fbpx

Cred că majoritatea tinerilor din ziua de azi o duc prea bine pentru a avea în ei dorința de a reuși în viață cu adevărat. Nu zic că generația noastră a dus-o rău, doar că am prins și o parte din comunism, din frământările anilor 90, știm ce înseamnă lipsurile și am fost conștienți că trebuie să ne zbatem, să învățăm, să muncim mult pentru a face ceva, pentru a avea un anumit confort. Am fost conștienți că trebuie să tragem pentru noi, că nu ne va da nimeni nimic gratis în viața asta.

Mă uitam la cei care au în jur de 20 de ani acum. Pentru mulți dintre ei problemele grave în viață sunt că nu au bani de ultimul model de iPhone sau că părinții nu le cumpără nu știu ce mașină. La știri apar diverse tragedii cu adolescenți și tineri care se sinucid din motive atât de stupide că te doare mintea. Probleme de dragoste, părinți care îi controlează prea mult, colegi de școală care îi persecută… Pe bune? La vârsta asta? Dacă la 15-20 de ani crezi că ai probleme mari, așteaptă să ajungi la 30 de ani, când vine viața peste tine cu problemele reale.

E o diferență față de ce vedeam acum 10 ani, când tinerii se zbăteau pentru a își plăti facultatea, pentru a se întreține, aveam colegi de exemplu care aveau 2 joburi în timp ce veneau la facultate, la zi, nu la fără frecvență. Întrebați un student azi dacă ar fi dispus să facă asta, probabil va zice că este imposibil, că nu poți lucra fulltime în timp ce ești student

Problemele reale sunt când nu ai un loc unde să dormi, când ai tăi nu au ce să pună pe masă sau în sacoșă, când nu ai cu ce să îți plătești facturile, nu când nu ți-ai luat ultimul gadget din reclame sau când ți-ai petrecut ultimul concediu pe litoralul românesc pentru că ai tăi nu au avut bani de Bora Bora.

Nu îmi place să generalizez, știu că există și acum mulți tineri care o duc greu, care se zbat pentru un trai decent, dar cred că la nivel de generație tinerii și adolescenții de acum au un trai mult mai bun decât cel din urmă cu 10-20 de ani. Pe de o parte e bine, în fond orice societate trebuie să prospere, dar mă gândesc că nivelul ăsta de trai e susținut adesea de părinți. Fără banii părinților, mulți tineri ar muri rapid de foame, la propriu. De asta mulți tineri nu se mai maturizează, pentru că nu simt nevoia de a o face. Mama și tata plătesc tot, copilul poate face lejer câteva facultăți, masterate, iar la 30 de ani îi găsesc tot ei un job călduț pe undeva.

Asta e problema tinerilor din ziua de azi, nu mai au probleme reale și își petrec timpul inventând probleme din banalități. Nu mai au pasiune, nu mai au chef de nimic, vor doar să se distreze. Viața e o petrecere continuă pentru ei.

Tocmai de asta nu cred că e ok ca un copil să crească cu foarte mulți bani la dispoziție, fără a știi valoarea banilor și cât de greu se fac ei. Dacă nu apreciezi banii și nu știi cum să îi faci nu te vei descurca în viață. Dacă vă uitați la modelul american (partea bună a lui) veți constata cu surprindere că mulți tineri care au părinți bogați, chiar al naibii de bogați, primesc moștenirea abia după ce au peste 30 de ani, după ce au studiat, după ce și-au făcut deja o carieră, s-au descurcat pe cont propriu. Da, părinții le plătesc studiile, dar nu le finanțează un stil de viață exagerat, doar minimul necesar. Nu e o prostie, au doar părinți practici, care sunt conștienți de faptul că trebuie să crească oameni capabili să se descurce singuri în societate.

Cred că m-am învârtit prea mult în jurul subiectului. Ideea era că dacă aveți sau veți avea copiii să îi învățați de mici valoarea banilor, cum se fac ei și faptul că pentru a reuși în viață trebuie să muncești mult. Insuflați copiilor foamea de a reuși în viață, invățați-i cum să se descurce pe cont propriu. Lucrurile astea îi vor ajuta mai mult decât o avere pusă la dispoziție necondiționat, ce poate fi risipită în câțiva ani. Iar dacă sunteți tineri și credeți că aveți probleme grave mai gândiți-vă, probabil o duceți mult mai bine decât credeți.

E la fel ca în povestea aia cu pescarul, învățați un om cum să pescuiască, nu îi dați peștele în mână.

Foto: Young sprout via Shutterstock