Sunt prea mulți adulți ce au fost crescuți cu așteptări nerealiste de la viață

Văzând la o prietenă un citat motivațional, dintr-o carte de copii scrisă de Dr. Seuss, Kid you’ll move mountains, mi-am amintit o discuție legată de numărul tot mai mare de adulți ce nu sunt mulțumiți de viața lor actuală, ce au realizat până acum, și faptul că mulți au crescut cu așteptări nerealiste de la viață, părinții le-au spus de mici că sunt destinați pentru lucruri mărețe, dar nu i-au învățat și cum să ajungă acolo.

Să ne înțelegem, depresia cronică e ceva grav, o boală unde trebuie să apelezi la specialiști pentru a fi tratat. În 2014 doar 1,5% din populaţia României a declarat că a suferit de depresie, față de media europeeană care era de 7%. Cu alte cuvinte, sunt mulți români ce suferă de depresie dar nu își dau seama sau nu cer ajutorul doctorilor, sau cei din jurul lor consideră că e doar un moft.

Lăsând cazurile de depresie cronică la o parte, eu cred că în ziua de azi mulți adulti ajung să fie deprimați tocmai pentru că viața nu a descurs așa cum li s-a spus lor de către părinți că va fi.

Probabil generația noastră nu a suferit prea mult de probleme de genul ăsta, că noi nu am fost cocoloșiți intens, dar în ziua de azi tot mai mulți tineri sunt într-un fel de adolescență prelungită, stau pe banii părinților, în casa părinților, până spre 30 de ani, sunt îndrumați de părinți peste tot, și atunci când părinții nu îi mai pot ajuta se lovesc brusc de viața reală și cred că lumea e împotriva lor, când de fapt ei au fost protejați și nu au învățat cum funcționează viața reală. Despre părinții elicopter e vorba.

Nu zic acum că trebuie să îți descurajezi copiii cu privire la potențialul lor, să îi pui la muncă de mici, dar pe măsură ce cresc pe lângă faptul că trebuie să îi încurajezi să îți atingă potențialul, să descopere singuri lumea, ca părinte trebuie să le explici și că trebuie să muncești pentru a obține ceva în viață, trebuie să le explici ce înseamnă un job, cum să relaționezi cu ceilalți, cum funcționează banii, economia și societatea în general. Nu, școala nu face asta, nu vă bazați pe ea. Nu, dacă îi ajuți mereu nu vor avea succes mai mare, ci doar vor fi incapabili să se descurce pe cont propriu.

Tati, pot să fiu o prințesă când o să cresc mare?
Da tati, poți fi ce vrei tu când o să crești mare, dar trebuie să muncești pentru asta.

Oh, the places you’ll go! There is fun to be done!
There are points to be scored. There are games to be won.
And the magical things you can do with that ball
will make you the winning-est winner of all.
Fame! You’ll be as famous as famous can be,
with the whole wide world watching you win on TV.

Except when they don’t
Because, sometimes they won’t.

KID, YOU’LL MOVE MOUNTAINS!

So…
be your name Buxbaum or Bixby or Bray
or Mordecai Ali Van Allen O’Shea,
You’re off the Great Places!
Today is your day!
Your mountain is waiting.
So…get on your way!”

Recomandă prietenilor!
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile