fbpx

Clipa când vom avea toți mașini electrice se apropie. Furnizorii de energie electrică vin cu oferte speciale

Să spunem că te bate gândul să treci la o mașină electrică. Ce te oprește să treci de la un autoturism pe benzină sau motorină la unul electric? Eu până acum am identificat trei probleme: prețul mașinilor electrice, lipsa stațiilor de încărcare și timpul de încărcare cam mare. În umila mea opinie, când mașinile electrice vor ajunge la prețuri similare cu cele clasice nu prea vor mai exista motive pentru a nu schimba tabăra, că stațiile oricum apar peste tot, și bateriile electrice sunt tot mai performante.

Cred că în câțiva ani va fi plin de mașini electrice pe străzi, chiar mă gândesc că dacă nu schimb mașina actuală încă 3-4 ani sunt șanse mari ca următoarea mașină să fie electrică. Sau măcar a doua mașină, cea de oraș. Pe lângă faptul că toți producătorii auto investesc puternic în zona asta, și furnizorii de energie au intrat în joc, cu soluții complete.

ENGIE de exemplu a lansat ENGIE e-XPLORE, prima soluție integrată de mobilitate electrică. Practic e un pachet cu stație de încărcare auto Elvi pentru mașina ta electrică, ca să o încarci repede, plus un abonament cu energie electrică din surse regenerabile pentru acasă, plus abonament în rețeaua națională Renovatio e-charge pentru încărcarea mașinii electrice în țară.

Ce mi se pare interesant la oferta lor:

  • Primești o stație de încărcare Elvi by EVBox, cu o putere de până la 22 kW, suport pentru WiFi, compatibilă cu toate mașinile electrice și timp de încărcare de până la 8 ori mai rapid decât prizele casnice. O încărcare completă de la 0 – 100% are loc în 4 ore, ne spun cei de la ENGIE.
  • Energia electrică pentru acasă vine din surse regenerabile, și e cu 15% mai ieftină față de contractele standard, timp de 2 ani de zile.
  • Ai acces în rețeaua Renovatio e-charge, cea mai vasta retea de stații de încărcare a mașinilor electrice din România. Primii 3.000 km sunt incluși, cu asistenţă tehnică şi monitorizare online.
  • Dacă vrei poți să achiziționezi în cadrul ofertei și un BMW i3, cea mai bine vândută mașină electrică din România,  de la Auto Cobălcescu (București și Ilfov). Mașina vine cu avantaj client de 4.500 de euro față de oferta standard. Dar nu e musai, că poate ai deja o mașină electrică și te interesează doar încărcarea ei oriunde în țară și acasă, cât mai rapid.

Pe site-ul ENGIE poți solicita o ofertă pentru ENGIE e-XPLORE cu stație Elvi și BMW i3 sau doar oferta pentru ENGIE e-XPLORE cu stație Elvi by EVBox, dacă ai deja masina electrică.

Eu cred că ăsta e doar începutul. Se preconizează că până în 2025 se vor vinde 97 de milioane de mașini electrice. Din 2010 prețul bateriilor electrice a scăzut 80%, și în următorii doi ani va mai scade cu 40%. Tesla lansează camionete electrice și deschide o fabrică în Germania, toți producătorii vin cu mașini electrice, și nu mă refer la gamele ieftine, ci la modelele de top, iar autoritățile fac presiuni puternice peste tot pentru renunțarea la combustibilii fosili.

Sigur, mai sunt și probleme de rezolvat, dar cum spuneam și la început, când vom avea de ales între două mașini similare, cu dotări de top și prețuri aproximativ egale, doar că una nu poluează deloc, oare ce vom alege? Eu cred că ne apropiem rapid de momentul acela.

Recomandă

6 Comentarii

  1. Mașinile electrice sunt foarte ok pentru oraș momentan, că găsești și modele mai accesibile, puncte de încărcare, și cu 200 de kilometri te descurci o săptămână, dacă nu ai mult de umblat. La cum stăm noi cu stațiile de încărcare momentan nu e fezabil să cumperi una pentru drumuri lungi, să stai să o încarci la fiecare 2-3 ore. Păi ce facem, București Cluj în 15 ore?

  2. Daca nu schimbam acumulatorii pe baza de litiu cu ceva mai performant/revolutionar, parerea mea este ca masinile electrice nu vor deveni mainstream prea curand.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *