Pe mine mă amuză când văd cum oamenii își schimbă brusc mentalitatea, atunci când sunt angajați se arată foarte revoltați de patronii cei răi care zic ei, îi exploatează, dar după ce își deschid propria afacere brusc descoperă că nu e chiar ca în visele lor, sunt taxe de plătit, salarii de dat și vânzări de făcut. Da, îți faci programul cum vrei tu, poți munci cât vrei tu, chiar și 12 ore pe zi. În alte știri e bine că românii sunt optimiști, 63% dintre români spun că își doresc să aibă propria lor afacere. E de bine.
Totuși, nu pot să nu râd când văd cât de naivi sunt oamenii care visează la propria afacere, mulți au senzația că va curge lapte și miere, vor fi bossi de bossi, vor avea timp pentru pasiuni, își vor putea băga picioarele când vor ei. Am râs cu poftă la afirmațiile de mai jos.
Pentru 8 din 10 români, a fi independent înseamnă a nu depinde financiar de altcineva, iar pentru 77% independența este asociată cu posibilitatea de a face lucrurile pe care și le doresc, de a-și împlini pasiunile. Majoritatea persoanele cu vârsta între 55 și 65 de ani (88%) leagă independența de posibilitatea de a face ceea ce își doresc și de a-și împlini pasiunile, în timp ce în cazul tinerilor de 18 până la 23 de ani acest procent este de 56%.
Din nou, nu mă dau rotund, după ce m-am fript cu diverse chestii mi-am dat seama cât de mic sunt, când zic că am ceva important de scris mai pun în categoria dedicată afacerilor pe blog. Dar vorba lui Alex, avem nevoie de mai multă educație legată de antreprenoriat, ca oamenii să știe clar ce înseamnă să ai propria afacere, și plusurile, și minusurile.
De exemplu, e greu să explici cuiva ce își ia salariul lunar pe 25 că da, pe hârtie ai bani, stai cu facturi de mii de euro emise, dar de fapt tu în buzunar s-ar putea să ai bani doar de pâine și ești stresat, că acuși trebuie să plătești taxele la stat și dacă nu încasezi ceva de la clienți e cam nasol.
Cam așa e cu antreprenoriatul, ca mersul pe sârmă, mereu încerci să îți păstrezi echilibrul și să nu cazi.
Financiar depinzi tot timpul de cineva indiferent de ceea ce faci.
Dacă are cineva impresia că a a fi antreprenor înseamnă că-ți va bate cineva la poartă cu o basculantă de bani… se înșeală amarnic.
Corect, doar că depinzi de mai mulți chiar, Într-un fel e ok, să nu ai un singur client, să te poți descurca când mai sunt întârzieri. Dar și stresul e mai mare.
[…] În plus, dacă visați antreprenoriat sper că sunteți pregătiți să lucrați în medie 10 ore pe zi. Dar stați liniștiți, vor fi și zile cu 12-14 ore. Ideal e să ajungeți în timp la un echilibru, dar asta nu vine din primele luni. Toți vrem să fim antreprenori, dar nu pe banii noștri. […]