Apropo de costul apei la restaurantele din România, care uneori e mai scumpă decât un suc sau o bere, mi-am amintit de o fază care m-a mirat prima dată când am ajuns în Grecia – prețul apei plate îmbuteliate servită în restaurante era același cam peste tot, 50 de cenți pentru o sticlă de 0,5 litri și 1 euro pentru sticla de 1,5 litri, indiferent că mergi la cea mai ieftină tavernă sau cel mai fițos restaurant. Asta înseamnă normalitatea.
Plus că în multe locuri poți cere apă de la robinet, de exemplu la cafea primești automat și un pahar de apă, nu se tem grecii că sărăcesc.
Nu am găsit legea exactă, dar am găsit o discuție pe un forum, care spunea cam așa:
By Law bottled water comes in 2 sizes LG and SM. and costs 40 or 50 eu cents for a small and 1eu for a one liter size or the large.
Bonus, un articol din 2014, vorbește despre prețuri maximale pentru apă pe plajele grecești.
Posibil să se fi schimbat lucrurile și la ei, că anul trecut nu i-am onorat cu prezența, dar și în Cipru anul ăsta pe la restaurante apa îmbuteliată era ieftină, cred că era maxim 2 euro o sticlă de 1,5 litri, un suc la 0,33 fiind cam 2,5 euro.
Evident, în multe țări din lumea asta apa costă la fel de mult ca un suc, când o cumperi în restaurante, dar mă gândesc că ar fi fain să avem așa ceva și la noi, o lege pentru apă la prețuri decente în restaurante.
Înțeleg să îți pui 300% adaos la sucuri, beri, 1000% la tărie, dar când vine cineva la tine în locație și îți cere o sticlă de apă ar trebui să o vinzi la un preț normal.
Mă înșel?
Are sens, dar dupa aceea vor cere si fanii bere dreptul la bere la preturi decente, daca tot e aliment. 🙂
În primul rând, în postarea din link-ul ăla cred că e un minibar, nu un restaurant, dar în fine.
În al doilea rând, apa îmbuteliată nu e toată la fel, unii servesc Dorna sau Borsec, alții Carpatica, alții San Pellegrino. Borsec e vreo 3 lei/0.5l în magazin, să zicem că restaurantul o ia mai ieftin puțin, dar cum stabilești tu care e prețul corect (nu tu personal, statul de exemplu)? Subvenție? mai aia lipsește. Acum contează și de unde cumperi, că Grecia și București nu sunt același lucru. La un restaurant cu prințipuri dai liniștit 12-14 lei pe un draft de Heineken, așa că nu e apa problema.
La restaurant plătești experiența în ansamblu, calculezi degeaba ce ar fi dacă ai cumpăra din magazin același lucru. Așa nu ajungi niciunde, pentru că n-are absolut nici un sens ca o limonadă să coste peste 10 lei, pe lângă multe altele probabil.
Te duci prea departe, nu am zis de Evian. Ideea e simplă, ești la un restaurant și vrei un pahar de apă, cea mai ieftină marcă. Poți să îl cumperi la preț de apă, nu mai scump ca un pahar de bere sau suc?
Dar nu e mai scump ca un pahar de bere sau suc, unde ai văzut tu asta? Se mai întâmplă să fie la același preț, mai ales la fast food-uri unde ai beniu cu băutură. Nu e vorba de Evian, la un restaurant aveau adoar San Pellegrino – în România, normal, fără să fie nu știu ce restaurant de fițe – care era vreo 7-8 lei. Îl obligi pe ăla să aducă marca x de apă ca să fie ieftină?
Acum cinci ani am fost in Israel.
După întoarcere am făcut următorul comentariu pe site-ul ”Am fost acolo” unde sunt membru. Redau doar un fragment.
Deci îți dau perfectă dreptate referitor la ce spui despre posibilitatea de a bea o gură de apă la un preț de bun simț.
Câteva lucruri m-au impresionat foarte tare si anume:
Deși la ei apa se extrage ca la noi petrolul, adică de la adâncimi foarte mari și în același timp cu costuri pe măsura, aproape în orice restaurant sau hotel calci ai posibilitatea sa bei apa gratis sa pui în sticla cata vrei ba chiar am găsit și locuri unde apa venea printr-un răcitor (am crezut ca e dozator de bere) desigur tot gratis.
Nu am găsit nicăieri sa nu curgă apa la baie.
Ca sa fie concluzia mai clara eu mereu fac comparații si aici vreau sa fac comparație cu țara noastră unde aproape pe toate pantele sunt izvoare cu ape potabile, dacă te afli într-un oraș (ca la țara mai sunt fântâni la strada) si nu ai doi lei in buzunar ai ocazie sa crapi de sete sau sa ti se stafidească rinichii.
Nu mai spun ca oriunde intri ca turist ești servit cu un pahar de apa, suc, ceai sau cafea.
Cine dorește găsește textul integral aici:
https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=67572&d=sfaturi-utile-pentru-vacanta-in-israel–calatorii
Da, ei investesc mult în instalații pentru desalinizarea apei marine, noi taxăm că am deschis robinetul.