fbpx

Gata, de mâine cumpăr doar produse românești

În perioada asta e din nou la modă pe internet sa spui ca nu mai cumperi produse lactate de la Danone, Napolact, Olympus si alte companii care au avut tupeul de a renunta la furnizorii locali de lactate in favoarea importului de lapte din alte tari, zic unele ONG-uri ce fac campanii de boicotare.

Să cumpărăm doar produse românești, de la țăranii din piețe sau direct de la producătorii locali, zic sustinatorii productiei locale. Bine, faptul ca in piete nu prea mai găsești tarani, ci doar intreprinzatori ce vand fructe si legume din import, sau faptul ca la tara lumea nu prea mai creste pasari, animale, ba chiar si partea cu agricultura incepe sa fie uitată, ei bine, chestiile astea sunt ignorate.

Si asta e si problema companiilor mari, ce au nevoie de volume mari de lapte, de exemplu. Ei nu vor sa se chinuie cu sute de mici fermieri, sa negocieze cu fiecare preturi, cantitati si termene de livrare, sa verifice calitatea laptelui, ci sa semneze un contract si sa primeasca cantitatea de care au nevoie, fara batai de cap. Fermierii locali nu stiu sau nu vor sa se grupeze in asociatii, sa lucreze mai eficient. In schimb se plang ca aceste companii refuză sa lucreze cu ei. Eu ma gandesc ca daca o companie alege sa importe lapte din Ungaria, de la sute de kilometri, in loc sa cumpere de la fermierii locali, problema nu e doar la companie, ca nu sustine industria locala, ci si la fermierii astia, ca nu livreaza ceea ce se cere. De asta se cheama economie de piata.

Si asta cu sustinutul producatorilor locali se poate aplica in orice domeniu. Daca am de ales intre un produs romanesc si unul strain il voi cumpara pe cel romanesc, dar doar daca ofera cel putin aceleasi beneficii, la un pret similar. Nu cumpar un produs romanesc slab si scump, doar pentru ca trebuie sa sustin economia locala. Patriotismul nu tine de foame, mai ales cand in Romania cel putin 40% din veniturile unei persoane cu salariul mediu pe economie se duce pe mancare.

Trebuie sa recunoasteti ca noi romanii suntem si ipocriti. Strigam ca trebuie sustinuta economia locala, dar ne facem cumparaturile doar din hypermarketuri, ne imbracam doar de la Zara, H&M, Kenvello, in weekend ne petrecem tot timpul liber la shopping prin mall-uri, iar cand vrem sa mancam in oras mai bagam un Mac sau un KFC. Si cand avem timp liber postam pe Facebook ca boicotam brandurile straine.

Am dreptate sau nu?

Recomandă

23 Comentarii

    • Nu Marius, dar atunci cand merg la cumparaturi incerc sa cumpar produse romanesti, de telefon, pasta de dinti e discutabil, cat de La Placinte stii bine ce am patit acolo, sunt multe restaurante romanesti de la care mananc des, cat despre fasfood… in ultima vreme am cam renuntat 🙂

    • Marius, cred că exemplul cu Allview este deplasat, fiindcă ideea de a cumpăra produse românești este bazată pe aceea de a ajuta companiile care dau de lucru unor români, în proporție relevantă și pe mai multe trepte ale procesului de producție.
      Allview nu este produs românesc, este doar o marcă aparținând unei firme românești, toată treaba se face în China, iar compania de la Brașov activează în niște birouri mizerabile și își tratează oamenii (puțini și mereu în schimbare) la fel de mizerabil. Filozofie de patron tunar.
      În rest, îți dau dreptate, merită susținute produsele românești care se și străduiesc să facă față competiției, în mod decent și cinstit.

      • Glumeam cu Allview, dar sunt și alte companii ce aplică același sistem, și oferă de muncă unor oameni din România. Că sunt condiții decente sau nu e de discutat. Totuși, cum stabilești diferențele: cumpărăm Dacia pentru că e făcută la noi (unele modele) sau nu, că sunt deținuți de francezi? Băgăm motorină de la Petrom că e brand românesc sau nu, că sunt deținuți de austrieci? Sunt multe nuanțe…

        • Eu alimentez numai de la Petrom nu neapărat pentru că sunt marcă românească, ci pentru calitatea și cantitatea proiectelor de responsabilitate socială. Și da, mă gândesc serios ca următoarea mea mașină să fie Duster, fiindcă e ideală pentru hârtoapele din Maramureș și fiindcă are și Moise Guran la fel, exemplul lui de susținere a produselor românești cred că trebuie respectat.

          • Mă uitam și eu la Duster într-o perioadă, dar bordul ăla din plastic super ieftin si cu design sărăcăcios îmi taie tot elanul.

  1. Ha, eu cumpar lapte direct de la tara, vine laptarul-producator direct la usa, cald de la ugerul vacii, branza din piata, pe incercate – ma ajuta si ca stau la Sibiu. Dar genul asta de relatii se fac in timp. Am auzit de producatori de legume care, mai nou, iti aduc legume acasa la comanda.

      • Am schimbat vreo trei laptari pana am gasit sa- mi placa. Cand te obisnuiesti cu laptele de la tara, cel din comert pare…..lungit cu apa.

        • Am crescut la țară, cu lapte direct de la producător, vorba reclamei. Nu poate fi comparată calitatea, dar cum zici și tu, e greu să găsești un lăptar în care să ai încredere, de exemplu pentru kinderi eu nu m-aș risca acum să cumpăr lapte din piață, am avut vreo 2 încercări și nu a fost ok.

  2. Buna Seara,

    Ma bucur sa vad ca nu suntem singurii care doresc promovarea produselor romanesti si mai ales a producatorilor romani care inca mai au un cuvant de spus in fata corporatiilor. http://www.maderomania.ro este un proiect in plina dezvoltare, pentru ca ne plac lucrurile facute cu maiestrie dar si cu suflet.

  3. Marius, cred ca adevarul e undeva la mijloc iar acele companii nu au ales sa importe lapte produs in alte tari din cauza ca laptele autohton nu corespundea normelor lor. Instalatii de muls si tancuri de racire au si producatorii romani. Sa fim cinstiti si sa spunem ca problema este pretul. Momentan e mai ieftin laptele din Ungaria sau Polonia, intrucat au ferme mai eficiente, cu randament mai mare.

    Asta nu inseamna ca laptele lor este superior calitativ, are un gust mai naturql samd. In contextul asta cred ca cei de la Napolact care promoveaza pe ambalaje ca ofera “lapte din inima Ardealului” dar recurg si ei la importuri chiar sunt de blamat – inseala consumatorul!

    De acord cu tine cand e vorba de achizitia produselor romanesti la modul general – le cumparam cand ni se pare ca e o afacere buna, la preturi similare sau mai bune comparativ cu cele alor produselor straine. Eu de exemplu chiar scriu de pe un smartphone Allview si l-am ales pentru capacitatile dual-sim ca sa nu port 2 telefoane cu mine.

    • Corect, sunt produse și produse. La partea cu „lapte din inima Ardealului” da, și mie mi se pare reclamă mincinoasă, eventual pot zice lapte îmbuteliat în inima Ardealului. 🙂

    • Vesticii au politica bancara mult mai buna decat noi, se obtin mai usor fondurile europene si subventii duble si pe teren si pe cap de animal fata de producatorii romani.

  4. Coreeeect ! Economia de piata este in avantajul consumatorului. Facem produse competitive ? Atunci accept sa aleg produsul romanesc de aceeasi calitate si pret. Altfel, de ce sa imi sacrific eu bugetul pentru un producator carui nu ii pasa de faptul ca eu imi doresc calitate ?

  5. Da e buna treaba cu asociatia,dar taranul nostru se sperie …:( . Uni cred ca e ca la CAP ( din pacate), le este frica de formele asociative.La noi ……… , “pe barba mea ” cum se zice 🙂 , in termeni populari. Asa ca ………. …….. .Subiectul e foarte amplu !

  6. Demagogia si oportunismul sunt “calitati” de care unii romani dispun din belsug(vezi pleiada de politicieni virtuosi)…dar si naivitatea noastra este colosala( massa populatiei) …insa si aceasta este cu mult intrecuta de superficilitate ,indiferenta si indolenta(mare parte din massa mai sus amintita).
    Oricum ,unii blogeri “tin cu ursul”…spre ex.in Ungaria laptele are TVA de 6 %…adica 1/4 din TVA-ul ce cu onoare poarta in spinare bietul nostru popor….asta cam schimba datele problemei…o informatie trecuta sub tacere (asta implica intentia autorului) sau nestiuta(implica ignoranta sau suprficialitatea).
    Iar eu ma gandesc cu multa seriozitate la faptul ca acestia sunt si “formatori de opinie” pt, foarte multi cititori ( neavizatii sunt demni de mila – si mai demni de mila suntem noi,ceilalti ,deoarece neavizatii sunt cu atat mai vocali ,cu cat sunt mai superficiali -iar acestia reusesc sa ne impuna vointa lor) DACA TOT SUNTEM MINORITARI,MACAR SA NE IMPUNEM PAREREA! Asta este “cool” in acest duplicitar moment al omenirii…

    • De fapt ai vrut să spui că? Eu nu m-am legat doar de lapte sau de vacă, ci de ideea de a cumpăra produse românești versus cele străine. Laptele era doar o parte din context. Citește articolul înainte de a comenta aiurea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *