Probabil nu vrei să te muți în Bacău în 2018, dar iată situația din teritoriu

Au scris cei de la TVDece despre cum e viața în Cluj, Vali a scris despre viața în Brașov, cu bune și rele. Să recunoaștem, șansele ca cineva să își dorească mutarea în #bacau sunt la fel de mari ca eu să câștig în 2018 la loto, mai ales că nu joc, dar dacă vrei să pari mai cult când apare o discuție despre moldoveni și cum e viața în Moldova uite un articol necenzurat despre cum văd eu viața aici, după 7 ani de stat prin zonă.

M-am mutat în Bacău prin 2011, după o ofertă de nerefuzat din partea familiei, gen nu vreți casa voastră!?! Evident, la început am încercat să mă angajez, dar majoritatea joburilor erau penibile pe domeniul marcom (și încă sunt), așa că am devenit antreprenor. Acum nu îmi pare rău, e probabil cea mai bună mutare profesională, dar la început nu ne-a fost ușor. Oricum, să nu vă așteptați că ne-am umplut de bani datorită clienților din zonă, din start focusul a fost pe clienți din alte orașe și țări.

Revenind la viața din Bacău, cu bune și rele…

Oamenii

Unul din lucrurile surprinzătoare când te muți în Bacău este să descoperi că se vorbește o română fără accent, sunt prea puține regionalisme în vorbirea curentă, față de Vaslui, Suceava, chiar și Iași. Oamenii nu sunt răi, ai șanse mari ca după o ieșire la bere să te alegi cu niște prieteni, cum am pățit eu din primele zile după mutare.

Nu există prea multă implicare civică, la proteste au ieșit maxim câteva mii de oameni. Infracționalitatea nu e foarte mare, din poveștile auzite infractorii mari au plecat de mult prin alte țări, acum au rămas prin zonă doar cei care fac mici găinării.

Nu sunt prea mulți studenți, tinerii de obicei pleacă în orașele mari la facultate. Nu sunt nici prea mulți străini, vedeți la partea cu industria de ce. Dacă ajungi vara prin oraș ai senzația că bate vântul, toată lumea e plecată, mai puțin în august, când vin cei plecați în străinătate.

Chiriile și prețul imobilelor

Chiriile depind mult de zona în care vrei să stai și condițiile oferite. Găsești prin cartierele mărginașe apartamente cu 2 camere la 100 de euro dar fără dotări, dar dacă vrei ceva mai aproape de centru mobilat și echipat cu electrocasnice pregătește un 250 de euro, poate chiar 300 pentru un 3 camere.

Și în Bacău se simte tendința de întoarcere către viața la țară, majoritatea satelor aflate la 5-10 kilometri sunt pline de vile ale celor din Bacău.

Prețurile apartamentelor și ele diferă, dar nu le poți compara cu Bucureștiul. Poți găsi un apartament nou cu 3 camere în cartierele ce se construiesc la ieșirea din oraș cu 50-60k euro, o casă aproape de Bacău de la 60-70k în sus, depinde de dotări, teren etc.

Prețurile

La alimente și utilități sunt aceleași costuri ca peste tot, unde poți face economie este la chirie și going out. Nu neapărat pentru că sunt mai mici prețurile în oraș, dar nu ai chiar așa de multe restaurante, cluburi încât să fii tentat să ieși foarte des. Evident, sunt subiectiv, că avem și doi copii acasă, e mai complicat cu logistica.

O pizza în oraș e 25-30 lei, poți ieși în oraș cu 100-150 lei 2 persoane la un restaurant decent.

Ca idee, dacă nu ai chirii, rate la mașini, bănci și alte nebunii poți trăi ok cu 4000 lei pe lună, exclus vacanțe, haine de fițe și clubbing în fiecare weekend.

Locuri de muncă și mediul de business

Nu te muta în Bacău dacă visezi carieră, corporație, potențial de afaceri nelimitat și alte asemenea. Majoritatea locurilor de muncă sunt entry level, prin call-center-uri, câteva fabrici sau la patroni. Sunt puține afaceri unde poți găsi un job plătit decent, cu program de muncă ok. Sunt și puține joburi de birou, deoarece nu sunt multe companii mari cu sediul prin zonă.

Salariile încep de pe la 1500 lei net, cine câștigă 2500-3000 deja zice că o duce bine.

Nu se mișcă foarte multe nici pe piața de networking, hub-uri, coworking, comunități online etc, abia zilele astea a apărut un hub de coworking, Nest Hub – Community & Coworking. Sper să reziste.

Infrastructura rutieră

Drumurile principale sunt ok, dacă intri prin cartierele mărginașe s-ar putea să îți blestemi zilele.

Partea tristă e că drumurile se repară cam în fiecare an, dar prost, de unde și gropile. Șoseaua de centură se lasă așteptată de 10 ani, probabil mai durează încă 10 ani până o să o vedem. Mașinile mari trec toate prin oraș, nu pe artera principală dar tot pe drumurile pentru mașinile mici, de unde o altă explicație pentru starea drumurilor.

Transportul în comun – doar autobuz, din ce am văzut vine oarecum la ore regulate, dar tot nu sunt acoperite toate traseele, dacă vrei să te miști rapid ai nevoie neapărat de mașină, chiar dacă orașul nu e foarte mare.

Taxiurile nu sunt foarte multe, dar în principiu șoferii sunt în regulă, dacă trebuie eu chem prin Clever Taxi, că au și aplicație de mobil.

Trafic

La orele de vârf poți sta un pic în trafic, mai ales prin zonele unde sunt școli și instituții publice, dar nu se compară cu nebunia din orașele mari. Noi de exemplu ne-am aranjat astfel încât avem școlile copiilor, casa și joburile pe o rază de 4 kilometri, dimineața pot lăsa fetele la școală și grădiniță, mă întorc acasă, mânânc ceva și ajung la job, toate în 45 de minute. Știu, mă puteți înjura acum.

Chiar și la orele de maximă aglomerație poți străbate orașul dintr-un capăt în altul în 60 de minute. La orele de vârf o explicație pentru aglomerație este că toată lumea are mașină.

În weekend e chiar lejer, dacă nu avem turism singura zonă aglomerată este la mall.  🙂

Administrația locală

Unii zic că e ok, eu am senzația că se bate pasul pe loc și se fac multe combinații ascunse publicului.  Abia la finalul anului trecut s-a dat drumul unui aeroport mai mare, înainte aeroportul era o cameră, la propriu.

Nu sunt proiecte de business, nu există un plan de atragere al investitorilor în zonă, deși teoretic sunt câteva incubatoare de afaceri în zonă.

Educație

Creșele și grădinițele de stat sunt ok, dar destul de aglomerate, dacă nu te înscrii cu 1 an înainte slabe șanse să mai prinzi un loc. La școlile publice e o loterie, toată lumea se îngrămădește la cele bune, dar părinții cotizează, evident. Idem la licee. Există o singură școală ce a implementat sistemul Step by Step, la Şcoala Gimnazială “Alexandru cel Bun”.

Nu sunt școli private, doar câteva grădinițe. Universitatea din Bacău nu e cine știe ce, majoritatea tinerilor pleacă în alte orașe la studii.

Dacă visezi Waldorf sau Montessori pentru copilul tău caută alt oraș. Aș zice totuși că poți să îi oferi o educație decentă copilului și în Bacău, cu tot cu liceu. După aceea depinde ce vrea și el.

Am fost tras de ureche că nu am spus nimic de activitățile extrașcolare. Sunt o mulțime de cluburi particulare pentru dans, pictură, canto, engleză, diverse sporturi, dacă ai bani poți să îi oferi copilului tău cam tot ce vrea, iar la Palatul Copiiilor sunt și cursuri gratuite pentru copii, dacă te înscrii din timp.

Sănătatea

Spitalele de stat nu sunt extraordinare, știți și voi discuțiile și condițiile. Depinde mult și de secția unde ai treabă, de exemplu acum câțiva ani m-am operat la chirurgie și oamenii au fost ok, dar au fost și cazuri când am preferat să merg la Iași pentru lucruri mai grave, și nu sunt singurul care face asta.

Sunt câteva clinici private, de regulă găsești specialiști, dar cei buni sunt aglomerați. Nu avem spitale private.

Cultură

Există un teatru și un teatru pentru copii, au piese destul de ok. Avem Ateneu, deși nu ajung prea des pe acolo, iar dacă vrei filme este Cinema City la Arena Mall.

Majoritatea evenimentelor mai interesante sunt făcute de firme private sau pub-uri. Acum câțiva ani era Theaterstock, dar organizatorii s-au lăcomit la bani și acum nu se mai riscă nimeni să facă evenimente mari.

În 2017 Bacău a fost Capitala Tineretului din România, chiar s-au mișcat lucruri, s-au făcut multe evenimente, sunt curios dacă vor continua și în 2018, deși nu cred că Primăria va mai aloca bani.

Going out

Topul restaurantelor din Bacău e corect, pizza bună se papă la Pizzeria Luca sau la Piazzetta, o ciorbă ok la Miorița, coaste și alte din astea la Valhalla, iar dacă vreți ceva mai fain urcați în sus pe Măgura până la Hellen. Fast food ok e la Vikings, dacă nu vreți Mc sau KFC. Au mai apărut în ultimul an și localuri cu burgeri și alte nebunii, dar nu am testat.

Avem și un restaurant ce își produce propria bere, și e chiar bună. Dacă ajungeți prin zonă să mergeți și la Podu cu lanțuri, mâncarea e ok, dar berea merită testată.

Nu există prea multe cluburi, mai ales din acelea de fițe, sunt mai multe pub-uri ce organizează în weekend și petreceri tematice, evenimente, stand-up. Vara ai câteva terase unde să ieși, cel mai fain mi se pare la Green Park.

Turism

I've heard #running is good for your soul. 👟🏃🍂

A post shared by Marius Sescu (@mariussescu) on

Nu avem prea multe atracții turistice în zonă, Bacău e un oraș de tranzit, să recunoaștem. Acum câțiva ani participasem la Bacău360 unde s-au adunat mai multe obiective turistice din județ. Partea bună dacă ești localnic e că nu te vor enerva turiștii decât vara, când vin stranierii acasă și se mai aglomerează. Partea proastă e că dacă îți vine un prieten în vizită nu prea ai ce să îi arăți, sunt 3-4 muzee, un parc, câteva biserici și cam atât.

Partea tristă este că lângă Bacău este unul din cele mai mari parcuri dendrologice din estul Europei, Parcul dendrologic din Hemeiuș, peste 50 de hectare, dar accesul e interzis publicului, că noi nu vrem turism.

Am uitat să zic că avem și Bazin Olimpic de înot în Bacău, dar personal nu am mai fost acolo de câțiva ani. Iarna apa e cam rece, mai ales pentru copii, și prefer să merg la bazine private.

Vara sunt mai multe piscine private unde vă puteți relaxa, în Bacău și împrejurimi, cu condiții chiar bune.

Concluzii
Per ansamblu Bacăul nu e un oraș urât, doar că nu excelează la nimic în mod special. Te muți aici dacă ai o ofertă tentantă prin zonă, prinzi un job super mișto sau vrei să îți crești copiii într-un oraș liniștit din zona Moldovei, unde costul vieții nu e foarte mare. Ar ajuta și să nu depinzi prea mult de puterea economică a zonei pentru a trăi, deci dacă te gândești că te-ai putea muta ca să îți deschizi un business aici mai verifică o dată cifrele.

Recomandă prietenilor!
  • 678
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
31 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Max

Aprob Podul cu lanturi. Foarte misto si aspectul.

Parerea mea e ca ar trebui sa te implici in viata publica ca tot vorbeai de simtul civic. Cred ca ai putea schimba ceva spre bine.

Max

Daca ai de gand sa candidezi la primarie, si ai nevoie de functionar pe turism cu studii si experienta in strainatate, da un semn. Si pretentii de salar de strainatate :))

Call

Cel mai complet și mai bine scris articol dintre cele 3.

Răzvan Dragoș
Marius Sescu

Trendsetterule ce ești 🙂

Răzvan Dragoș

Bine că n-ai zis influensăr.

Marius Sescu

Răzvan Dragoș influencerii sunt overrated, acum trebuie să devenim branduri, nu știai? 🙂

ifcosmin

Sunt de aproape 2 ani in Bacau. E un oras urat, se vede clar ca e modelul de oras comunist. Mai ales cand te duci spre Ura.. Oamenii sunt foarte necivilizati. Observi asta in autogara / mijloacele de transport in comun. Chiriile sunt foarte umflate. Singura chestie buna este ca preturile la utilitati (curent, apa, intretinere) sunt mici.

In rest, daca nu sunteti constransi, cautati alt oras. 🙂

George Turcanasu

“Unul din lucrurile surprinzătoare când te muți în Bacău este să descoperi că se vorbește o română fără accent, sunt prea puține regionalisme în vorbirea curentă, față de Vaslui, Suceava, chiar și Iași.” A vorbi cu accent nu e nici un fapt pozitiv (cum nu e nici pe de-a-ntregul negativ!)! E doar o stare a exprimarii (sa nu!) a teritorialitatii. Fac precizarea asta ca sa nu creada unii dintre cititori ca asta ar fi un avantaj! Sunt meserii in care a vorbi cu accent ar reprezenta (cumva o) impolitete si o oarecare lipsa de profesionalism (in invatamant, de ex.). Dar… Citește tot »

Marius Sescu

Mersi pentru completări George. Nici eu nu am zis că accentul e pozitiv sau negativ, era doar o remarcă, fiind obișnuit cu Iașiul când am ajuns în Bacău aveam senzația că nu sunt în Moldova. La nivel de țară da, marginalizarea Moldovei probabil a condus la motivarea celor din zonă să renunțe la accent, regionalisme, pentru a se încadra mai ușor în alte zone. Dar nu se întâmplă doar la noi asta, și în Italia am remarcat același lucru cu Sicilia.

roxy1212

Eu m-am mutat din Bacau in Bucuresti 2010. Vara asta mi-am petrecut- o aici si intr adevar nu mai e ce a fost!Bacaul intre 1997-2006, chiar pana prin 2008 era altfel, era mult mai viu si f curat.Pt divertisment ai putea sa incerci pista de karting …bazinul de inot, terenurile de tenis de la TNT,,,Felicitari pt articol

George Turcanasu

In italia e o chestiune de armonizare a limbii. Diferentele dialectale sunt mari in Italia. Doar toscanii (vreo 10%) stiau limba italiana la inceputurile Italiei.

Marius Sescu

George Turcanasu corect, sicilienii sunt greu de înțeles, dar vorba și de atitudinea celorlalte regiuni, Sicila fiind văzută ca o regiune săracă, gen Moldova.

George Turcanasu

In ciuda unei societati mai traditionaliste, de tip clan, Italia sudica la vremea constituirii statului era o societate mult mai dezvoltata, decat e acum in raport cu partea nordica si centrala a Peninsulei. Napoli era de departe cel mai mare oras al Italiei (era si capitala a Siciliei), dar si cel mai bogat. In Europa continentala, doar Parisul ii era superior!

Marius Sescu

George Turcanasu corect, și Moldova o ducea mai bine înainte de unire. 🙂

Luciana

… se vorbeste totusi cu accent la Bacau. Dar nu e rau . Am stat in toate orasele mari ale tarii Iasi 6 ani, Cluj 1 an si stau in Timisoara de 7. Ma intorc cu drag in Bacau de cate iri am icazia. Oamenii sunt parca mai buni poate din cauza traiului modest…sau impacarii ca nu au altceva ce face. Imi pare rau ca muncesc la fel de mult ca in alte parti dar nivelul salarial e mai mic din cauza lipsei dezvoltarii economice. E Un nefericit amplasament geografic care nu face atractiva zona asta pt investitii mari. In… Citește tot »

Paul

@Luciana ca amplasament geografic Bacaul are un potential fantastic dar … fara autostrada, aeroport (nu aerogara) si facilitati pentru investitori e cam degeaba. M-am mutat in zona in 2010. Am plecat in 2014. In tot acest timp, CJ n-a reusit sa carpeasca podetul de la Poiana Sarata, dar a spart o carca de bani pe asfaltari, n-a fost in stare sa mentina sectia de radioterapie dar prin 2015 s-a gandit sa sparga cateva milioane pe un echipament relativ okeish dar fara sa aiba personal, basca sa construiasca un spital municipal in curtea judeteanului care era si este vai de mama… Citește tot »

Daniel Ghiurca

La cultura ai uitat de Complexul Muzeal de Științele Naturii: muzeu, observator, vivariu.

[…] am scris articolul despre cum e să trăiești în Bacău mi-au comentat mai mulți să îmi zică că sunt cam pesimist, că de fapt orașul e mai fain dar […]

[…] Viata in Iasi nu este senzatia secolului dar cu mici eforturi, aceasta poate fi una foarte frumoasa si iti poate aduce satisfactii. Au mai scris si cei de la TVDece despre cum este viata in Cluj, bloggerul Zoso despre viata in Brasov dar si Marius despre viata in Bacau. […]

[…] Ne-am mutat la țară”, cum mai glumesc eu, că oportunitățile profesionale prin Bacău sunt aproape inexistente, cine prinde un job bun ține cu el de dinții, mai ales pe marketing, ce fac și eu și Mihaela. Câțiva ani de zile nu ne-a fost ușor, banii au fost mai puțini, stresul mult mai mare, până am pus pe picioare Advertica și lucrurile au început să se miște mai bine. […]

[…] Probabil nu vrei să te muți în Bacău în 2018, dar iată situația din teritoriu […]

Silvia

Bacaul mi se pare un oras cu oameni destul de civilizati, exista o atmosfera asa pe strazi placuta, relaxanta. Sa te plimbi in centrul orasului este placut chiar daca poate fi multa lume (cel putin perioada iulie-septembrie este plin orasul). Este o atmosfera distinsta, nu prea ai sa vezi oameni cu nu stiu ce superiozitati datoria functiei lor. Nu am fost in toate orasele din Moldova dar una dintre cele mai civilizate orase sunt Bacau si Piatra Neamt. Am fost si in Iasi o perioada de cativa ani, da pare frumos in zona centrala si cam atat, cu parere de… Citește tot »