fbpx

Am văzut mai multe distribuiri ale unui articol legate de dezavantajele copiilor, dacă e să fim un pic cinici: unii părinți îi regretă, un copil nu garantează că nu vei fi singur la bătrânețe, nici că vei fi mai fericit, sau că viața ta va avea brusc sens după ce apare copilul. Argumente decente, scrise probabil de cineva care nu își dorește copiii și caută studii, cifre care să îi valideze convingere. Mi se pare corect, am scris și eu când eram mai tânăr că nu toată lumea trebuie să facă copii, dar dacă vrei unul ar fi mai ok să îl faci când ești tânăr și mai ai răbdare, timp și energie. Dar mai e o chestie legată de cei mici care ne ocupă tot timpul. E adevărat, copiii sunt greu de crescut.

Dacă privești un pic din exterior, copiii sunt chiar groaznici.

Aduci acasă un pui de om care în primii 2 ani nu face decât să urle, să facă pe el și să distrugă tot ce ține în cale. După aceea când începe să vorbească te strezează cu de ce-uri, cu refuzuri, și până pe la 5-6 ani adevăratul tău job e să ții copilul în viață, să nu moară sau să nu se omoare singur, abia după aia ajungi să te mai gândești și la partea cu educația.

Concediile nu mai sunt pentru relaxare, singura ta grijă e să nu cadă copilul, să nu se înece copilul, să nu mănânce prea mult nisip, să nu stea prea mult la soare, să nu…

După aceea începe școala, educația pe bune, și ca un părinte responsabil ce ești vei alerga să îl duci la o mulțime de cursuri de balet, dans, pictură, înot, cântat și alte talente pe care crezi tu că le-ar avea sau nu copilul tău.

Încă nu am ajuns acolo, dar din ce zic părinții mai experimentați ca mine, în timp devine și mai rău, copilul ăla mic se transformă de obicei într-un adolescent rebel care te urăște din tot felul de motive stupide. Iar când în sfârșit adolescentul devine adult și ajungi să ai o relație ok cu el, cel mai probabil pleacă de acasă, își face și el o familie, și te lasă cu casa goală și inima pustie.

Nu e un tablou prea frumos, nu?

Și acum că v-am demoralizat complet să vă zic și reversul medaliei, părțile bune.

Nicio persoană de peste 40 de ani, fără copii, nu mi-a spus că e ok cu decizia asta, majoritatea nu au putut, au vrut să se bucure mai mult de viață sau să călătorească sau sa crească un business sau sa aibă o cariera. Și acum regretă.

Nu, nu faci copilul pentru un pahar de apă la bătrânețe, dar vei trece printr-o mulțime de experiențe inedite alături de el, pe care altfel nu le-ai fi trăit. Enjoy the ride, not the destination.

Nu toate experiențele vor fi plăcute, dar viața cu un copil e o garanție sigură a faptului că nu te vei plictisi deloc, că va trebui să îți depășești limitele, să ieși din zona ta de confort, să te schimbi în bine, și până la urmă despre asta e viața, evoluție și dezvoltare, nu?

Nu faci copilul nici pentru că toți din jurul tău fac, deși e mult mai fain în concedii să mergi cu prietenii ce au copiii, și ei se joacă împreună, iar tu s-ar putea chiar să te bucuri de berea aia.

Da, va trebui să cheltui bani pentru a îl crește, destul de mulți chiar, dar s-ar putea să descoperi că ai ajuns să faci mai mulți bani, să îi gestionezi mai bine și chiar să îi investești tocmai pentru că trebuia să oferi copiilor stabilitate.

Idem și cu cariera, probabil mulți percep copilul ca pe o amenințare a carierei, eu cred că te ajută să vezi mai clar ce vrei de la viață, să iei uneori decizi pe care nu le-ai fi luat dacă erai singur.

Rezumând, pentru cine nu are un copil dar se întreabă dacă merită să facă unul, cum va fi viața după, când ar trebui să îl facă și așa mai departe. Primii 2-3 ani vor fi grei, până îți intri în rol și copilul începe să comunice, să se joace și cu alții, să nu mai fie dependent doar te tine. După aceea it gets better and better.

Totuși, indiferent de vârstă, indiferent de cât de greu pare pe moment, amintirile și experiențele prin care treci crescând un copil, felul în care te schimbă merită toți banii din lume.

Am două fete, de 6 ani și 8 ani. Nu mi-aș putea închipui viața fără ele.

RECOMANDĂ
  • 77
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Calin
24 iulie 2019 08:28

Am 3 copii – 0,5 si 10 ani și singurul regret este că nu au aparut cu 10 ani mai devreme. Copiii sunt suflete care ne aleg să vină la noi și avem doar obligația de a-i porni pe un drum pe care vor merge singuri de la un moment dat. Când copilul tau este doar fiul și fiica ta, deci a ajuns adult, nu trebuie să fie decât un om liber de orice constrângeri sau obligații față de părinți. Noi ne putem bucura când îi invatam sa zboare și să ne admirăm reusita când o fac Mama mea a… Citește tot »

Oana
Oana
24 iulie 2019 09:12

Copiii sunt cel mai frumos cadou la care poti spera. Daca exista iubire, nu mai conteaza altceva.

2
0
Lasă un comentariux
()
x