fbpx

Sfaturi pentru părinții ai căror copii descoperă internetul

Uneori am impresia că noi suntem prea permisivi cu fetele: au avut ambele telefoane de pe la 6 ani, cu limită de timp, nu le-am băgat pe gât Youtube Kids când ne-au zis că e plictisitor, le-am lăsat să vorbească pe WhatsApp cu prietenii și colegii fără restricții, cât timp ne țin și pe noi la curent cu ce se întâmplă, și au avut acces la jocuri pe consolă și calculator, în funcție de vârsta lor.

De cealaltă parte, văd în jur mulți părinți care lasă copii să folosească orice dispozitiv și să intre pe orice aplicație, la orice oră, fără nici o restricție, pe principiul că oricum cei mici știu ei mai bine cum e cu calculatoarele.

Faza e în felul următor, copiii au nevoie de echilibru, de indicații, de educație, inclusiv pe zona de tehnologie și utilizare a internetului. Scuza cu nu avem timp sau nu știm să folosim aplicațiile noi părinții nu ține, pentru că tot ei vor fi afectați.

Fetele au avut acces la telefoane, dar folosim Google Family pentru a limita timpul petrecut pe telefon și ce aplicații își instalează.

Pot să vorbească pe WhatsApp ziua, dar seara la culcare telefoanele rămân în sufragerie, nu merg cu ele în pat. Au deja colegi care au conturi pe TikTok și Instagram, dar le-am explicat că ele pot să mai aștepte, și așa nu le ajunge timpul pentru școală, ieșit afară, teme și jocurile lor preferate. Limita aia de 13 ani pentru crearea de conturi nu e pusă degeaba.

Le-am explicat și cum e cu comunicarea online, să nu trimită mesaje sau imagini pe care ar regreta mai târziu că le-au trimis, tot ce comunici pe internet trebuie privit ca și cum ai comunica în public, chiar dacă sunt conversații private.

Și așa ajungem la niște sfaturi de bun simț pentru părinți și copii, când vine vorba de utilizarea internetului și a tehnologiilor astea noi.

Fără tehnologie în dormitoare

Din ce mi-au zis și alți părinți problemele apar mai des când copiii au acces la telefoane, tablete sau laptopuri ușor, din dormitorul lor, noaptea. Am văzut și faze cu elevi din clasele primare ce se certau noaptea pe grupuri de WhatsApp, deci soluția e simplă, când mergi la culcare lași telefonul în afara dormitorului.

Unde sunt copiii pe internet sunt și părinții

Râdeam anul trecut când TikTok, rețeaua preferată a adolescenților, a fost invadată de adulți, dar ideea e simplă, dacă odrasla vrea cont pe Instagram, TikTok sau ce platformă va fi la modă, o vei folosi și tu și vei primul lor prieten de acolo. Nu ca să îi spionezi și să le comentezi cu inimioare (chiar, să nu faci asta), ci pentru a te asigura că ceea ce postează e ok și pentru a îi învăța cum să procedeze corect. Puncte bonus pentru că vei învăța și tu cum e cu social media, să nu te ia copilul prin surprindere cu Sheesh.

Limitări de timp pentru internet și social media

La noi în principiu au o oră pe zi alocată pentru telefon, în timpul săptămânii. Evident că nu le ajunge, vor mai mult timp pentru jocuri, dar în cazul ăsta depinde de programul lor și al nostru. Dacă și-au făcut temele, dacă au citit ceva în ziua respectivă, dacă au ieșit pe afară la joacă, dacă folosesc telefonul pentru a comunica cu prietenii și familia, nu doar pentru jocuri. Nu le oprim accesul la tehnologie, dar încercăm să le învățăm să o folosească cu cap. Evident, nu ne iese mereu, dar încercăm. Și încă nu merg cu telefonul la școală.

Postăm imagini, video sau texte decente

Regula asta ar trebui să o aplice și mulți părinți care au impresia că e ok să înjure pe internet alte persoane, deși offline nu ar face asta, dar e și mai important pentru copii să înțeleagă că ce este pus pe internet rămâne acolo. Chiar și conversațiile private pot ajunge publice prin screenshot-uri, deci mesajele și ce trimitem prin aplicații trebuie să fie trecute prin filtrul bunului simț. Dacă nu ai curaj să îi spui unui coleg ceva față în față, înseamnă că nu e ok să îi spui asta nici pe internet.

Părinții au parolele la conturile online ale copiilor

Noi le-am setat pe telefoane codurile PIN, le-am setat parolele din aplicații. Nu stăm să le urmărim zilnic, nu verificăm fiecare discuție de pe WhatsApp, dar fetele știu că avem acces deci trebuie să fie responsabile pentru ceea ce fac și comunică online, fix la fel ca în viața reală.

Nu comunicăm tot ceea ce facem pe internet

Facebook a creat impresia că avem mulți prieteni online, dar în realitate acele persoane sunt de multe ori simple cunoștințe, ori poate chiar necunoscuți ce te adaugă ca prieteni cu alte interese.

Nu te-ai apuca să îi spui unui străin de pe stradă ce ai mâncat, cu cine te-ai întâlnit, unde mergi în vacanță sau ce telefon nou ți-ai luat, deci de ce ai face asta online? Cred că cel mai dificil e să le explici copiilor că trebuie să mențină un echilibru în ceea ce comunică, să înțeleagă ce informații pot posta public și ce trebuie să țină pentru familie și prieteni. Nu mai zic de creare de conturi private, copiii trebuie să înțeleagă că nu oricine vrea să fie prietenul lor, pe bune.

Există consecințe pentru copii, dacă nu respectă regulile

Accesul la internet, la telefon, console sau laptopuri e un beneficiu, nu un drept, și copiii trebuie să știe asta. Dacă copilul nu respectă regulile pe care le stabiliți de comun acord, dacă trimite un mesaj stupid sau atacă pe cineva prin mesaje, chiar și online, el trebuie să știe că există consecințe, că jucăriile pot fi luate pentru o perioadă.

Probabil pentru unii părinți noi suntem văzuți ca fiind prea relaxați, pentru alții ca prea stricți, cu atâtea reguli și sfaturi. Ce știu sigur este că internetul e o junglă, și copiii trebuie învățați cum să se descurce în jungla asta. Dacă nu o facem noi părinții, să nu vă întrebați de ce au probleme pe viitor.

Ce sfaturi mai adăugăm pe listă, pentru părinții?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Cred că ai enumerat cam tot ce se poate face decent și cu bun simț în problema internetului juvenil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *