O soluție la problema învățământului de stat care nu prea e gratuit, dar e obligatoriu

Că tot se discută zilele astea despre homeschooling versus învățământul de stat și se plâng părinții de cât de scump este învățământul de stat, ăsta gratuit și politizat, da? Nu, nici eu nu am avut cojones pentru homeschooling, vorba Bogdanei. Dar mă gândeam că soluția pentru ca părinții să poată influența calitatea învățământului este ca statutul acestuia să se schimbe, în mod oficial. Să nu mai fie declarat gratuit, ci cofinanțat de către stat și părinți, că de fapt asta se întâmplă în realitate, nu?

Dar cum Marius, că învățământul e gratuit, bla bla, drepturile copiilor și nu știu ce? Personal eu nu cred că a mers o singură dată cineva din partea administrației publice la o școală să întrebe: Știți, copiii de aici cu ce se șterg la baie în timpul anului, cu aer?

Eu zic așa, hai să nu mai fim noi ipocriți, că sunt deja politicienii și reprezentanții statului. Pe săracii profesori îi înțeleg, le și văd în ochii unora jena când știu că trebuie să ceară de la părinți lucruri pe care în mod normal ar trebui să le ofere Statul sau Primăria. Nu toți, sunt și unii cu cerințe aberante, dar majoritatea educatorilor, învățătorilor și profesorilor sunt oameni ok, care încearcă să își facă meseria, în ciuda sistemului. Dar hai să privim în ochi realitatea din școli.

Realitatea este că în majoritatea școlilor statul și primăria asigură salariile profesorilor, plătesc utilitățile și mai asigură mici reparații, dacă are școala noroc sau un director care se zbate. În rest grosul este suportat de părinți.

  • Manuale decente pentru copii? Bifat, 100-200 de lei pe an de copil, depinde de școală și clasă.
  • Cartuș pentru imprimantă, consumabile, foi de lucru, carioci, culori și alte materiale? Bifat, 50-100 de lei.
  • Materiale de curățenie? Da, bifăm și aici, lunar sau semestrial, că în școli nu se găsește săpun, nu este hârtie igienică, nu sunt servețele. Dăm, că doar nu se vor șterge copiii la baie cu…
  • Echipamente tehnologice. Dacă ai tras lozul necâștigător vei afla și de proiector, imprimantă, televizor sau laptop, depinde de clasă și pretenții. Pentru că în 2016 statul încă are impresia că educația se mai face doar cu foaie și creion, right?
  • Dacă ați tras lozul cel mai necâștigător veți afla și de renovat sala de clasă cu diverse, de la birouri pentru copii până la parchet, draperii sau chiar termopane, că varul e deja ceva banal.

Părinții le plătesc pe toate astea și multe altele, deși statul și reprezentanții lui tot o ard cu învățământul gratuit. Și eu nu mă plâng, sunt norocos că am de unde, dau pentru ca fetele mele să aibă niște condiții decente de studiu, și mă gândesc cu groază cum își permit părinții care au salariul minim pe economie să își bage copii în învățământul ăsta de stat gratuit și obligatoriu.

Și totuși, eu cred că soluția e foarte simplă, ca să creștem calitatea învățământului de stat, care în realitate e doar gestionat de stat, dar finanțat și de părinți. Fiți atenți.

Neoficial, părinții sunt al doilea mare finanțator al învățământului de stat. Știu că bat câmpii, dar cum ar fi dacă toată chestia asta ar deveni transparentă? Cum ar fi dacă statul ar recunoaște că e incapabil să finanțeze decent sistemul de învățământ, să recunoască că are nevoie de ajutorul părinților, iar toate cheltuielile per copil să fie afișate clar la început de an? Cum ar fi?

Daaar, și există un mare dar aici, vreau ca părinții să aibă drept de decizie asupra sistemului de educație, măcar un 25% acolo. Deja cotizăm neoficial, să facem totul legal, statul să recunoască asta, să putem influența și direct felul în care ne sunt învățați copiii. Să fie reprezentanți ai părinților în școli, în consilii, să existe consultări, să conteze votul părinților în alegerea directorilor de școli, să ne întrebe și pe noi ministerul despre materia de studiu. Că de plătit oricum plătim și noi.

Cum ar fi dacă statul ar recunoaște că a eșuat grav în finanțarea sistemului de educație, ar accepta faptul că are nevoie de cofinanțare din partea părinților, dar ar oferi acestora și dreptul de a îl influența, în mod oficial?

Ce ziceți, nu ar fi un lucru normal?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
spi-oana

Dar ce te faci cu parintii care ajung in consilii de genul si sunt de parere ca poate copii nu stau destul la scoala, nu invata destul, mai multe teme, mai multe materii, mai multe prostii. Nu toti parintii sunt deschisi la minte sa realizeze ca o parte din materii sunt degeaba (ma rog, programa). Cum ar fi ca parintele ala sa vrea 5 ore de religie, una pentru bucatarie vegana si un curs obligatoriu predat de Olivia Steer.

E cu doua taisuri mari ce spui tu, dar frumos.