Joburile viitorului vor fi complet diferite de joburile de acum

Citeam un articol de-al lui Seth despre cum s-au schimbat meseriile datorită evoluției tehnologice și asta m-a dus cu gândul și la schimbările prin care am trecut eu, de-a lungul joburilor pe care le-am avut. Ce fac acum e complet diferit de ce făceam acum 10-12 ani. Cuvintele cheie în ziua de azi sunt adaptarea la schimbare și învățarea continuă, nu credeți?

Gândiți-vă un pic, câte dintre joburile pe care le aveți voi sau prietenii voștri existau în anii 90?

Știați pe cineva atunci care era programator, web designer, social media specialist, online marketing specialist, PR, account manager, copywriter, graphic designer, content creator, blogger…? Nu prea, deși acum mulți dintre noi avem tangență cu meseriile astea, sau avem prieteni care o fac.

Și nu doar în comunicare și marketing sunt transformări majore, ci în toate domeniile unde intră tehnologia, unde nu mai contează doar ceea ce știi, ci cât de repede înveți cât de repede evoluezi, te adaptezi.

Eu am început să lucrez în vânzări prima dată. Eram un vânzător acceptabil, poate chiar bun ocazional, dar jobul meu putea fi făcut de oricine, dacă își dădea puțin interesul și trăgea câteva luni.

Am continuat să lucrez în marketingul clasic, și aici am avut joburi ok, dar mi-am dat seama că viitorul este legat de marketingul online, totul se va învârte în jurul internetului. Și de aici am început să învăț multe chestii.

Am învățat cu ce se mănâncă bloggingul, chiar dacă pentru unii pare o pierdere de timp. Am învățat cum să realizez un site pe WordPress, deși nu aveam nevoie de așa ceva. Am învățat să fac campanii prin Facebook Ads, Google Adwords,  cum să fac email marketing, cum funcționează remarketingul pe internet. Și lista continuă, cred că nu trece zi fără să învăț ceva nou. Și partea și mai faină e că îmi place la nebunie.

Toată evoluția asta m-a adus la stadiul în care pot trage pentru mine, pot să îmi aleg clienții (în 99% din cazuri), pot să îmi fac programul cum vreau (chiar dacă uneori lucrez 12 ore pe zi). Nu consider că am mari realizări, dar sunt mulțumit că am ajuns la un nivel în care nu trebuie să fac multe compromisuri, să accept bullshit-uri, doar pentru a plăti facturile lunare, a trăi acceptabil.

Asta deoarece am realizat că dacă munca mea poate fi făcută de aproape oricine, pot fi ușor de înlocuit. Cu cât realizezi sarcini mai simple la locul de muncă, cu atât compania are mai puțină nevoie de tine.

Nu zic că meseriile clasice vor dispărea, în continuare vom avea nevoie de zugravi, zidari, instalatori, electricieni, designeri, deși și aici sunt o mulțime de specialiști amatori. Ce zic este că joburile se schimbă de la o zi la alta, și dacă stăm liniștiți fără să ne dezvoltăm, așteptând ziua de salariu, ne vom trezi într-o zi că jobul nostru a fost înlocuit cu un computer sau a fost dat unei persoane dispuse să învețe mai mult ca noi.

Dacă e un lucru pe care îl putem face, atât pentru noi cât și pentru copiii noștri, ca să le pregătim viitorul, e să ne obișnuim cu ideea că școala nu se termină niciodată, și nu mă refer la școala clasică. Nu mai e suficient să avem un CV periat, trebuie să fim la curent cu noile tehnologii, să învățăm mereu lucruri noi. Pentru că altfel vom rămâne doar niște angajați care pot fi înlocuiți ușor.

Voi cum faceți, învățați mereu ceva nou la job sau doar așteptați să vină salariul?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
3 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Marius

Invatam acasa. La job… te plafonezi dupa o perioada.

Malin

Cred ca ar trebui sa vorbesti la prezent pentru ca joburile la care te referi sunt deja o realitate de mai bine de 10 ani in anumite cazuri.