Tarife mai mici pentru convorbiri și internet în roaming. În sfârșit

Citisem la începutul anului că anul acesta ar trebui să scadă simțitor tarifele pentru convorbiri și internet în roaming în cadrul Uniunii Europene și mă întrebam când vor apare și la noi primele oferte telecom în care să se simtă aceste tarife scăzute. Nu de alta, dar cine a ieșit din țară și a fost nevoit să folosească telefonul în roaming știe că până acum tarifele erau mari, ba chiar era mai convenabil uneori să cumperi o cartelă prepay din țara respectivă pentru a nu te trezi cu sute de euro în plus pe factură, la revenirea în țară.

Ei bine, se pare că au început să apară ofertele bune și la noi. Orange cred că e primul operator, prin lansarea opțiunii Orange Go Europe. Pe scurt, dacă ieși din țară îți activezi opțiunea asta, plătești 1 euro pe zi și poți suna, trimite SMS-uri sau naviga pe internet la tarifele din rețea: 0,15 euro/minut pentru apelurile efectuate, 0,062 euro/SMS trimis si 0,28 euro/MB pentru traficul de date.

Opțiunea se activează doar în zilele în care suni sau folosești internetul în roaming, dacă doar primești apeluri într-o zi nu vei fi taxat pentru aceea zi cu 1 euro, iar apelurile primite sunt taxate cu tariful standard din aceea țară.

Mi se pare foarte ok, mai ales dacă trebuie să menții legătura cu cei de acasă, să îți verifici emailurile sau să îți gestionezi afacerea, chiar dacă ești plecat. Iar dacă vi se pare mult 1 euro pe zi, să vă spun o poveste cu internetul și telefonia mobilă în Franța.

În 2011 am fost pentru vreo 3 zile în Paris. Nu m-am documentat prea mult despre ofertele telecom și de internet până am ajuns acolo.

Obișnuit cu internet wireless, conexiuni rapide și hot-spot-uri gratuite, am fost surprins să nu găsesc nicăieri acces la internet gratuit pe mobil. Încredibil, nu? Peste tot erau hot-spot-uri, dar trebuia să plătești cu cardul, minim 4-5 euro pe oră. La hotel la fel, 5 euro pe oră pentru acces la internet. Am scris mai detaliat atunci despre experiența cu internetul în Franța.

Nu pot să spun că am avut nevoie foarte mult de internet, dar tot am plătit vreo 30 de euro pentru a îmi verifica emailurile, a suna pe cineva prin Viber sau Skype, a cauta o locație pe hartă, chiar dacă nu am stat 6 ore pe internet. Ei bine, dacă era opțiunea Go Europe pe atunci ieșeam mai ieftin, aș fi plătit vreo 3 euro plus traficul consumat, adică  40 MB ori 0,28 euro = 11 euro, în total 14 euro.

Cât despre telefonie, în Franța am cumpărat o cartelă cu număr. Am plătit 10 euro și am primit o cartelă cu 5 euro credit, de pe care puteam suna cam 10 minute, era 50 de cenți minutul pentru apelurile naționale. Comparați costurile astea cu cei 15 cenți pe minut din ofertă și vedeți că tot ieșiți mai bine cu opțiunea de mai sus, chiar dacă plătiți 1 euro pe zi. Ne-am obișnuit noi în România cu mii de minute incluse în abonament și cu hot-spot-uri gratuite peste tot, dar când ieși din țară situația se schimbă, internetul pe mobil costă.

Tot ce pot să zic e că mi-am învățat lecția. În primul rând, când voi mai pleca voi verifica tarifele pentru telefonie și acces la internet din țara de destinație, pentru a nu avea surprize. În al doilea rând, voi activa o opțiune de genul Orange Go Europe înainte de plecare. Poate că nu voi avea nevoie de ea, dar e mai bine să fiu pregătit. În al treilea rând, voi descărca înainte de plecare harta orașului de destinație, pentru a mă orienta rapid, iar pentru a suna voi folosi mai ales Viber sau Skype, consumul de internet pentru apelurile de voce prin VoIp e destul de mic și ies mai ieftin pe ansamblu.

Voi ce experiențe ați avut cu folosirea internetului pe mobil în roaming?

Recomandă prietenilor!4
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Andrei
Vizitator
Andrei

Are si Vodafone ceva similar, roaming pe zi, e 3 sau 4 euro pe zi, dar diferenta e ca poti folosi si minutele sau traficul de date din abonament. E cam piperat costul zilnic, dar daca ai abonament cu multe minute nationale sau trafic de date probabil iti convine. Daca ai un abonament simplu pare mai avantajoasa optiunea Orange.