fbpx

A dispărut deja mirajul work from home?

Acum o lună, când scriam despre aplicațiile utile pentru lucratul de acasă toată lumea era relativ entuziasmată că pot să lucreze cum vor ei, relaxați, cu sau fără pijamale, direct din pat. Pe Facebook erau multe postări legate de faptul că e fain să lucrezi de acasă, ce mai, o distracție continuă.

Între timp tonul s-a schimbat, deja văd oamenii care se plâng că le e dor de birou, părinții au descoperit că nu e chiar așa de ușor să îți faci treaba când trebuie să faci și homeschooling, entertaiment și mâncare pentru cei mici. Entuziasmul a dispărut zic eu, majoritatea acum vor înapoi la muncă, la colegi, la normalitate. Mă înșel?

Adevărul e că lumea s-a obișnuit, dar totuși work from home vine și cu multe provocări. În plus, cum scria și Alex aici, poate că oamenii sunt productivi acum, când sunt obligați să stea în casă și nu au altceva de făcut. Dar când starea de urgență e scoasă și șeful îți va spune că poți lucra de acasă, iar afară sunt 30 de grade și oamenii vor să iasă în parc sau la cafea, ce vei face?

Eu pot lucra și de acasă, mereu am preferat laptopul ca să pot fi mobil, de fapt pot lucra și de oriunde, dar nu sunt la fel de productiv. Cred că îmi ia 8 ore să fac de acasă lucrurile pe care le fac în 4-5 ore la birou.

Adevărul e că lucratul de acasă nu e neapărat mai bun ca lucratul de la birou, e doar altceva. Pentru a lucra de acasă pe termen lung trebuie să fii foarte disciplinat, să îți stabilești un program de lucru, să îți amenajezi un birou unde să nu fii deranjat de familie cât timp lucrezi, fix ca și cum ai merge la birou. Da, sunt și avantaje, scapi de trafic, ședințe inutile, șefi sâcâitori, dar și minusuri.

Teoretic eu lucrez ȘI de acasă încă din 2010, când mi-am dat demisia, dar chiar și după ce am pornit Advertica în 2011 am preferat mereu să avem un birou. Nu e obligatoriu să mergem mereu acolo, nu trebuie să stăm 8 ore, dar ajută mult productivitatea să știi că ai un spațiu dedicat doar muncii. Plus că dă bine și la clienți.

În final cred că după ce va trece pandemia multe companii vor crește procentul alocat angajaților ce lucrează de acasă, chiar dacă înainte lucrau de la birou, dar nu se va trece exclusiv pe work from home. La cum văd eu lucrurile, ideal e pe undeva la 3 zile de lucrat de la birou, combinate cu 2 zile de lucrat de acasă.

La voi cum merge treaba cu work from home, sunteți la fel de productivi?

Recomandă

6 Comentarii

  1. Pandemia asta este doar pe internet, eu zic sa iesiti putin pe afara sa vedeti daca sta cineva in casa si cata poilitie ii controleaza. O sa zici ca ai stat intr-o bula in tot acest timp. 🙂

    • Sunt mai multe companii care au testat asta. Mai mult de 2 zile de acasă nu e ok, că oamenii pierd contactul cu firma, se comunica mai greu. Bine, depinde și de domeniul de activitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *