fbpx

Unii clienți chiar vor să fie înșelați

Mă gândesc de mai mult timp la subiectul ăsta, dar nu știu cum să îl abordez fără să se creadă că încurajez țepele în afaceri. Am avut multe experiențe la agenție în care clienți ce voiau promovare online sau un site/magazin online apelau la noi după ce au lucrat cu alții. Noi le arătam unde s-a greșit, unde au pierdut bani, cum ar trebui să procedeze pentru a avea o strategie pe termen lung, iar ei nu păreau deloc afectați de faptul că au fost înșelați, sau unii chiar credeau că noi suntem cei care vor să îi fraierească, deși le arătam negru pe alb totul. De asta zic, poate că unora chiar le place.

Și nu vorbesc acum de țepe mici, ci de mii de euro băgați în magazine online care de fapt erau construite pe teme premium furate, nici măcar licență nu aveau, sau de sute de euro băgați în promovarea unor mesaje pe Facebook când oamenii de fapt aveau nevoie de clienți pe site, sau de texte scrise cu picioarele de către firme mari ce participă pe la diverse concursuri de creație, sau de site-uri ce se încărcau în câteva minute deși agenția care le-a făcut spune că e expertă în SEO și optimizare, și tot adaug pe listă.

Probabil lista de valori e răsturnată. Probabil că în ziua de azi cine țipă mai tare e mai credibil, chiar dacă nu are experiență sau rezultate în spate. Probabil dacă critici greșeli de genul celor de mai sus ești catalogat drept hater.

Dar cred că și clienții au partea lor de vină. Nu știu alții cum sunt, dar eu țin la banii mei, și atunci când trebuie să investesc sume considerabile într-un proiect sau o colaborare îmi fac temele, indiferent de domeniu. Cer recomandări de firme, discut cu foștii clienți, verific referințele, întreb în piață să văd ce se discută despre cei cu care vreau să lucrez, cer exemple, studii de caz, ca să pot face cea mai bună alegere. Voi nu?

Recomandă

2 Comentarii

  1. ”Minte-mă frumos!”. Nu e doar în marketing / publicitate ci și în consultanță în general: preferă soluțiile cu sclipici, dar fără substanță în locul celor care ar aduce valoare adăugată, dar nu arată așa frumos. Iar soluția în cazul ăsta e să te transformi în expert de ”împachetat” soluții mai ceva ca împachetatul cadourilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *