Obiective concrete, nu rezoluții

Lăsând la o parte gluma cu rezoluția mea pe 2020 va fi 4K, avem tendința ca la început de an să ne propunem chestii pe care vrem să le facem, schimbări pe care ni le dorim în viața noastră. Problema, zic eu, este că majoritatea oamenilor vin cu rezoluții vagi, de genul vreau să fiu un om mai bun, vreau să slăbesc, vreau să câștig mai mulți bani, vreau să călătoresc mai mult. Evident, la final de an ne uităm în spate și descoperim că nu am realizat mai nimic din ce ne-am propus. De ce? Pentru că nu ne-am propus nimic concret.

Ce am descoperit eu că funcționează, și ce recomandă oamenii de acțiune, doer-ii, este să ne propunem obiective concrete, măsurabile, și să stabilim cum vrem să atingem acele obiective.

De exemplu, în loc de Vreau să călătoresc mai mult e mai bine să îți zici că vrei să vizitezi 4 țări noi, să stabilești care sunt acelea, să calculezi câți bani îți trebuie pentru a le vizita, care sunt perioadele cele mai ok pentru excursii, cum poți pune deoparte banii, cum poți să îți iei concediu pentru ele și așa mai departe. De aici rotițele încep să se miște.

În loc de Vreau să câștig mai mulți bani e mai ok să spui că vrei să îți crești veniturile cu 20% față de 2019, și de aici începi să te gândești dacă faci asta prin obținerea unei măriri de salariu la job, prin găsirea unor surse de venit suplimentare, dezvoltarea unor venituri pasive etc.

În loc de Vreau să fiu mai sănătos are mai mult sens să îți propui să mănânci zilnic cel puțin o masă sănătoasă, să faci de 3 ori pe săptămână sport timp de o oră (stabilind ce sport vei face și alegând unul plăcut, că sălile sunt pline în ianuarie și goale în martie, numai zic), să mergi zilnic pe jos cel puțin un kilometru etc.

De regulă nu ne vom atinge toate obiectivele până la finalul anului, dar e ok și asta. Am descoperit că e mai bine să îmi propun un obiectiv realizabil și să îl ating măcar 50%, să trag pentru el, decât să nu îmi propun nimic sau să mă gândesc doar la niște rezoluții vagi, pe care le voi uita prin februarie.

Voi ce obiective v-ați propus pentru 2020?

Recomandă prietenilor!
  • 54
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
9 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Argentina Malcea

Eu mi-am propus sa fac felicitari pentru diverse ocazii si semne de carte . Imi fac zilnic un plan pe ore pentru a avea timp pentru a face ceva , pentru a citi carti de dezvoltare personala , pentru miscare .

Argentina Malcea

Multumesc frumos .
Eu va doresc multa sanatate si sa scrieti multe articole interesante .

Niki Vrânceanu

Problema e că oamenii nu fac cu toții distincție între scop și obiective. Rezoluția proclamă un scop. Iar scopul, e drept, poate fi cumva definit mai general (nu vag!) Obiectivele sunt însă pașii sau punctele concrete de atins pentru a ne apropia de scop. Rezoluția însă pleacă de la o problemă, de la o nemulțumire, de la ceva ce vreau să schimb. De multe ori nici măcar proclamarea rezoluției nu se face asumat și interiorizat ci se face doar verbal. E plină lumea de oameni care preiau rezoluțiile altora și le proclamă… ca să dea bine. Abia după ce ți-ai… Citește tot »

Roba

Să-i ajut pe ăi „mici” să-și găsescă slujbe de domni și doamne, că nu îi vede nimeni din a-și atinge potențialul, lejer, fără stres.

Argentina Malcea

Numai ” slujbe de domni si doamne ” ???

Roba

Nu-i așa că te-ai pierdut în traducere? :))