Sunt tot mai multe critici legate de social media, începând cu studiile care spun că prea mult timp petrecut în rețelele sociale duce la depresie, deoarece avem impresia că toți au o viață mai frumoasă decât a noastră, continuând cu scandalurile legate de protejarea datelor personale și terminând cu brandurile care descoperă că e tot mai scump să comunici pe platformele astea, accesul la fani și clienți e tot mai dificil, Facebook vrea bani pentru ca mesajul tău să ajungă la fanii tăi.
Eu râd, pentru că toate problemele astea pleacă de la o greșeală simplă, oamenii și companiile confundă canalul de comunicare cu platforma proprie. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube etc sunt utile, dar nu sunt platforme pe care să te bazezi când construiești o afacere, nu vrei să depinzi 100% de ele, sunt doar niște metode prin care poți ajunge la clienții tăi. Clientul în final trebuie să vină la tine acasă, pe site-ul tău.
Îmi răceam gura cu astea și prin 2010, când spuneam că lucrurile importante se scriu pe blog, și prin 2015, când spuneam că nu e ok ca brandurile să renunțe la site-uri și bloguri pentru a comunica doar pe paginile de Facebook, și mereu am spus că cine nu a abandonat email marketingul și newsletterele a avut numai de câștigat, e foarte relaxant să știi că ai o metodă de a comunica direct cu clienții, fără a fi influențat de schimbările de algoritmi din rețelele sociale. Cine râde mai bine acum, când trebuie să plătești pentru reach?
Rețelele sociale au avut de câștigat convingând brandurile, creatorii de conținut și utilizatorii că sunt mișto, că trebuie să stai în rețea, ei îți dau și știri și amuzament și comunicare cu cei dragi.
Consultanții au câștigat și ei, mereu apar aplicații și funcții noi, mai pot factura ceva.
Dar dacă ești brand sau creator de conținut pe internet ar trebui să te întrebi: unde este cel mai bine să îmi investesc timpul și resursele, creând conținut și strângând fani pe o platformă unde nu dețin nici un control, sau pe un site propriu, unde plătesc hostingul și fac ce vreau, comunic direct cu audiența?
“metode prin care poți ajunge la clienții tăi”. pentru un marketer, ar trebui să fii un pic mai atent la cuvinte. aici ai vrut să spui “să atragă clienți”, nu să ajungă la clienți.
Social media nu e doar un loc prin care sa atragi clienti, e si un loc unde iti construiesti comunitati si stai de vorba cu oamenii de acolo. Ideea e sa deschizi canale de comunicare prin care informatia sa curga catre tine, iar canalele astea trebuie sa fie la indemana clientilor si pe placul lor. Daca ei vor sa stea in social media, si tu trebuie sa fii acolo. Si nu doar sa ii bombardezi cu reclame si anunturi, ci sa mai si asculti ce au de zis. Prea multi marketeri alearga permanent dupa clienti noi si uita ca de… Citește tot »
Sunt perfect de acord, dar uite că acum nici oamenii nu mai vor să stea așa de mult prin rețelele astea, sau cel puțin eu simt că nivelul conversațiilor e tot mai scăzut.
Când spuneam de metode de a ajunge la clienți nu mă refeream neapărat la vânzări, ci și la suport, dialog, asistență. Da, poate nu e cea mai bună exprimare, dar nici eu nu am văzut social media doar ca un canal exclusiv pentru vânzări, asta le zic tuturor, comunică acolo, oferă informații utile, dar încearcă să atragi oamenii pe site-ul tău. Cel puțin pe Facebook a ajuns tot mai dificil să faci inclusiv astea, înțeleg să plătești când vrei să vinzi produsele și serviciile, dar pe o pagină de Facebook să spunem că vrei să anunți o problemă la un… Citește tot »