Internetul este stricat, cum îl reparăm?

Am auzit de multe ori tema asta în ultima perioadă. Internetul este stricat, numai lucruri rele se întâmplă aici. De la furturi de identitate online, spargerea conturilor din rețelele sociale, companiile care vând informațiile despre noi pentru reclame până la hărțuirea online și propagarea știrilor false. Și de fiecare dată când aud despre astea, mă întreb dacă internetul meu e același cu al celor care se plâng, deoarece eu nu am avut niciodată problemele astea. Oare problema nu e la cei care se plâng, că sunt ignoranți?

Nu am avut probleme cu spartul conturilor, deoarece folosesc parole puternice și autentificarea în 2 pași unde se poate, sau parole diferite, în nici un caz 123456 ca parolă standard peste tot. Nu râde, ai fi surprins să vezi câți amici folosesc parole banale sau nici măcar nu știu ce parole au setat la ce cont. Nu mai zic de smartphone-uri, știu oameni care instalează orice aplicație, fac clic pe orice pop-up, și după aceea se întreabă de ce au viruși, de ce au conturile sparte, de ce le-au dispărut bani de pe card…

Nu am probleme cu știrile false deoarece am învățat să filtrez gunoiul, să îmi aleg cu grijă sursele de informații, iar dacă ceva pare incredibil verific din mai multe surse. Ca idee, dacă pe un site apare un articol nu înseamnă că neapărat ESTE ADEVĂRAT, se fac bani buni din manipularea populației și prostirea ei.

În general, internetul este un loc ok, problema este că oamenii sunt prea naivi, cred orice, fac clic pe orice, nu gândesc 1 secundă înainte de a face ceva.

Recomandări pentru a avea o experiență faină pe internet

Învață despre securizarea conturilor online, cum te poți proteja de companiile care vor să te targeteze cu reclame nedorite și cum sunt folosite activitățile tale online pentru a vinde advertiserilor datele tale personale. Ai grijă pe unde introduci adresa de email, dacă te abonezi la toate site-urile să nu te miri de ce inboxul e plin de junk mail. Și pentru Dumnezeu, nu mai folosi Yahoo Mail, încearcă Gmail sau Outlook, Yahoo e plin de spam și are probleme des cu securitatea conturilor.

Învață cum să deosebești știrile false de pe internet de cele reale, cum să nu mai promovezi orice site mizerabil care fură conținut, cum să nu mai dai Like la orice. Găsești liste cu site-urile care distribuie frecvent dezinformări, sau poți folosi regula lui Cine. Dacă pe un site de știri nu apar date de contact, informații despre autorul articolului, denumirea companiei din spate etc, mai mult ca sigur site-ul e la furat, la propriu și la figurat.

Învață despre resursele utile de pe internet, site-uri și aplicații care te pot educa, te pot ajuta să devii o persoană mai bună, mai deșteaptă. Sunt o mulțime de site-uri cu documentare, tutoriale, cursuri, site-uri care te educă, în loc să îți consume timpul inutil.

Nu Internetul este problema, ci felul în care noi îl folosim, sau mai exact faptul că nu vrem să ne educăm, să ne protejăm, preferăm să spunem că internetul e de vină atunci când ni se întâmplă ceva trist pe net.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Lory

Foarte util articolul, mersi. Nu știam de site-ul learnsomethingnew.coo, doar de câteva recomandate acolo…