fbpx

Tu respiri sănătos? Peste 10.000 de români mor de cancer pulmonar în fiecare an

În primăvară, după ce a fost aprobată legea care interzicea fumatul în restaurante, un amic îmi explica că nu e ok, și fumătorii au drepturi. I-am zis că da, doar că libertatea la noi e prost înțeleasă, libertatea ta se termină unde începe libertatea celui de lângă tine. Despre asta e legea, reducerea fumatului pasiv și implicit scăderea numărului de boli cauzate de fumat, mai ales cancerul pulmonar, deoarece numărul morților cauzate de această boală e în continuă creștere din 2012 la noi. Campania #respirasanatate vrea să inverseze trendul ăsta.

Înainte era complet aiurea să nu poți ieși în oraș cu copilul aproape pe nicăieri, deoarece în majoritatea localurilor se fuma. Nu mai zic de cluburi, unde nici nu mai era nevoie de mașini de fum. Acum că s-a rezolvat oarecum problema fumatului pasiv, rămâne problema cea mai gravă în prevenirea cancerului pulmonar, informarea fumătorilor despre riscuri și simptome. Știu, nu va renunța nimeni la țigări de mâine, doar pentru că a citit un articol pe net, dar măcar va știi să interpreteze niște simptome, pentru a merge la doctor.

Tocmai asta e problema cu cancerul pulmonar, simptomele bolii nu sunt de obicei considerate suficient de „serioase” pentru un drum la medic. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau cu sânge), respirația (cu șuierat sau sacadată), dureri în piept sau de oase, infecțiile pulmonare sau bronșitele frecvente, dificultatea de a înghiți, vocea răgușită, pierderea rapidă în greutate.

Cancerul pulmonar este cancerul cu cele mai multe decese atât în România cât și la nivel mondial, ca rată a mortalității. La noi s-a ajuns de la 8790 de decese în 2012 la peste 10.335 anul trecut. Aproape 5% din totalul deceselor țării, și alți 4 milioane au risc crescut de a se îmbolnăvi.

Mulți dintre ei ar putea scăpa, există tratamente eficiente pentru boală și în România, dacă bolnavii sunt diagnosticați din timp. Sunt o multitudine de subtipuri de cancer pulmonar, identificate prin diferite mutații genetice, între care cancerele pulmonare cu alte celule decât cele mici (NSCLC) însumează 80-85% din total. Noile terapii țintesc punctual o mutație sau alta, garantând eficacitate maximă.

Prin campania #respirăsănătate, aflată la a treia ediție, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Societatea Națională de Medicina Familiei informează opinia publică și distribuie materiale vizuale în sălile de așteptare din cabinetele de familie, deci să nu vă mirați când veți merge la medicul de familie și veți vedea afișul de mai jos, iar medicul vă va oferi o consultație, dacă credeți că aveți nevoie.

Evident, cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze.

Mai ales pentru fumătorii înrăiți e grav, 1 din 7 persoane care fumează mai mult de 2 pachete de țigări pe zi va face cancer pulmonar, zic statisticile. Dar dacă fumați și chiar nu vreți să vă lăsați, încercați măcar să vă informați și să mergeți la medic, când apar simptomele menționate mai sus.

Toate informațiile despre prevenția, simptomele și noutățile în tratamentul cancerului pulmonar, inclusiv un calculator al factorilor de risc pentru cancerul pulmonar, sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

#respirăsănătate este o campanie de informare despre cancerul pulmonar inițiată de Federaţia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Roche, Bristol Meyers Squibb și Astra Zeneca. 

Recomandă

2 Comentarii

  1. Am fumat vreo 20 de ani şi în Ian. 2017 fac 7 ani de când m-am lăsat. A fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *