fbpx

Greșelile mele după #Limitless

Prin vară toată lumea mă felicita că am tras tare la #Limitless și rezultatele erau foarte vizibile, am slăbit 15 kilograme în 3 luni și eram într-o formă fizică excelentă. Mihaela s-a descurcat și mai bine ca mine. Dar nu v-am mai povestit ce s-a întâmplat după aceea, de ce eu am pus niște kilograme la loc și cum mi-am dat seama că cel mai greu nu e să ajungi la starea de echilibru, ci să o menții. Povestim azi despre asta.

În iulie am terminat 3 luni de Limitless și îmi atinsesem obiectivele. 75 de kilograme,  mâncam ok după sfaturile nutriționistului, făceam sport. După aceea a venit August, când m-am menținut cu mișcarea, ieșeam mult cu bicicleta. Septembrie a fost foarte aglomerată cu concediul, școala copiilor, mult de muncă la firmă. Am mai ieșit cu bicicleta, dar mai puțin, plus că în concediu au fost și multe tentații. Cred că am pus vreo 2 kilograme.

Octombrie și Noiembrie au fost cele mai grele. Cred că am mâncat în proporție de 70% ok, dar nu am apucat aproape deloc să fac sport și s-a simțit. M-am trezit spre finalul lunii Noiembrie că treceam de 80 de kilograme, ceea ce nu era deloc ok. Știam ce trebuie să fac, ce să mănânc, dar aveam nevoie de un restart. Când ajungi să te simți bine în pielea ta nu îți mai place să vezi nici un kilogram în plus.

Și așa am mers iar la Limitless în Bacău, zilele trecute am terminat ultima ediție de anul ăsta. Nu am revenit încă la 75 de kilograme, dar azi dimineață cântarul era sub 80 de kilograme, mai e nevoie doar de puțină voință și sport, mai ales că vin Sărbătorile. 🙂

Ce am învățat anul ăsta despre sport, sănătate, alimentație și echilibrul dintre ele.

Lucrurile importante au nevoie de timp

Când vrei să slăbești ai impresia că cel mai greu este să îți atingi obiectivele. E greșit zic eu, dacă urmezi un program bun cu mișcare, alimentație și gândești pozitiv în câteva luni de zile poți ajunge unde ți-ai propus. Antrenorii de la Limitless îmi ziceau că majoritatea participanților își ating obiectivele în 3-6 luni.

Partea cea mai grea începe abia după. Știi ce trebuie să mănânci, știi că trebuie să faci mișcare, știi cum să faci exercițiile, important e să te ții de treabă.

Cea mai dificilă parte nici măcar nu e mâncarea zic eu, am o mulțime de meniuri faine din cele 4 luni de Limitless încât să pot alege mereu ceva gustos. Partea dificilă e să fii conștient de faptul că nu e suficient să mănânci ok, trebuie să integrezi sportul în viața ta, mai ales dacă ai un job unde stai mult pe scaun.

E ok să te abați de la drum, cât timp nu uiți să revii pe calea cea dreaptă

Prin noiembrie deja mă enervasem pe mine, cum naiba mi-au scăpat 5 kilograme în plus în 4 luni de zile? Dar mi-am dat seama că pot rezolva ușor problema, cât timp revin la bunele obiceiuri. Practic asta fac cei de la Limitless, reeducare alimentară și prin sport. Ei te învață ce și cum, important e să fii tu disciplinat.

Pe termen lung ai nevoie neapărat de un sport care să îți placă

Vă ziceam că la mine problema nu e neapărat alimentația, pot să mănânc ok, dar dacă vrei să te simți bine mișcarea contează enorm. Eu vara ies mult cu bicicleta, pot să bag și 2-3 ore pe zi fără să mă plictisesc.

Problema e când vine iarna, că nu sunt fan alergat prin frig, și nici bicicleta nu mă atrage când afară termometrul coboară sub 10 grade. Cred că din ianuarie mă voi împrieteni și cu mersul la bazin, înotul e pe placul meu.

Și chestia asta trebuie să o înțelegem cu toții, chiar dacă nu avem probleme cu kilogramele. Până pe la 30 de ani metabolismul funcționează, caloriile se ard, dar după vârsta asta, când orele de la job sunt tot mai multe, mai apar și copiii, grijile, e tot mai greu să ai un echilibru job-familie-sănătate.

De asta e bine să găsești un sport de care ești pasionat, chiar două, unul de vară și unul de iarnă, mai ales dacă trăiești în .ro și nu îți place frigul. Un sport pe care îl practici cu plăcere – nu îl vei simți ca o corvoadă și îl vei integra lejer în programul zilnic.

Mi-e poftă de ceva bun, sunt gurmand

Băi, și eu. Nu am nici o problemă cu alimentația, am mai povestit pe blog ce mănânc la Limitles, dar tot sunt pofticios. Și fiecare dintre noi avem plăceri vinovate, fie că vorbim de pizza, shaworma, berea nefiltrată sau prăjiturile cu multă cremă. Ok, nu sunt bune când vrei să dai jos kilograme, dar ce facem cu poftele, după ce am ajuns unde vroiam la cântar și condiție fizică?

Ce am descoperit eu este că în loc să mănânc zilnic câte ceva bun, dar care nu e ok pentru organism, mai bine îmi fac o listă mentală cu mâncărurile după care tânjesc și le savurez pe toate într-o zi. Sunt și niște explicații științifice pe tema asta, organismul își revine mai ușor după o zi de porceală decât dacă mănânci zilnic porcării, ba chiar uneori așa se restartează și procesul de slăbire. Practic 5-6 zile ai super grijă de ce mănânci, iar o zi e pentru dezmăț.

Am citit despre asta și în cartea lui Timothy Ferriss, The 4 – Hour Body, care recomandă un fel de low card diet dar cu câteva artificii. Să ne înțelegem, nu recomand mâncarea nesănătoasă, dar cred că are un pic de sens ce am zis mai sus, decât să poftești zilnic după ceva mai bine amâni poftele și le grupezi într-o singură zi, după care revii pe calea cea dreaptă.

Și încă un sfat, dacă vrei sau nu poți să eviți o masă nesănătoasă e ok. Dar asigură-te că următoarea masă e neapărat una hrănitoare pentru organism, altfel ajungi iar înapoi la o alimentație dezordonată.

Cam asta e faza cu Limitless, programul chiar funcționează, antrenorii lor se țin de tine, dar trebuie să urmezi și tu recomandările lor, nu doar când mergi la sală ci și după. Anul ăsta a fost unul extraordinar pentru mine, am făcut mișcare cât pentru ultimii 5 ani la un loc, am schimbat felul în care văd alimentația și termin 2016 mult mai echilibrat și optimist decât l-am început.

Și ultimul antrenament pe 2016:

Mai multe informații despre ce e și ce nu e Limitless găsiți direct pe Facebook, o mulțime de oameni zic cum au folosit ei programul.

Înscrierile pentru Bacău se fac la bacău@iamlimitless.ro sau 0743044471Know Limits Studio. În editia din ianuarie locurile sunt cam ocupate din ce știu eu, că deh, după Crăciun toată lumea vrea să revină în formă, dar poate vreți pentru alt oraș. Găsiți mai multe detalii și noutăți și pe pagina de Facebook Limitless.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *