fbpx

Despre Start Ups Marathon

De când cu agenția sunt la curent cu evenimentele și proiectele din antreprenoriatul românesc. În ultimii ani au apărut multe asociații și evenimente dedicate startup-urilor și antreprenorilor, care au ca obiectiv fie descoperirea de proiecte interesante, fie finanțarea lor, fie facilitarea comunicării între antreprenori. Lucruri bune se îmtîmplă în antreprenoriatul românesc, parcă lucrurile încep să se miște, deși guvernul încă pune bețe în roate firmelor la început de drum.

Romanian Business Accelerator este una din organizațiile care are ca misiune declarată îmbunătățirea mediului de afaceri de la noi și pe 30 septembrie au organizat prima ediție  “Start Ups Marathon”, eveniment ce își propunea să acorde premii consistente celor mai bune 5 idei de afaceri prezentare în cadrul unui juriu reprezentat de antreprenori de succes și manageri de top din România.  (link regulament):

În cadrul “Start Ups Marathon”, 50 de tineri, care doresc să inceapă propria afacere, vor avea ocazia să-și prezinte ideile de business în fața unui juriu compus din antreprenori de succes și manageri de top din România.

Primele cinci cele mai bune idei de afaceri vor fi premiate după cum urmează:

  • Locul I – 10.000 de euro;
  • Locul II – 7.000 de euro;
  • Locul III 5.000 de euro;
  • Două mențiuni în valoare de câte 3.000 de euro fiecare.

Totuși, luni în cadrul evenimentului s-a acordat doar marele premiu de 10.000 euro pentru Florin Grozea, care a pitchuit Hit Yourself Consulting – o agentie pentru promovarea artistilor, restul câștigătorilor au primit cursuri de management, marketing, promovare, adică praf în ochi. Singura mențiune oficială a câștigătorilor e pe pagina oficială de Facebook, citiți mai ales comentariile celor care au participat la eveniment, sunt foarte interesante.

start ups marathon

Organizatorii sunt acoperiți oarecum prin regulament pentru neacordarea premiilor, au băgat un paragraf cu Singurii decidenți asupra decernării premiilor vor fi finanțatorii și sponsorii evenimentului, dar mie mi se par interesante explicațiile postate pe pagina de Facebook legate de neacordarea premiilor. Atenție, discutăm de premii, nu de investiții în cadrul startup-urilor din partea finanțatorilor, cum au încercat ei să spună:

Celelalte premii in bani nu au fost acordate de catre investitori, deoarece nu au vazut potential de afirmare suficient. S-a considerat ca este nevoie intai de o pregatire teoretica, si abia apoi de investitie financiara. In urma unei dezvoltari profesionale se vor lua masurile pentru partea financiara.

Și

Asa cum am mai spus, Ro Accelerator este un program care aduce impreuna antreprenori si investitori. Ce se intampla intre ei, care in cine investeste, nu tine de noi. Faptul ca participantii nu au oferit informatiile de interes pentru oameni ce vor sa investeasca in afacerea lor, nu ne implica. Investitorilor trebuie sa le spui ce ceri si ce oferi in schimb. Ei au venit acolo pentru a afla cine le poate aduce bani. Pana la urma asta este scopul aici: sa se produca bani. Sustinerea proiectelor nu a oferit informatii despre piata, despre competitori, despre nevoia business-ului respectiv, nu s-a spus cat se va investi, in ce resurse si care sunt obiectivele clare de atins in X luni. Nu s-a vazut ca participantii detin cunostinte despre business si niciun investitor nu va acorda buget unui om care nu stie ce sa faca cu ei. Pe parcursul evenimentului s-a insistat sa se mentioneze aceste lucruri.

Am mai scris intr-un comentariu anterior, mai intai este nevoie de o baza de informatie la nivel de business si apoi investitorii vor acorda incredere ideii si omului ce o reprezinta. Ideea poate sa nu fie cea mai buna, daca reprezentatul stie in ce se baga are potential, prezinta incredere si va face tot ce poate pentru a avea succes. Ro Accelerator face totul cu sponsori, este o organizatie non profit, asadar nu detine fonduri. Din cauza situatiei intampinate, am gasit ca si solutie ca fondatorii Ro Accelerator sa ofere cursurile mentionate pentru 15 dintre participanti, pentru ca acestia sa primeasca ulterior investitie, avand pregatirea necesara. Ne pare rau ca blamati exact oamenii care au vrut sa faca ceva pentru voi. Acum apar contestatii despre regulament. Daca nu a fost destul de transparent, acest lucru trebuia vazut inainte, asa cum in business situatiile trebuie prevazute dinainte de a se intampla – o dovada simpla ca se da atentie anumitor aspecte dupa ce ele s-au consumat deja, fapt ce nu reprezinta un avantaj pentru un antreprenor, ceea ce au vazut investitorii la participantii din cadrul acestui eveniment.

Ok, am înțeles, finanțatorii nu au vrut să mai dea premiile luni, care ba erau considerate investiții în proiectele prezentate, ba erau premii în regulamentul inițial, acordate fără obligații, în funcție de cum vrea organizatorul. Și mai interesant e procesul de selecție al celor 50 de start-up-uri:

  • Termenul limită de trimitere al proiectelor fost vineri 27 septembrie ora 22:00, din comentariile de pe Facebook reiese că au fost aproape 570 de echipe înscrise.
  • Sâmbătă 28 septembrie organizatorii selectau cele 50 de proiecte acceptate pentru prezentări. 570 de proiecte in 24 de ore, asta chiar e o performanță.
  • Duminică seara organizatorii cereau celor acceptați prezentările PowerPoint care urmau să fie susținute în fața juriului.
  • Luni juriul alegea un singur proiect câștigător.

Bonus, primit de la un prieten : ordinea pitchurilor era citita pe genunchi de pe o foaie sau din pdf de pe telefon. La final au participat la pitch si alti 3-4-5 care erau doar participanti initial, printre care 1 sau 2 erau chiar din organizare. Toata lumea a inghetat in sala.

Ce alte proiecte au mai participat, chiar nu a avut juriul de unde alege? Nu am găsit o listă completă, dar din lista de participanti înțeleg că au fost prezentate și www.minutizer.com, www.manufacturo.com, traderion.com, snapper.vu, babele.co, doitfor.co, Blushr, Succesify, www.ikedoo.com. Nu a fost nici unul din proiecte demn cel puțin de o mențiune de 3000 eur0?

Din fericire nu am tangență directă cu evenimentul și nici nu am participat la evenimente cu pitch-uri unde regulamentul se schimbă live, în timpul evenimentului, dar ce s-a întâmplat la Start Ups Marathon nu e deloc ok pentru industrie și nici pentru participanți. Mai mulți prieteni mi-au spus că evenimentul a fost netransparent și organizarea un fiasco.

Voi ce spuneți, vi se pare că a fost un eveniment organizat eficient, cu mecanism de premiere și premii acordate pe bune?

Recomandă

19 Comentarii

  1. Eu sunt curios de ce ai ales doar ~8 din cele ~15 finalisti cu premii de consolare.
    E un feedback interesant pt mine – le-ai cautat pe google si nu ai gasit link – sau numele nu te-a intrigat suficient cat sa cauti?

  2. Trebuie mentionat si faptul ca la inceputul zilei am avut parte de prelegeri de circa doua ore din partea a diversi angajati unicredit/investitori angrenati in programe cu fonduri europene/dezvoltarea antreprenoriatului in Ro despre sarcina lor salvatoare de a dezvolta economia Romaniei…in timp ce in sala era mai frig ca afara, frate!!!
    Niste hotzi 🙂

  3. Evident ca a castigat Grozea si ca fost cu dedicatie. Uite si de ce:
    1. http://www.youtube.com/watch?v=h7WEa2VEz_E
    Focusuri “strategice” pe sigla Unicredit de pe aparatoare

    2. Post al lui Groze pe FB inainte de concurs:
    Mâine sunt prezent la evenimentul Start-Ups Romania organizat de Romanian Business Accelerator împreună cu Unicredit Țiriac Bank

    • Îți dai seama că ești paranoic dacă crezi că Florin a câștigat pentru că a urcat pe Youtube un clip video cu o bicicletă dintr-un parc din București pe care apare sigla Unicredit, care am impresia că au un program de sponsorizare a bicicletelor de închiriat moca, sau pentru că a postat pe Facebook un mesaj despre Unicredit înainte de eveniment. Oricine putea face asta, chiar și tu dacă erai activ în social media poate că postai despre eveniment și sponsori.

      Nu știu pitch-ul lui, cât de solidă a fost prezentarea sau dacă are vreo conexiune cu sponsorii. Nici nu îi iau apărarea, mie evenimentul nu mi s-a părut corect față de participanți în general. Totuși, dacă vrei să faci acuzații ar trebui să vii cu dovezi solide legate de acordarea premiului. Numai zic.

    • Filmarea e din 2009… Suntem în 2013, toamna.

      Și status-ul ce probleme are? “Organizat de RoAccelerator și Uncredit Țiriac” am scris exact ca în comunicatul de presă.

  4. e foarte simplu, nimeni, dar nimeni, nu a spus nicaieri despre RoAccelerator ca este organizat impreuna cu UniCredit. Cu toate astea, cineva stia cu o seara inainte. Site-ul il gasiti inca, nu se mentioneaza nicaieri ca ar fi vorba despre unicredit.

    groaznic e putin spus pentru a descrie mascarada de acolo. Si nu, nu vreau sa aduc nici o dovada pentru anumite afirmatii, e foarte simplu, cateva telefoane iti rezolva si partea de dovezi.

    iar un lucru, acolo au fost mai multe proiecte si 5 premii, cei care nu au castigat nimic se asteptau la un feedback de ce nu au castigat. asta se intampla la un pitch event. nu mascarada numita RoAccelerator unde s-a pupat dorsalul guvernarii de cate ori s-a putut. timp de 2 ore oamenii au inghetat in sala pentru a asculta niste discursuri tampite, fara nici o legatura cu evenimentul. Unii dintre noi am renuntat la niste intalniri importante pentru un StartUp pentru mascarada asta.

  5. Fiasco e puțin spus, nu îl pot trece nici măcar în categoria evenimentelor, e ceva mult mai jos numit “țeapa românească”. Și sunt sigur că banii păstrați în “pocket” nu le vor ajunge să acopere această mizerie.

  6. aaaa, si sa nu uit. de ce nu pot sa iasa cu explicatii cum s-au ales proiectele castigatoare. pentru ca, dupa ce am vorbit si cu alti participanti, sunt destul de multi cei care au business case facut, cu estimari de piata si impact financiar. Iar afirmatia lor cum ca a castigat proiectul cu cel mai bun potential de monetizare dispare in momentul in care cineva le pune pe masa business case-ul si impactul financiar. iar proiectul lui florin este mic copil pe langa unele proiecte prezentate acolo ca si potential financiar. au fost cel putin 4-5 idei care, daca ar gasi finantare, au tot potentialul de a ajunge platforme globale. dar asta e, “Romanika, oh what a beautiful lie”

  7. grozea asta are mare tupeu sa posteze dupa ce a participat la o campanie de fundraising mascata. Proiectul propus de el nici nu exista, e doar un powerpoint…
    Dar asa se formeaza viitorii politicieni romani:
    lectia 1 – pe teren: cum sa minti audienta cu zambetul pe fata (in viitor o sa fie nevoit sa minta dupa dictare)
    lectia 2: cum te finantezi si te legitimezi pe spinarea altora (organizezi evenimente unde spui ca premiezi start-up-uri si de fapt strangi bani pentru campanie)

    • Fundraising nu cred că a fost, doar nu a donat publicul bani, era cu sponsori, nu? Mie nu mi se pare corect tratamentul aplicat celor care s-au înscris și lipsa premiilor promise.

      • Pai cate metode ascunse are o banca sa cotizeze la o campanie politica a unui menestrel?
        Sincer ma impac cu lipsa premiilor lejer, un start-up nu se face prin premii, iar ei au mentionat ca exista posibilitatea sa nu castige nimeni.
        Problema cea mai mare este lipsa feedback-ului, absenta juriului si lipsa de transparenta. Practic ne-am adunat in frig ca sa poata muzicantul sa isi completeze linistit declaratia de avere. Exista si varianta in care nici macar trubardurul nu a bagat banii in buzunar, ci doar si-a inregistrat o creanta. Nu este exclus ca sponsorii sa se fi retras cand suspiciunile de mascarada s-au confirmat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *