Daca te uiti la televizor, atunci cand sunt luate interviuri cu diversi oameni faimosi, bogati sau care au inventat ceva la viata lor, in fine, cu oameni care sunt peste medie, 99% spun ca obisnuiesc sa citeasca frecvent carti. Carti de specialitate, carti care le extind orizonturile, carti care le stimuleaza inteligenta.
Ba chiar de obicei oamenii astia au si o lista cu carti pe care le recomanda, in functie de preferintele lor si/sau domeniul in care activeaza. Pe internet sau in presa scrisa e la fel, in interviuri oameni mentioneaza ca citesc, dau citate din carti, au scriitori care i-au inspirat. Cititul de carti stimuleaza creierul, ne ajuta sa ne depasim limitele.
In Romania daca intrebi 5 oameni pe strada, mai mult ca sigur ca 4 iti vor spune ca nu au mai citit o carte din proprie initiativa de cativa ani. In afara de seriile de seriile de carti scoase de Jurnalul, Adevarul, Cotidianul si alte ziare cu tiraj mare, pe care majoritatea romanilor le colectioneaza pentru ca sunt ieftine si dau bine in biblioteca, cititul la noi e marginalizat, ignorat sau privit ca o activitate ciudata.
Cum? Eu sa citesc? Da’ de ce sa imi bat creierii degeaba, cand am atatea programe TV care imi ocupa timpul, imi ramolesc gandirea si ma relaxeaza!
Cum? Eu sa dau 20 de lei pe o carte? Te-ai tampit? De ce sa arunc banii pe o carte cand pot sa imi iau pizza, bere si seminte de ei? Sa imi pun eu burta la cale, asta conteaza!
Mda, si dupa aia ne plangem ca nu ne gasim un job, ca suntem platiti prost, ca seful isi bate joc de noi, ca viata e grea, ca statul nu ne ajuta. Oricine e vinovat pentru problemele tale, in afara de tine. Dar nici nu am face nimic pentru noi, de exemplu sa deschidem o carte. Cine stie, poate devenim macar cu un gram mai destepti.
Tu de cand nu ai mai citit o carte? Te plangi ca viata ta e grea? Sigur nu e nici o legatura intre una si alta?
salut
eu am mai tot timpul 3-4 carti pe care le citesc in acelasi timp, nu pentru ca imi place asa dar pentru ca nu am timp sa le iau pe rand.
citesc atat carti tiparite cat si carti in format electronic (am circa 8 gb de carti electronice, in special in domeniul electronic). Sotia la fel, citeste cat poate de mult.
ca o paranteza, televizorul merge maxim 30 de minute pe zi, si e un Electa din 1990, fara 3/4 din posturile pe care in mod normal le “prinde” un televizor acum, nu are banda suficienta, dar nici nu intentionam sa ne cumparam unul nou.
citesc beletristica dar si din domeniul meu (economic + arhitectura de sistem – aici sunt la inceput).
suntem intru totul de acord cu ce scrii in articol, dar e mai simplu sa vezi paiul din ochiul oricui decat barna din ochiul tau.
Uau, ai un TV clasic :d. Eu mi-am luat totusi un CRT din ala mic acum 3 ani :d. Eu citesc mai mult in format electronic, mai ales pentru ca multe din cartile citite sunt in engleza si nu le gasesc pe la noi.
Adevarul este ca nu mai citesc cum citeam o data. Cand eram prin clasa a 8-a citeam cam o carte la 4 zile, imi luam vreo 7-8 carti de la biblioteca si le aduceam peste o luna. Am citit orice de la carti de popularizare a stiintei, chimie, electronica, fizica, astronomie, cand eram mic, si-am ajuns usor sa trec spre romane sf, apoi politiste, etc. Acum nu mai citesc nici macar 10% cat citeam o data, dovada stand ultima carte citita (Simbolul Pierdut-Dan Brown) care a aparut de ceva vreme la noi. Mai am pe smartphone o carte scrisa de Umberto Eco, care nu reusesc s-o termin…
candva (liceu si studentie) citeam cam 1 carte la 2 zile (in medie), apoi din cauza ca am ajuns corporatist am ajuns la 1-2 carti pe an
trecand dintr-o extrema in alta, am ajuns in ultimii ani sa ma stabilizez la un echilibrat 1-2 carti pe saptamana (la acesta medie contribuind si cartile audio 😉 )
ma ajuta enorm faptul ca nu ma uit la TV 🙂
Prin natura meseriei, sunt “condamnata” sa citesc. In primul rand, literatura de specialitate, “profitand” de faptul ca apar o imensitate de informatii noi, aproape imposibil de asimilat daca nu-ti dai osteneala in acest sens. Apoi… citesc si de placere (beletristica si nu numai!), caci simtind nevoia sa imi destind mintea cu ceva, nu pot sa o fac adesea decand… tot citind, dar altceva decat ceea ce citesc din necesitatea documentarii profesionale.
Regret faptul ca imi procur destul de greu carti (in mare masura datorita pretului de achizitie, destul de mare in raport cu posibilitatile mele financiare) si ca nu prea mai apuc sa citesc si sa… de pozitez cartile prin casa…
Io bag vreo 4-5 carti pe an din cauza ca ma plimb mult si acasa nu prea am timp. Ai foarte mare dreptate in articolu’ asta!
daca plimbatul e probema, de ce nu transformi dezavantajul in avantaj? 😉 uite cum am porcedat eu:
http://www.concediaza-ti-seful.ro/2010/03/audiobooks-autoeducare/
http://www.concediaza-ti-seful.ro/2010/03/unde-incepe-dezvoltarea-unei-cariere-de-succes/
Tocmai m-am reapucat de citit un e-book “common sense marketing” a lui Ionut Ciurea si mi-am facut un program de a citi minim 1 ora pe zi, televizorul sta deschis maxim la un meci in weekend.
[…] This post was mentioned on Twitter by bookblog, Stefan Murgeanu. Stefan Murgeanu said: Oamenii mari citesc carti. Tu? — Marius Sescu http://bit.ly/aldrpV […]
Eu nu am deloc televizor de 9 ani (inainte de asta aveau parintii acasa, dar oricum nu ma uitam). Asa ca nu ma uit deloc. Ma duc la cinema cam o data pe luna, si mai vad cate un film recomandat din cand in cand, acasa, pe laptop.
Asa am timp sa fac si macar 1h de sport/zi.
Citesc zilnic documentatie tehnica, in eng, in timpul orelor de munca.
Apoi, de cam 2 ani mi-am facut obiceiul sa citesc zilnic min 1h/zi. Doar ca eu citesc beletristica in Franceza, adesea cu voce tare ca sa imi exersez dictia. :))
Cartile initial de luam de la biblioteca dar …
…cum imi place sa am mereu la mine o carte dar nu imi place sa car greutate folosesc un iPOD primit pe motiv ca “eu nu am ce sa fac cu el”. Cartile clasice sunt forte usor de gasit si sunt gratuite.