fbpx

Costul vieții în România versus alte țări

De multe ori când discut cu oameni care se gândesc să emigreze în altă țară sunt surprins să constat că mulți calculează diferențele de salarii, cât ar câștiga în altă țară versus cât câștigă aici, dar nu analizează costul vieții din orașul în care vor să se mute. Pentru că degeaba îți cresc veniturile de 3 sau 4 ori față de cele din țară, de exemplu, dacă pentru a menține același standard de trai îți trebuie de 5 ori mai mulți bani. Și asta e valabil indiferent de țara unde vrei să te muți, nu te uiți doar la câți bani ai câștiga, ci și la cât va trebui să cheltui acolo, pentru a trăi cel puțin la fel de bine.

În Europa de exemplu e foarte evident că te costă mai mult să trăiești în țările nordice decât în est, la noi prețurile încă sunt mici (deși raportat la veniturile medii și puterea de cumpărare e scăzută).

Cel mai interesant însă, atunci când vrei să te muți în altă țară sau alt oraș, e să folosești un comparator al costului vieții, de exemplu comparatorul de pe Numbeo.com are informații destul de exacte despre prețurile chiriilor, alimentelor, ieșitului în oraș sau al utilităților chiar și pentru România.

Just for fun, am comparat București cu Londra, folosind Numbeo. Presupunând că închiriezi în ambele orașe, ți-ar trebui cam 1850 de euro în București și 5435 de euro în Londra, pentru același standard de trai. Asta se apropie de ce calculasem și eu, ca îți trebuie minim 1000 de euro pentru a trăi cu familia în România, indiferent de oraș.

Dacă ai copii mici te gândești de 2 ori la mutatul în Londra sau altă capitală din vest, te rupe costul creșei sau al grădiniței, când ambii părinți muncesc. Cu alte cuvinte, nu te muți în vest dacă câștigi doar de 3 ori mai mulți bani ca în capitală, că tot pe zero vei ajunge cu banii la final de lună. Îți trebuie mai mult de atât.

Cam în toate capitalele europene din Vest ai nevoie de cel puțin 2000-3000 de euro pentru a trăi decent, și în Statele Unite minim 4000. Repet, trai decent, nu pentru a face economii sau a te îmbogăți. Concluzia e simplă, dacă vă bate gândul la emigrare aruncați un ochi și pe costul vieții din țara/orașul unde vreți să vă stabiliți. Nu zic acum că în România curge lapte și miere, dar nici pe afară nu se plimbă câinii cu covrigi în coadă.

Dacă găsiți vreun oraș/țară unde se poate trăi mai ieftin ca la noi, cu condiții civilizate, democrație etc, iar salariile sunt mari, să mă anunțați și pe mine. 🙂

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *