Fata mea e manager, urca firma pan’ la cer

Asa sunau versurile unei melodii cantate acum cativa ani de cei de la Partizan. Din pacate, nu era doar o fabulatie, ci o reflexie a realitatii in care traim.

In ultimul timp, daca te uiti mai ales pe anunturile de angajare de pe site-urile de profil, nu mai poti gasi nici macar un job care sa nu aibe o denumire pompoasa. Toate anunturile sunt pentru manager, shop manager, assistant manager si asa mai departe. De ce? Unii folosesc astfel de denumiri in anunturile de angajare pentru ca vor sa para mai open mind, altii pentru ca au citit studiile conform carora tinerii romani sunt orientati spre joburile de conducere ( manager = cool ), dar totusi, se exagereaza prea mult.

De ce e asa greu sa spui ca nu esti assistant manager ci secretara, nu esti shop manager ci doar un sef de magazin ( unde mai lucreaza inca un tip drept consilier vanzari, nu vanzator )? Pana si femeia de serviciu a ajuns acum operator curatenie. Incet incet, ajungem un popor pentru care denumirea jobului e totul!

Mai ramane o singura problema: daca toti suntem preocupati sa vanam joburi cu nume pompos, cine mai munceste cu adevarat in Romania, fara sa tina cont de ce scrie pe cartea de munca?

Personal, niciodata nu am pus pret pe denumirea jobului, pentru mine aspecte mult mai importante fiind perspectivele oferite de angajator, colectivul in care lucram, mediul de lucru si, de ce sa nu recunosc, salariul. Nu cred ca tin mortis ca la 80 de ani sa povestesc nepotilor si stranepotilor cum am lucrat eu ca manager cate 14 ore pe zi pentru 1000 RON. Sunt alte lucruri mai importante in viata decat denumirea jobului.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
9 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Mystique

foarte adevarat. Ma tot uit pe ejobs, bizoo etc si vad numai nume din astea pompoase, chiar am aplicat pentru un post care de fapt era reprezentant herbalife. Nu inteleg de ce nu spun clar ce post este si se ascund in spatele acestor denumiri. Sau la alta firma aveau un post de director marketing, singura problema e ca firma avea 5 angajati si nimeni pe marketing, deci tu sutai tu dadeai cu capu. Mare ameteala in piata muncii.

Bogdan (unicul)

“Cine mai munceste cu adevarat in Romania?” Nimeni (!)
1. Fac training la serviciu = Ciocaneala si abureala.
2. Ma duc la Spital pentru analize = 2 ore nu sunt bagat in seama; iar dupa aceea ma “vede” un asistent, nu doctorul de care am intrebat.
3. Vin cu maxi din Fundatie in capat Pacurari = un tip (fara treaba, dar cu alcoolul la bord) se ia de o fata pe motiv ca “Inchide geamul! Aer conditionat sa ai acasa la maica-ta!”
N-ai cu cine, domnule! Niste tarani!

Cezar

Chestia cu denumirea e in special pt ca lumea e foarte ineresata de career advancement.
Si daca ai lucrat ca si “consultant” sau ai experienta de “management” probabil ca poti sa iei ochii unui viitor angajator care poate e mai credul.

Andreea Marc

De multe ori dau ca exemplu in trainingurile de Managementul Resurselor Umane cultura japoneza. De exemplu, o diferenta de prezentare a unor angajati de companii din Romania si Japonia:

Romanul:
– Buna ziua! Ion Popescu, Marketing Manager

Japonezul:
– Buna ziua! X-ulescu, Nissan

Pentru ei e mult mai importanta apartenenta la o anumita companie, deoarece dezvolta culturi organizationale puternice. Nu o sa vezi niciodata un japonez care sa puna accent pe functia lui. La noi, daca nu ii zici ca e manager nu poate sa lucreze.

[…] mai departe. De ce? Unii folosesc astfel de denumiri in anunturile de angajare pentru ca vor sa … continuare publicitate: […]

Marius Sescu

Andreea, de fapt romanul face:

Buna ziua! Ion Popescu,Marketing Manager, posesor de BMW si stati sa scutur mai tare mana cand ne salutam, poate se vede si imitatia aia de rolex. Dar asta deja tine de aparente, aspiratii si alte chestiuni de genu…

Ioana Grigoriu

Cred ca cel mai important lucru ce trebuie remarcat pe o carte de munca este salariul. Degeaba ai un titlu pompos, cand tu muncesti ca sclavul si mai mult de 12 ore daca se poate pentru un salariu mediu.
Cand mai aud pe unii: denumirea postului iti confera un anumit statut in societate, ma bufneste rasul. Iti ofera un loc intr-un mediu plin de snobi si ipocriti.
Denumirile astea sunt aceiasi Marie cu alta palarie, dar na…societatea “evolueaza”.

cipoc

[…] Fata mea e manager, urca firma pan’ la cer | Marius Sescu 11:58 10 Iulie […]