fbpx

De ce nu folosesc românii servicii și aplicații online românești

V-ați întrebat vreodată de ce aplicațiile sau platformele online românești nu sunt prea populare, nici măcar în România? Știți că am avut și noi încercări, pentru video streaming am avut Trilulilu, pentru muzică am avut Zonga.

Au dispărut, și nu pentru că nu aveau vizitatori, ci pentru că nu au putut inova, scala și monetiza la fel de repede ca și concurența internațională. Evident, a contat faptul că suntem o piață mică, 12 milioane de utilizatori de internet nu se compară cu miliardele de la nivel global. Asta ar fi prima lecție, dacă vrei să lansezi un serviciu sau o aplicație online gândește-o din start pe engleză, nu te limita la o țară mică din estul Europei.

Totuși, explicația principală pentru care platformele românești nu sunt prea populare la noi ține mai ales de partea cu inovația, zic eu. Senzația mea este că majoritatea serviciilor online românești nu se ridică la nivelul celor internaționale, deci chiar dacă sunt pe bani, la prețuri similare, tot pe cele de afară mergem.

Ăsta e adevărul, sunt puține servicii online pornite de România, gândite pentru publicul larg,  care se pot bate de la egal la egal cu alternativele internaționale. În minte acum îmi vine Bitdefender, care se compară cu antivirusurile de top, dar și ei au crescut bine după ce și-au lansat birourile din State. UiPath la fel, chiar dacă e companie B2B, a crescut bine de tot după ce și-au deschis birouri și în State, și au angajat manageri de acolo.

Oricât de patrioți am fi, oamenii se uită la costul unui serviciu și la beneficiile oferite de el. La un preț similar s-ar putea să aleagă ceva românesc, dacă funcționalitățile sunt cel puțin la nivelul celor oferite de un serviciu internațional. Altfel, nu prea are sens să plătești pentru servicii mai slabe, doar pentru că e made in RO și vrem noi să susținem afacerile românești. Zic rău?

Dacă știți exemple de servicii, aplicații sau platforme românești ori lansate de români, care au prins pe glob, lăsați un comentariu, chiar aș vrea să văd cu ce ne mai putem mândri.

P.S: comentariile interesante pe subiect s-au strâns pe Facebook, evident.

Recomandă

15 Comentarii

  1. Pentru ca nu sunt bune sau sunt scumpe pentru ce ofera. De exemplu Mailchimp sau MailerLite, avem ceva pentru email marketing made in .ro, la fel de bun?

    • Newsman e ok, făcut de români, avem clienți mulțumiți de el. Nu se compară cu Mailchimp pe zona de automatizare emailuri, dar pentru trimis newslettere e ok, și mai ieftin pe unele din pachete. https://mariussescu.ro/email-marketing-newsman/

      În alte știri, am testat un serviciu românesc care se marketa ca fiind mai complex decât Mailchimp, cu tot felul de automatizări pentru ecommerce, dar era praf la utilizare, și mult mai scump, deci da, e greu să găsești servicii bune făcute de români.

  2. Newsman folosesc pentru trimitere SMS, la recomandarea ta(mă rog am văzut un post pe blog la tine 🙂 ). Mai dă erori uneori aplicația, dar se rezolvă. Per total este ok. Plus că și prețul e decent.
    Pe lângă BitDifender, nu cred că mai am altceva instalat sau pe care îl utilizez constant și e făcut de români.

  3. De Bitdefender nu as vrea sa mai zic nimic. Nu stiu daca mi-ai citit ultimul articol despre experienta mea cu Bitdefender, dar pe scurt, deloc multumit. Si din comentariile primite la articol reiese ca mi-am grabit cand am cumparat licenta. Si nu e prima data, dar va fi ultima.
    Platformele online romanesti pot avea succes daca ar aduce continut de calitate, bine structurat, si s-ar multumi cu bani decenti. Dar cum majoritatea vor sa dea tunul ala mare peste noapte, normal ca nu le iese. Bineinteles, nici nu poti trai de pe o luna la alta. Dar ma gandesc ca poti face totusi o platforma online pentru muzica, video etc care sa genereze la un moment dat ceva bani, dar trebuie doar sa ai rabdare si bani de investit. Incepi cu ea in limba romana, iar apoi extensie pentru limba engleza.

    • Nope, nu incepi cu România. Piață mică, puțini bani și insuficienți utilizatori.
      Îmi pare rău de experiența cu Bitdefender, eu îl am pe 4 laptopuri și e ok, nu am sesizat diferențe de rulare cu el pornit sau oprit.

  4. Sa stii ca m-am intrebat asta de mai multe ori si raspunsul personal e un cumul de factori.
    Am de a face cu piata italiana iar acolo oamenii sunt foarte dedicati serviciilor locale, oricare ar fi ele, de la emailuri, la domenii, hosting si aplicatii de marketing.

    Folosesc provideri locali si stramba din nas cand aud de ceva strain. Si nu te gandi ca au preturi mai bune, ba din contra. Iar ca inovatie…. Mai bine nu intram in subiect, caci nu e cazul de asa ceva.

    O posibila cauza e ca majoritatea italienilor nu se descurca prea bine cu engleza si cred ca de asta apeleaza la servicii facute in special pentru ei. In plus au putini mai multi bani ca noi si isi permit sa nu fuga dupa preturile cele mai mici. La ei aruba si tiscali sunt google cand vine vorba de mailuri.
    La noi ar avea cineva incredere in ceva mail romanesc? Noi mereu avem preconceptia asta ca suntem de cacat si oferim servicii proaste, de asta cred ca ne curg balele la orice e strain. Vezi Dacia.

    • Cred că s-au schimbat lucrurile și la noi, de exemplu Dacia e în topul vânzărilor auto deși nu mai sunt chiar cele mai ieftine mașini, dar da, noi nu cumpărăm produse sau servicii românești decât dacă sunt cel puțin la fel de bune ca alternativele de afară. Și e greu aici să concurezi cu ceva gândit la nivel internațional din start.

  5. Ce servicii românești există? Sau dacă există cât de bine pot concura cu cele străine?
    Și ca exemplu să dau ceea ce folosesc eu:
    Găzduire web și cumpărare de domenii: Hosterion, este o firmă care oferă servicii foarte bune și de calitate.
    Filme online: Netflix, HBO Max, Disney+ și Prime Video – ce serviciu românesc există și care să ofere așa calitate. Există Voyo, dar sunt sigur că nu ajune nici la un sfert la calitate, conținut și orice altceva față de cele menționate.
    YouTube, Spotify etc – nimic de menționat pentru că nu există.

    Am auzit că România stă foarte bine la servicii pentru WordPress. A început să producă și jocuri pentru telefoane și sunt câteva bune (din păcate nu le țin minte). BitDefender stă destul de bine chiar dacă mai sunt unele probleme.

    Și altceva mai există? Poate, dar nu am auzit de ele.

    Per total la modul general România stă foarte prost la servicii oferit. Și atunci clar că ne orientăm spre exterior.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *