fbpx

Cât de utile sunt aplicațiile de smartphone pentru magazinele online mici

Am avut discuția asta la agenție cu niște potențiali clienți interesați de realizarea și promovarea unor magazine online. Toți plecau de la început cu ideea că au nevoie și de magazin online și de aplicații pentru Android și iOS, deși bugetul lor inițial era redus. Argumentul lor era că mobilul e viitorul, deci trebuie să aibă neapărat aplicație de telefon. Ce nu realizează ei este că majoritatea utilizatorilor de internet nu țin pe telefon aplicații pe care le folosesc doar o dată pe an. Asta e faza cu aplicațiile de smartphone pentru magazinul online, e fain să le ai, când ai buget suficient, un magazin online mare și le dai motive clienților să instaleze aplicația. Nu au sens atunci când tu vinzi 100 de produse, bugetul de marketing e subțire și nu prea ai clienți recurenți.

În primul rând tehnologia se îndepărtează de aplicațiile native către progressive web apps, practic aplicații ce permit aceleași funcționalități ca cele instalate pe telefon din Google Play sau App Store, doar că le poți rula direct în browserul telefonului, fără a instala încă ceva separat. Are și logică, nu aș descărca pe telefon o aplicație pentru un magazin online de unde cumpăr o dată pe an, dar aș folosi aceea aplicație intrând pe site.

În al doilea rând, dacă ești la început cu magazinul online și promovarea acestuia nu are sens să cheltui bugetul, și așa redus, pentru mai multe platforme. Un magazin online bine realizat e câteva mii de euro, o aplicație de smartphone cam tot pe acolo, și ai nevoie de 2 aplicații diferite pentru iPhone și Android.

După ce le ai realizate și publicate trebuie să investești bani pentru a convinge clienții să instaleze aceste aplicații, și să plătești pentru actualizarea lor, pe lângă mentenanța magazinului online.

Cel mai eficient e să realizezi un magazin online responsive, și să te asiguri că poate fi folosit la fel de ușor atât de pe mobil cât și de pe desktop. Da, asta nu se face cu o temă cumpărată de pe net cu 100 de euro, ci plătind pentru realizarea designului și a programării web, pe o platformă adaptată cerințelor tale.

În al treilea rând, aplicațiile mobile dedicate pentru magazinele online au sens atunci când ai buget pentru dezvoltarea lor, ai clienți fideli pe site și le poți oferi motive să instaleze aplicația. eMag de exemplu a investit enorm în dezvoltarea și promovarea aplicației mobile, dar oferă reduceri explusive în aplicație, acces mai rapid de Black Fridays, vouchere în aplicație și alte facilități, și au deja peste 1 milion de clienți. Dacă lansezi mâine un magazin online grija ta principală nu ar trebui să fie promovarea aplicației de mobil, ci cum să convingi primii 1000 de oameni să comande de la tine.

Cam asta e pe scurt, nu sunt împotriva aplicațiilor mobile pentru shopping, zic doar că trebuie să fie analizată bine necesitatea lor și stadiul în care le dezvolți. Dacă ai 5000 de euro de toți pentru lansarea unui magazin online mai bine îi investești în site și marketing, dacă ai de la 50.000 euro în sus optica se schimbă.

Alte opinii?

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *