Patronii sunt nașpa, până când te faci și tu patron

Mi-am luat ceva șuturi la articolul despre neseriozitatea angajaților din România, și majoritatea veneau de la angajați care îmi explicau că patronii sunt răi și îi exploatează pe angajați, îi plătesc cu salarii mici, în timp ce ei se îmbogățesc. Totuși, când i-am întrebat pe unii și alții de ce nu se fac și ei patroni, de ce nu pornesc afaceri pentru a deveni angajatori, nu angajați, dacă totul e așa roz, nimeni nu mi-a răspuns. Pentru că răspunsul doare, patronii sunt nașpa, până când ajungi să deschizi și tu propria afacere și descoperi cum stă de fapt treaba cu taxele, salariile, valoarea muncii angajaților și profitul ăla fabulos la care visează toți.

Am mai zis-o, te faci antreprenor (sau patron, dacă vă place mai mult) ca să lucrezi 12 ore pe zi pentru tine, în loc să lucrezi pentru alții. Și asta poate ține uneori ani buni, până pui afacerea în funcțiune.

Majoritatea oamenilor ce o iau pe calea asta nu pornesc afaceri cu gândul la îmbogățire, ci pentru că nu vor să mai ia ordine de la alții sau au o idee de afacere pe care o pot implementa mai bine într-o companie nouă, sau observă o lipsă pe piață pe care ar putea să o acopere mai bine cu o afacere nouă.

Dacă vă place mai mult să executați, să vi se spună ce să faceți, să aveți un job predictibil, liniștit, clar treaba cu antreprenoriatul nu e pentru voi, e mai ok un job într-o firmă matură pe piață. Și de multe ori banii câștigați și beneficiile extra s-ar putea să fie mai ok decât când ești pe cont propriu.

În rest sunt de acord că există și patroni ce își exploatează angajații, îi plătesc prost și nu oferă condiții de lucru decente. În timp ei vor dispare cred, mai ales când cererea de angajați e mai mare decât oferta, și e tot mai greu să găsești oameni pricepuți ce vor să lucreze. De asta nu cred că voi avea vreodată o firmă mare, nu pot să fiu nesimțit, să nu plătesc oamenii pentru munca lor, să trag țeapă.

În același timp, sunt și mulți angajați neserioși, ce profită fix de faptul că sunt multe joburi, pentru a livra sub așteptări sau a își bate joc de munca lor. Nici asta nu e ok, eu rămân la ideea mea, și angajaților trebuie să le pese de firma unde lucrează, de cât de bine merge ea, mai ales dacă sunt plătiți ok, au șefi corecți și un mediu de lucru plăcut.

În rest rămâne cum am stabilit, patronii sunt nașpa, până ce te faci și tu patron, să descoperi cât de bine e. De-a lungul timpului am avut mai mulți amici care atunci când erau angajați veneau cu afirmații similare, că patronul îi exploatează, că firmele trebuie să fie corecte și să plătească toate taxele la zi, că nu contează cât e brutul angajaților ci doar salariul net ș.a.m.d.

După ce își deschideau propria firma discursul se schimba, și începeau cu: Tu știi câți bani îmi ia statul? Ce neserioși sunt angajații, cum își bagă concedii medicale din orice? Nu e corect să dăm 40% taxe pe salariu și să nu avem școli, drumuri, spitale, administrație publică eficientă…. Sau…trebuie să plătesc taxele la stat, dar angajații sunt mai importanți, trebuie să le dau salariile, deci jonglez cu încasările ca să nu fiu nevoit să închid firma.

Și mulți îmi spuneau că erau mai liniștiți atunci când erau simpli angajați, sau că nu știu ce le-a trebuit, dar parcă nu s-ar întoarce nici să lucreze pentru alții.

Și abia atunci eu îmi luam fața aia zen și le aminteam: Stai, nu ziceai tu că patronii sunt răi și….

Ce vreau eu să zic este că e bine să cunoști ambele fețe ale monezii, înainte de a spune că e mai bine să fii patron sau e mai bine să fii angajat. Sunt plusuri și minusuri de ambele părți, depinde de firea ta unde te-ai potrivi mai bine. Dar niciodată nu e totul alb sau negru, mai mult un gri, cum e iarna din România în ultimii ani.

Păreri, alte opinii?

Recomandă prietenilor!
  • 878
  •  
  •  
  •  
  •   

32
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Olaru Marius
Vizitator
Olaru Marius

Eu sunt undeva la mijloc, “liber profesionist” sau freelancer mai fancy. Nu am cunoscut inca partea cu a avea angajati dar sunt pregatit sa gestionez si sa tratezi angajatii asa cum as fi vrut eu sa fiu tratat cand eram in locul lor. Bun articolul, putini vor intelege .. trebuie un bagaj de calitati diferite pentru a reusi ca antreprenor, eu sunt pregatit dar inca nu financiar … ma astept sa pierd totul oricand si tocmai de asta incerc sa nu am prea multe poveri de dus pentru a accepta mai usor infrangerea si ulterior sa incerc din nou. Nu… Citește tot »

Laurra
Vizitator
Laurra

Pe servicii doar dacă le prestezi tu și nu ai angajați. Altfel, doar salariile sunt ceva bani pe luna. Dacă mai pui o chirie, aparatura, consumabile, iată ca ajungi tot acolo: bani sa susții pana vinzi serviciile alea.

gabbi
Vizitator
gabbi

cred ca adevarul este undeva la mijloc, mai ales in Romania! Stim toti bine cum sunt protejati politic patronii! Multi ar putea face o afacere mica, dar imediat vor fi inspectati la sange la comanda celorlalti patroni! Forta de munca mediocra ar fi o problema, dar nu cea mai mare! Te doare sa vezi ca la tine vine control peste control, amenda peste amenda si nimeni nu il deranjeaza pe vecinul conectat politic!!! Totul merge inca pe PCR=pile, cunostiinte, relatii! 🙂

Tiberiu STOIAN
Vizitator

Mariusică, din comentariul tău, citez “De asta nu cred că voi avea vreodată o firmă mare, nu pot să fiu nesimțit, să nu plătesc oamenii pentru munca lor, să trag țeapă”, rezultă că în opinia ta, toți cei care au firme mari sunt nesimțiți, plătesc prost și sunt hoți. Vezi că ești cam aproape de discursul de tristă amintire al pușcăriașului Dragnea. Altfel, bine punctat. Zicșieu.

Daniel
Vizitator

Si acum rad cand imi aduc aminte ce le-am zis unor amici cand am deschis firma acu 6 ani dupa ce 10 ani am fost angajat. „De acu, imi fac programul cum vreau, ma pot duce la pescuit cand vreau, imi iau vacanta cand vreau!” De cate ori m-am dus la pescuit in 6 ani? De 2 ori! Ba nu am timp ca trebuie sa finalizez nu’s ce contract, ba trebuie sa semnez un contract, ba vine marfa si nu pot sa lipsesc (mda, firma mica, dupa posibilitati). etc etc. Am avut angajati dar unii nu au fost cum credeam… Citește tot »

Roba
Vizitator
Roba

Dacă patronii nu-și permit, atunci nici ei nu trebuie să fie patroni.