noi deoarece văd și oameni cu bani care nu merg prin concedii, deși și-ar permite. Vin cu scuza clasică, nu am timp, trebuie să muncesc, sau cu una pe care o văd mai ales la generația părinților noștrii, de ce să călătoresc când am tot ce îmi trebuie acasă? Altă generație, altă mentalitate.

Din fericire tinerii nu mai au mentalitatea asta, în fond nu călătorești prin alte țări pentru a găsi un loc mai confortabil ca acasă, ci pentru a te relaxa, a învăța, a descoperi alte culturi, a avea experiențe noi, a îți extinde orizonturile, a îți face prieteni noi și, de ce nu, pentru a te descoperi pe tine. Vorba aia, Travel is the only thing you buy that makes you richer.

În plus, concediile nu trebuie neapărat să coste mii de euro, dacă înveți un pic de travel hacking. Recunosc, când am început noi să călătorim credeam la fel, că trebuie neapărat să mergi la o agenție, să îți iei un sejur într-o locație exotică, dar important nu e la câte stele stai și ce mâncare fițoasă mănânci. Importante sunt experiențele și amintirile cu care rămâi.

Și mai trebuie și să alegi. Avem și noi vacanțe în care stabilim clar că vrem relaxare, confort, deci plătim mai mult pentru cazare sau masă, dar și vacanțe active în care știm doar ce vrem să vizităm, nu contează așa de mult cazarea sau masa.

Opțiuni sunt pentru toate buzunarele. Poți să te cazezi la hoteluri de 5 stele plătind sute de euro pe noapte sau poți să închiriezi un apartament direct de la propietari sau să stai într-un hostel plătind de 10 ori mai puțin, am plătit pentru cazare aproape de centrul Milano la fel ca pentru o noapte la pensiune în .ro.

Poți să mânânci la un restaurant cu 3 stele Michelin sau să descoperi birturile unde localnicii mănâncă bine și ieftin, dacă cauți poți mânca ok cu 20-30 de euro.

Poți să îți cumperi un bilet de avion la business class de sute de euro sau să zbori cu low cost-ul la ofertă pentru 50 de euro, și te duce la aceeași destinație. Ok, nu primești paharul de vin și alunele, dar chiar nu reziști două ore fără astea?

Nu zic acum că oricine își poate lua trei vacanțe pe an. Mai ales dacă grija ta încă e să ai ce pune pe masă și cu ce să plătești chiria și facturile, e greu.

Zic doar că trebuie să scăpăm de mentalitatea cum că vacanțele sunt scumpe. Partea ce mai tare e că dacă planifici un pic s-ar putea să descoperi că poți face un city break în altă țară cu banii pe care îi cheltui mergând la munte într-un weekend. Da, și noi am constatat că adesea suntem prea săraci să ne permitem concedii în România, nu e aroganță, mă uit pe cheltuieli și trag linie.

Vacanțele ar trebui să fie normalitatea. Pentru noi înseamnă minim un concediu la mare în fiecare an, de preferabil în Grecia, cu fetele, un city break pe undeva prin Europa, fără copii, plus câteva ieșiri de weekend în alte orașe de la noi sau la munte, în formula completă. Ăsta ar trebui să fie minimul, pentru vestici e normalitatea. Și da, prefer uneori să tai din alte locuri, să mai renunț la o haină sau la ultimul gadget, dacă e bugetul redus, decât să tai din vacanțe.

La voi cum e, câte vacanțe vă luați pe an și mai ales, unde?

RECOMANDĂ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

2 Comentarii

  1. Noi calatorim mult, pentru ca ne permite si timpul. Pentru majoritatea romanilor, care raman poate cu o suta de lei la final de luna, e can greu sa calatoreasca. Daca iesim un pic din bula noastra, realizam ca multi romani au salarii infime, abia isi platesc facturile. Cand vor fi tot mai multi cu venituri semnificative, atunci vor si calatori

    • Pe cei care nu au îi înțeleg, că toți am plecat de jos, știu cum e. Nu îi înțeleg pe cei care au și nu călătoresc, inventând scuze, sau pe cei care nu ies din țară. Și eu ziceam că e frumos la 2 Mai, până am descoperit insulele din alte țări.

Lasă un comentariu