fbpx

Analiștii zic deja că economia își va reveni la începutul anului viitor, mai repede decât se prevedea, dar pe de altă parte Morgan Stanley și-a pierdut 80% din valoarea de piață la criza din 2008, deci nu m-aș baza pe analiștii lor, vorba aia, they didn’t see it coming. Totuși, pe ce m-aș baza este pe foamea de a reuși în viață, e cel mai bun motivator pe care îl poți avea într-o perioadă de criză.

Și mă gândeam că poate mulți dintre noi am dus-o prea bine în ultimii ani, ne-am relaxat prea mult și nu am mai tras la fel de tare ca pe vremuri. Plus că au apărut mulți tineri pe piața muncii, care au prins doar perioada de boom, nu știu ce e aia frica de a nu avea cu ce să plătești ratele, de a nu îți găsi job sau a nu avea suficienți bani pentru ce îi trebuie copilului.

Cine a prins criza anterioară sau perioada de tranziție din România le știe pe astea foarte bine. Știe că pe vremuri te bucurai doar să fii angajat undeva, nu conta unde, abia după câțiva ani de experiență începeai să faci pretenții la condiții de muncă sau la salariu.

Știe că au fost vremuri când 2-3 concedii pe an și city-break-urile lunare erau fantezii la care majoritatea visau, nu normalitatea.

Știe că înainte îți planificai bine lista de cumpărături alimentare, banii erau calculați la sânge, hainele se cumpărau doar de sărbători, iar gadgeturile din reclame rămâneau doar în reclame, abia dacă aveam bani pentru necesități.

Din fericire vremurile alea au apus. Suntem mai aproape de vest decât de est acum, deși mai avem mult de recuperat.

Totuși, mă gândesc că un duș rece cum e cel de anul ăsta s-ar putea să ne scoată pe mulți din amorțeală, să ne reactiveze foamea de a reuși în viață, să ne amintească de lucrurile cu adevărat importante, care nu sunt neapărat legate de bani, gadgeturi și valoare, ci de ce ne face fericiți.

Greșesc?

RECOMANDĂ
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
dam167
dam167
10 septembrie 2020 10:43

Da, greșești, după părerea mea. N-a fost nici un boom, ci a mai crescut pe alocuri nivelul de trai, dar numai cât să nu ne mai mâncăm de sub unghii. Încă suntem săraci, iar faptul că acum 30 de ani eram mai săraci arată că a fost o îmbunătățire a calității vieții, dar nicidecum vreun boom. Chiar și acum 30 de ani trăiai mai bine decât în vremea războaielor când n-aveai nici pâine. Dacă are cineva dubii că suntem săraci, amintesc doar că ne agităm când vine vorba de câte un telefon mobil sau orice echipament care ne ajută să… Citește tot »

dam167
dam167
10 septembrie 2020 17:34
Răspunde către  Marius Sescu

Au plecat și afară, cu sute de lei date/test – asta pentru că afară era mai ieftin ca la noi (în Grecia de exemplu). Și până să plece au golit Decathlon-ul, de nu mai erau biciclete și echipament de drumeții.

Concediile erau chiar mai normale înainte. Dacă aveai studii superioare mergeai la mare și la Poiana Brașov în anii ’80. Ba chiar aveai o putere de cumpărare mai mare atunci, dar teoretic, pentru că nu prea aveai ce să cumperi. Nu zic că era neapărat bine atunci, dar în nici un caz nu dădeai un salariu pe rata la casă.

trackback

[…] Deși unii analiști deja spun că economia își va reveni la începutul anului viitor s-ar putea să nu fie chiar așa. Pe de altă parte, românii au cunoscut și trăit vremuri grele. (sursa: mariussescu.ro) […]

5
0
Lasă un comentariux
()
x