fbpx

Reclama online: concurenta duce la performanta

Pe scurt, a aparut un articol despre lansarea unei noi retele de publicitate contextuala, Beyond Contextual, demarat de furnizorul de publicitate online Beyond Media in parteneriat cu agentia de publicitate online AdEvolution, reteaua fiind destinata in principal companiilor mici si mijlocii.

Alex ne intreaba de ce mai e nevoie de inca o retea de publicitate contextuala in Romania, in contextul actual, in care Google Adsense Romania se duce la vale datorita platilor infime pe click, iar Etarget ofera deja toate facilitatile pentru advertiserii romani. Mai sunt si alte retele micute, dar vorbim aici despre cele care conteaza, daca tinem cont de faptul ca Adsense-ul Neogen e mort si ingropat.

Pe bune, există Etarget şi e destul de înfipt în România, e deja o reţea mai mult decît decentă (în contextul în care a prins un pic mai greu) şi cu peste o mie de site-uri în portofoliu, inclusiv dintre cele mari. Cine mai vrea încă o reţea? Nimeni?

Google Adsense poate da rezultate bune si in Romania, problema principala este ca se liciteaza foarte putin pe cuvinte cheie, in primul rand, si ca site-urile romanesti de nisa, pe care cuvintele cheie sa valoreze mult datorita relevantei acestora, sunt foarte putine, in al doilea rand. Personal mai am reclame Google pe paginile cu posturi mai vechi. Nu ma imbogatesc, dar macar hostingul se plateste singur. Totusi, nici nu m-am ocupat de cuvintele cheie, imbunatatiri, optimizarea blogului etc.

Raspunsul la intrebarea “mai e nevoie de inca o retea de publicitate contextuala?” e foarte simplu. DA, mai este nevoie, in primul rand deoarece este nevoie de mai multe alternative de monetizare, nu de una singura, intr-un online care inca se dezvolta greoi.

Ok, poate ca Beyond Contextual nu vin cu nimic nou, poate nu vor plati preturi mai bune pe click, dar advertiserii vor mai avea inca o alternativa de reclama, iar asta va incuraja competitivitatea, dezvoltarea de reclame mai bune, de facilitati mai utile pentru utilizatori, de oferte de pret mai bune pentru publisheri si advertiseri ( sper ), iar asta va aduce mai multi bani in online. Concurenta a dus mereu la progres!

Daca creatorii Google ar fi renuntat la proiect pentru ca motorul de cautare Yahoo era destul de bun, cum ar fi aratat azi motoarele de cautare? Daca creatorul WordPress nu ar fi lansat sistemul de blogging pentru ca Blogger era suficient de util, de unde mai scriam articolul asta? Daca Yahoo nu mai dezvolta messenger-ul pentru ca MSN si Aol erau folosite de toti internautii pentru instant messaging, cum mai scriau mesaje 90% din utilizatorii romani de internet? Daca Trilulilu nu aparea pentru ca Youtube era suficient, unde isi mai puneau romanii clipurile? ( ok, asta nu e um exemplu bun ) Daca Facebook era suficient, de ce a mai aparut Hi5.com? ( la naiba, nici asta nu e un exemplu bun ).

Ideea este ca e nevoie de competivitate, pentru ca un domeniu sa creasca, iar publicitatea online la noi, sa recunoastem, e foarte putin dezvoltata. Din treizeci de retele de publicitate online inutile poate va rezulta macar una buna, performanta. Monopolul nu e niciodata util, in nici un domeniu. Mai multe oferte, mai multe posibilitati, mai multi bani, mai multa calitate…

Va plac mizeriile pe care trebuie sa le inghitim de la EON sau EON Gaz? Cum eram noi tratati, in calitate de clienti, daca erau 10 companii care ne puteau furniza energie electrica, gaze naturale? Acelasi principiu se aplica si online. Pentru a realiza un produs bun, uneori e nevoie de mai multe produse slabe. Totusi, ele trebuie sa existe, pentru ca altfel nu am evolua.

Revin, merg sa fac succes.

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *