fbpx

Tehnologia e utilă, chiar și pentru copii

Apropo de trendul ăsta, de a regreta perioada când nu aveam calculatoare, smartphone-uri, tablete și internet peste tot, nici eu nu cred că tehnologia ne izolează, ne îndepărtează de ceilalți, sau dăunează dezvoltării copiilor. Dan are dreptate, tehnologia e utilă, pregătește copii pentru viitor. Totul e să știm cum să o folosim, și să îi educăm pe cei mici pentru a o folosi responsabil, să îi supraveghem. Mă înșel?

Nu am cum să mă opun tehnologiei pentru că datorită ei am un job, sau chiar mai multe, că uneori nici eu nu știu ce fac de fapt, jonglând cu atâtea pălării. Dacă nu erau internetul și calculatoarele probabil că acum eram un vânzător ratat pe undeva, un inginer fără vocație sau un scriitor muritor de foame.

Fără tehnologie nu am comunica la fel de ușor, cu oricine și oriunde pe planetă. Prietenii plecați în China, rudele din America, cunoștințele din Germania, toți sunt la un clic distanță de noi pentru că avem Skype, Facebook, Whatsapp, Gmail și alte aplicații.

Fără tehnologie încă am lua de bune tot ce apare prin unele ziare, pentru că accesul la informație ar putea fi controlat mult mai ușor. Internetul ne oferă nu doar libertatea de a comunica, ci și cea de a ne informa, de a decide noi înșine ce este adevărat și ce nu din știri.

Să nu uităm de educație. Am citit și văzut în ultimii 5 ani mai multe cărți, articole și documentare decât în primii 25 de ani de viață, și totul datorită tehnologiei, care ne oferă acces rapid la orice.

Dar Marius, copii care cresc cu televizor, calculator, tabletă vor avea o copilărie tristă veți zice, nu mai știu să se joace cu alți copii, să comunice, educația lor e deformată.

Sunteți siguri? Educația nu e doar responsabilitatea școlii, ci depinde foarte mult de părinți. Dacă ai un copil și îl lași toată ziua cu televizorul deschis, cu tableta pornită, permițându-i să navigheze pe orice site vrea el, să se joace ce vrea și să se uite la toate desenele stupide, DA, s-ar putea să ai probleme.

În schimb dacă îi alegi tu emisiunile de la televizor, îi limitezi timpul liber pe care îl poate petrece în fața televizorului, îi oferi acces la aplicații educative pe tabletă, jocuri pentru dezvoltarea inteligenței pe calculator, îi stimulezi imaginația, vei avea o surpriză plăcută.

Nu zic că nu există și părți negative. Știu și eu adulți care o freacă aiurea toată ziua pe internet, copii care toată ziua stau în fața calculatorului, dar depinde de noi cum folosim tehnologia, și cum îi educăm pe cei mici să o utilizeze.

Voi ce ziceți, e bună sau nu tehnologia?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Eu sunt de parere ca jocurile de societate, activitatile in aer liber, cartile, benzile desenate sunt mult mai bune decat tehnologia. Dezvolta imaginatia, creativitatea, etc. Desigur e buna si tehnologia dar, cu o limita. Sunt jocuri si aplicatii educative, de ex. Minecraft. Din pacate, copiii si mai ales adolescentii aleg sa joace GTA, CoD sau alte titluri de genul asta.

  2. Am citit cu interes articolul tău! Personal consider că o copilărie fericită e una petrecută departe de tehnologie, internet și gadgeturi care sunt practic concepute să-ți ușureze activitățile de zi cu zi. Din păcate consider că societatea ne obligă să educăm copii, familiarizându-i cu tehnologia pentru a putea face față diferitelor situații din viața cotidiană. Salut inițiativa unor școli de a miza pe utilitatea tablelor inteligente sau pe trecerea la formate electronice. (evident sunt rare cazurile).
    Cât despre interacțiunea cu tehnologia, aici e diferit de la utilizator la utilizator. Îmi aduc aminte cât de utile și la modă mi se păreau prin 2005 hub-urile de pe odc, și jocurile în format .iso pe care le descărcam. Acum, o dată cu trecerea timpului aleg variante ale programelor cu licență, preferând un sistem fără erori și probleme.
     
    Închei prin a spune că voi alege să-mi feresc copiii de tehnologie o perioadă destul de lungă de timp – asta doar dacă orarul nu va fi o aplicație android iar materia școlară o arhivă 7zip.

  3. Copiii imită, în general, comportamentele adulților. Dacă mama și tata stau cu nasul doar în laptop și în telefon, uitând de cele mai multe ori de copil, și copilul va prefera să își petreacă timpul la fel. În schimb, dacă știi să îi arăți celui mic care sunt limitele sănătoase pentru el și cum se poate distra făcând și altceva, atunci nu ar trebui să îi fie teamă nici unui părinte de tehnologie.

    Vorba lui Marius, dacă nu era tehnologia, nu eram aici, cunoscându-ne și discutând acum despre asta. Nici măcar nu aveam atâtea informații despre parenting.

    Fiică-mea știe să deschidă singură laptopul și youtube-ul, să se uite la fotografii pe smartphone și să activeze vocea Samsung, pentru că o amuză cum vorbește, de exemplu. Fiică-mea are 16 luni. O las să exploreze tehnologia, dar cu măsură și mereu alături de ea, pentru a-i arăta și a-i explica. Și sunt liniștită, pentru că știu că preferă de o mie de ori să alerge și să se tăvălească în pământ, decât să stea pe smartphone, dar, din când în când, vrea să facă și ea ce fac mami și tati când muncesc. Și e bine că se descurcă binișor încă de pe acum.

    • Mie îmi place asta cu Eu o să îl țin departe de tehnologie pe al meu până la școală/grădiniță/majorat. Și când întrebi: Bine, dar ai copii? Răspunsul este evident: Nu încă.

      Bine atunci, vorbim după ce ai, că de dat cu presupusul e ușor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *