fbpx

De câte ori nu ați auzit replici de genul:

Să mai facem o pagină de Facebook pentru…
Nu ne trebuie site, noi avem pagină de Facebook…
Nu avem nevoie de o strategie de promovare, noi avem mulți fani pe Facebook…
Să facem un concurs pe pagina de Facebook și…

Realitatea? Realitatea e că Facebook nu ne aparține, suntem doar niște musafiri. Poate că avem impresia că ceea ce postăm acolo aparține brandului nostru, dar adevărul e că tot ce publicăm în rețea nu ne aparține nouă.

facebook-girl

Nu avem nici un control asupra modului în care va fi utilizat conținutul de pe pagina noastră (Facebook îl poate folosi în reclame, pentru targetare etc), nu avem nici un control asupra aspectului paginii de Facebook (poate fi schimbat oricând de către Facebook, de ex ultimele schimbări sunt orientate spre o experiență similară atât pe desktop cât și pe mobil), iar partea cea mai tare este că nici măcar nu avem control asupra modului în care interacționăm cu fanii paginii noastre. Datorită modificărilor din Edgerank, în prezent dacă 15-20% dintre fanii unei pagini văd efectiv mesajele postate pe aceea pagină deja e un procent prea bun. Pentru a ajunge la restul fanilor un brand trebuie să cumpere mesaje sponsorizate.

În concluzie, degeaba credeți că este suficient să aveți o pagină de Facebook. Fără o prezență online solidă, fără un site propriu unde aveți control asupra conținutului creat (aici ar fi mers o reclamă la Advertica) sunteți la mila lui Zuckerberg și a acționarilor Facebook, iar scopul lor nu este să vă ajute pe voi să relaționați cu clienții, ci să facă bani.

Spre deosebire de un site propriu unde avem control deplin asupra conținutului publicat, asupra designului și asupra modului în care interacționăm cu vizitatorii, pe Facebook comunicarea cu clienții este influențată de regulile lor. Dacă Facebook spune că trebuie să plătim pentru a comunica, vom plăti, poate chiar mai mult decât prin alte metode de promovare online.

Când mai auziți un client care vă spune că are o pagină de Facebook și nu are nevoie de altă metodă de promovare online explicați-i că pagina de Facebook nu este o proprietate web unde poate face ce vrea, ci este doar un canal de comunicare online, care poate fi folosit mai bine sau mai prost, dar respectând regulile Facebook, reguli care spun că trebuie să plătești pentru a ajunge la audiența ta, chiar dacă audiența ta (fanii pagini) au fost de acord să primească mesajele postate pe pagina de Facebook.

Gândiți-vă la asta înainte să credeți că soluția oricărei probleme de comunicare online este… Facebook.

RECOMANDĂ
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
10 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Liviu R.
25 martie 2013 21:22

O pagina de facebook, cont de twitter, pinterest etc…, fara a fi conectate la un site web, nu au nicio valoarea ca prezenta online, pentru ca paginile pe facebook(si conturile pe alte retele) sunt doar administrate de utilizatori, dar acestia cum bine ai spus, nu au nici un drept de proprietate! In alta ordine de idei, Edgerank nu inseamna ca postarile de pe o pagina facebook nu mai ajung la toti fanii, ci ca aceste postari trebuie sa atinga niste cote, Viral vs Bio cel putin paritare si cu atat mai rapid vor fi propagate spre fani informatiile daca Viral… Citește tot »

Liviu R.
26 martie 2013 10:12
Răspunde către  Marius Sescu

Concursurile de genul acela erau aparute cu mult inainte de edgerank, nu putem sa inputam facebook-ului magariile ce la fac unii dintre semenii nostri!
Chestiile astea ”like&share to win” sunt rezultatul campaniilor de informare de anul trecut cand mai toti asa zisii specialisti in social media sustineau ca daca nu ai like-uri esti un nimeni in social media! 😉

dojo
26 martie 2013 09:39

In peste 10 ani de cand tin diverse situri pe net am invatat o chestie: situl meu este al meu si singurul loc in care imi pot controla mesajul si ‘brandul’. In rest .. pierdere de timp. Da, mai folosesc social media, asa cum folosesc forumurile, dar principalul ‘focus’ este pe siturile mele. Daca maine crapa toate siturile de SM, siturile mele raman sus, atat timp cat consider eu ca merita efortul.

trackback

[…] Vreți să faceți campanii de promovare pe Facebook? Bun, atunci concentrați-vă atenția asupra conversiei utilizatorilor de Facebook în clienți potențiali ai brandului vostru (atragere pe site, aplicație unde completează datele lor de contact, formular de abonare) și nu vă mai bucurați că ați făcut succes, plătind sute de lei pentru niște fani care nu vă văd mesajele pe Facebook și nu sunt interesați de ceea ce postați. Facebook nu ne aparține. […]

trackback

[…] Alte sfaturi, mai aplicate și cu mai multe argumente, citiți la Marius Sescu. […]

trackback

[…] mici, care există doar pe Facebook, ar trebui să fie conștienți de asta. Am mai spus, Facebook nu ne aparține. Orice pagină de Facebook este supusă regulilor rețelei sociale, care pot fi schimbate oricând […]

trackback

[…] 2013 tot zic că Facebook nu ne aparține, asta se aplică și pentru Twitter, Linkedin, TikTok sau orice altă jucărie unde nu plătim […]

10
0
Lasă un comentariux
()
x