fbpx

How to Become a Morning Person – ghid practic

Era ceva agitație zilele astea pe Facebook despre un curs online gratuit care te învață cum să te trezești dimineața odihnit, voios și plin de energie de parcă tocmai ai băgat în tine 5 batoane de Snickers, How to Become a Morning Person parcă îi zicea. Eu știam că asta cu trezitul devreme dimineața e o chestie pe care după 25 de ani înveți să o faci și gata, fără să te plângi, dar se pare că sunt încă persoane pentru care trezirea e o tragedie națională.

Am vrut să văd și eu ce e cu cursul, dar surpriză, locurile se ocupaseră deja. Se pare că mulți au o problemă cu trezirea, și cred că niște cursuri online le vor schimba viața. În plus, văd că internetul abundă de articole pe tema asta, care de care cu sugestii mai aberante, de la stretching în pat până la consumarea a nu știu ce proteine înainte de culcare.

Recunosc, și eu am zile când aș prefera să stau în pat până la 10, dar în 99% din cazuri mă trezesc la timp, pentru că trebuie. În primul rând pentru că fetele vin în patul nostru și încep să tragă de noi și trebuie să le plasăm la școlile lor, și în al doilea rând pentru că mi-am făcut un program pe care vreau să îl respect, chiar dacă nu contează ora când ajung la birou. Chiar glumeam pe Facebook că cea mai simplă metodă de a deveni A morning person este să faci 1-2 copii, automat te trezești dimineața devreme. 🙂

Cum să devii o persoană care se trezește dimineața ușor? Niște sfaturi simple, pentru nu pierde timpul aiurea. Oricum, nu există soluții miraculoase, dacă căutați așa ceva.

1. Asigurați-vă că dormiți suficient.
Pentru unii ajung 7 ore de somn noaptea, pentru alții și 9 sunt prea puține. Mie îmi trebuie cel puțin 7 ore dormite pe noapte în perioada asta. În plus, teoria aia cum că ora la care te culci contează enorm nu e doar teorie, și eu am constatat că dacă mă pun în pat la 10 seara mă trezesc dimineața mult mai odihnit decât dacă mă culc la 12, chiar dacă dorm tot 7 ore.

2. Stabiliți-vă o rutină înainte de culcare, fără gadgeturi electronice.
Încercați să citiți câteva rânduri dintr-o carte, să vă stabiliți lista cu ce aveți de făcut ziua următoare, să beți un pahar cu lapte pentru că vă calmează, din astea, măcar câteva minute înainte de culcare. Lumina de la televizor, tabletă sau smartphone nu ajută deloc organismul să se liniștească, din contra. Eu încerc să citesc acum, măcar 5 pagini.

3. Ceasul desteptător (sau smartphone-ul) cât mai depart de pat.
În cazul nostru nu e nevoie, că vin kinderii peste noi, dar dacă ești genul care doarme dimineața mult asigură-te că trebuie să faci ceva eforturi pentru a opri alarma, nu te culca cu telefonul lângă tine.

4. Când vă treziți ieșiți din dormitor.
Dacă mai stați încă 5 minute, dacă vă mai intindeți prin pat vă ia somnul. Ridicați-vă, mergeți la baie, puneți de cafea, beți 1 pahar cu apă, porniți radioul, orice pentru a vă scoate din moțăială.

5. Oferiți-vă o recompensă de dimineață, ceva pentru care să vă treziți cu plăcere.
Poate să fie cafeua pe care o beți acasă sau la birou, un mic dejun cu ce vă place vouă, 15 minute de yoga sau o oră de mers la sală, dacă sunteți pasionați de sport și vă face plăcere și aveți timp pentru sport dimineața. Ideea e să găsiți ceva care să vă încânte de dimineață, să vă motiveze pentru a vă ridica din pat. Dacă planificați dis de dimineață lucrurile grele pe ziua respectivă s-ar putea să nu mai ieșiți din dormitor niciodată.

6. Enjoy the silence.
Dacă vă treziți dimineața devreme veți vedea ce fain e că nu trebuie să vă grăbiți, câtă liniște e în jur și cât de bine e să te gândești la ziua ce urmează, fără a intra direct în priză. În plus, câteva minute de meditație dimineața nu strică.

7. Important, Nu faceți schimbări radicale pentru ora de trezire.
Dacă acum vă treziți la 9 nu vă propuneți ca mâine să vă treziți la 5 dimineața, că nu merge. Schimbați ora de trezire cu 15-20 de minute pe săptămână, pentru ca organismul să se obișnuiască.

Dacă încă sunteți elevi sau studenți mai aveți o scuză pentru a vă plânge că e greu să te trezești dimineața, nu v-ați maturizat încă, dar odată ce aveți un job, stați singuri, cu prietena ori prietenul, mă rog, sunteți pe picioarele voastre, mi se pare jenant să vă plângeți în continuare că e greu cu trezitul dimineața. Asta fac copiii, nu oamenii maturi. Grow up.

Voi sunteți A morning person sau dormiți până la prânz?

Foto: Beautiful girl lying in bedroom via Shutterstock

Recomandă

3 Comentarii

  1. Eu sunt morning person si cand dorm pana pe la 10, in weekend, de cele mai multe ori ma trezesc cu dureri de cap. Sunt de acord cu tine la partea cu ridicatul din pat imediat, chiar ajuta. As mai adauga ca apa rece pe fata imediat dupa ce te-ai trezit face minuni. Old school asa…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *