fbpx

Văzusem recent pe Youtube o reclamă făcută de BRD pentru a găsi noi angajați, în care ni se spunea ce mișto e să lucrezi la bancă, pentru că vezi tu, e fain să ai sute de colegi cu care să interacționezi și de la care să înveți, în doar 8 ani poți ajunge manager și alte realizări din astea mărețe. Ce mai, cariera în corporație poate fi apogeul realizării tale ca om, nu știai?

Între noi fie vorba, BRD e singura bancă care la 5 ani de zile după ce mă mutasem din Iași în Bacău încă îmi trimitea cardurile bancare tot în Iași, de unde le trimiteau iar în Bacău, deși făcusem solicitare în ambele orașe să îmi actualizeze datele, să mă mute unde aveam noul domiciliu. Aparent la ei nu se putea, birocrație, proceduri, deși celelalte două bănci unde activam nu au comentat nimic și au rezolvat pe loc, cu o cerere. Am rezolvat eu închizând conturile de la ei. Sper că s-au mai schimbat lucrurile între timp, dar chiar recent vorbeam cu niște antreprenori ce au conturile firmelor la BRD și birocrația spuneau ei că e tot acolo.

Revenind la munca în corporație, văd că e un obicei să ni se prezinte joburile din firmele mari ca fiind un vis devenit realitate, uite domle, poți să crești în funcție, să ai mulți colegi, ce mai, să faci ceva cu viața ta, fără firmă nu ești nimic. De fapt asta e mantra care ni se bagă pe gât, jobul tău e viața ta.

Faza e în felul următor, zic eu: cât timp ești tânăr și ai nevoie de experiență da, ajută să lucrezi prin corporații, să te angajezi acolo unde poți învăța rapid cât mai multe lucruri.

Totuși, după ce acumulezi ceva experiență și te prinzi cum funcționează domeniul în care activezi ar fi bine să nu devii o simplă rotiță în sistem, un hamster ce aleargă pentru a mai prinde o promovare, un concediu luxos, o mașină scumpă pentru care pierzi zile și nopți la corporație.

Știu, e the american dream, dar viața e mai mult decât atât, la 65 de ani sigur nu te vei uita în spate regretând că nu ai muncit mai mult la birou, ci din contră, îți vei da seama că ți-ai sacrificat cei mai frumoși ani dezvoltând afacerile altora. Pe bani, evident, dar timpul tău s-a dus…

Toți oamenii din corporație care au plecat la un moment dat, fie pentru a deschide ceva sau a lucra pe zona de consultanță, îmi spuneau că au avut o relevație când și-au dat seama cât de multe au pierdut, alergând după visele altora. Evident, sunt și oameni ce se mulțumesc cu asta, dar important e să știi și la ce renunți.

Alternativa? Să descoperi la ce te pricepi cu adevărat, ce talent ai, să devii cel mai bun pe domeniul tău, să găsești o modalitate de a trăi din asta, de a pune o pâine pe masă și a fi mulțumit de viața ta și cum ți-ai construit-o, indiferent că asta înseamnă freelancing sau deschiderea unei mici firme. Viața e prea scurtă pentru a face și crede mereu ce îți spun alții. Numai zic.

RECOMANDĂ
  • 115
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
razvan
2 decembrie 2019 01:05

Dap, și mie mi se pare că cei ce muncesc la corporație cam lasă bani pe masă. Pe de altă parte, e bine să înveți pe banii altora, cel puțin la început, exact cum ai zis și tu.

Roba
Roba
3 decembrie 2019 06:25

Faza e în felul următor, zic eu: cât timp ești tânăr și ai nevoie de experiență da, ajută să lucrezi prin corporații, să te angajezi acolo unde poți învăța rapid cât mai multe lucruri. Dacă depinzi de corporație să acumulezi punctele invizibile numite „experiență” (traduse mot-a-mot din engleză), e și aici o problemă gravă de existențialitate. Zic și eu… 🙂 Să descoperi la ce te pricepi cu adevărat, ce talent ai, să devii cel mai bun pe domeniul tău, să găsești o modalitate de a trăi din asta, de a pune o pâine pe masă și a fi mulțumit de… Citește tot »

Roba
Roba
4 decembrie 2019 09:44
Răspunde către  Marius Sescu

Coincidență sau nu, văd asta:
https://thetransmetropolitanreview.wordpress.com/2019/12/04/the-vampires-of-romania/

Nu pot să fiu de acord 100% dar pot să achiesez „povestea de viață” și frustrările din spatele textului ăstuia.

5
0
Lasă un comentariux
()
x