fbpx

Există două tendințe în perioada asta. Majoritatea spun că că vom fi afectați de criză dar nu foarte grav, anul ăsta scade PIB-ul cu 6% și în 2021-2022 ne revenim, deci ieșim mai puțin șifonați decât alte țări, mai ales cele ce trăiau din turism. Minoritatea spune că ce e mai greu abia de acum urmează, vara va fi relativ ok dar din toamnă vine dezastrul, mai ales dacă va urma valul 2 de îmbolnăviri și închidem iar economia cu starea de urgență.

Optimistul din mine îmi spune Hope for the best but prepare for the worst. Voi cum sunteți, după 2 luni de pandemie?

Din fericire pentru noi, la agenție am lucrat mereu și de acasă sau de oriunde aveam internet, folosim doar laptopuri și aplicații în cloud, clienții noștri oricum erau majoritatea din alte orașe sau alte țări, deci nu a fost o problemă așa de mare să lucrăm doar de acasă. Da, sunt mai eficient la birou, am senzația că de acasă lucrez 8-10 ore dar realizez cât făceam de la birou în 4, dar asta ține de adaptare. Oricum, ce spuneam prin 2015 e și mai valabil în 2020, abia aștept să merg iar la birou, am decis să fie de pe 1 iunie.

Business related, sunt clienți ce au redus bugetele de marketing timp de 1-2 luni, câțiva ce le-au oprit complet, dar sunt și clienți ce au continuat sau chiar au investit în proiecte noi. După 15 mai majoritatea au repornit campaniile online.

Am primit o mulțime de cereri de ofertă, unele proiecte deja sunt în lucru, senzația e că sunt foarte multe firme mici și mijlocii ce au ignorat internetul și în pandemie au realizat că e bine să aibă prezență online. Personal cred că anul ăsta va fi un an bun pentru zona de web development, programatorii și web designerii vor avea de treabă mult, dar sunt și mulți clienți ce se zgârcesc și au impresia că un site, un magazin online sau o aplicație web e ieftină.

Din punct de vedere fizic după 2 luni de stat doar în casă și lucrat pe laptop m-am ales cu câteva kilograme în plus. Planul e să ies de 2-3 ori pe săptămână cu bicicleta de acum, minim 20-30 de kilometri prin pădure, vedem la finalul verii cum îmi iese.

Mental nu pot să zic că am luat-o razna, am avut noroc că și fetele au avut activități de făcut în casă, clase pe Zoom și Meet la școală, s-au mai luat cu jocurile pe televizor, nu pot zice că ne-am plictisit. În perioada asta ne-am dat seama cât de mult ajută să ai 2 copii, că se joacă unul cu altul și te mai lasă și pe tine să îți faci treaba, și contează faptul că am putut lucra de acasă, ne-a ținut ocupați pe toți, nu prea am avut timp să urmărim toate știrile negative de la televizor sau să ne stresăm inutil.

Până acum pot zice că am ieșit destul de ok din pandemie și starea de urgență. Ne-au mai scăzut veniturile, am mai pus câteva kilograme, dar nu suntem cu moralul la pământ. Cel mai mult ne-au lipsit socializarea offline cu prietenii, ieșirile în natură, plimbările cu bicicleta, lucrurile simple, deci e adevărat ce se zice, că fericirea nu ține doar de bani.

Pentru concediul de vară nu am făcut nici un plan, dar dacă hotelierii români vor umfla prețurile exagerat vom sprijini economia românească mergând cu cortul la munte, asta dacă nu va fi sigur de călătorit cu mașina în afară.

Știu că suntem norocoși. Cunosc oameni ce au rămas fără joburi, am amici ce au fost nevoiți să își închidă complet afacerile, pierzând mii de euro lunar, sunt persoane ce au dat-o grav în depresie, mai ales cele izolate, fără familie. E multă suferință ascunsă, că nu se plânge nimeni pe Facebook că a rămas fără job, are afacerea închisă sau se simte singur, acolo toți suntem happy.

La voi cum e, cât de afectați sunteți, financiar, mental și fizic, după astea două luni de pandemie?