După ce a apărut pe surse știrea că Guvernul Cîțu s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării, cei de la Ministerul Muncii au dezmințit zvonurile.
Posibil ca vârsta de pensionare să nu crească în anii următori la 68 de ani pentru bărbați și 65 de ani pentru femei, dar ea tot va crește în viitor, și nu doar la noi, ci cam peste tot prin vest, deoarece sistemul de pensii a fost gândit într-o vreme în care erau mai mulți angajați decât pensionari, mai mulți tineri decât bătrâni. În prezent piramida e inversată, natalitatea scade, iar cei care au acum 30-40 de ani nu știu cât de mult se pot baza pe aceea pensie, deja guvernele iau din alte surse bani pentru pensii.
Asta voiam să vă zic de fapt, să vă faceți calculele de pensionare fără pensie, dacă o veți avea puteți să o considerați un bonus. Chiar dacă mai prindem câțiva ani, după ce ne retragem la 65 de ani, nu vom putea trăi decent doar din ea.
Un calcul interesant găsiți aici:
Pentru angajații ce au fost încadrați, întreaga lor viață activă, cu salariul minim, (1386 lei net / 2300 lei brut, la valoarea actuală), viramentele, prin intermediul CAS, sunt conform celor de mai jos:
1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 213.900 lei
2. Bărbați (stagiu cotizare 35 de ani) = 241.500 lei
Să luăm exemplul unui angajat ce a fost încadrat, întreaga sa viață activă, cu salariul mediu, (3176 lei net / 5429 lei brut, în prezent). Viramentele, fără capitalizare și corelarea cu rata inflației sunt conform celor de mai jos:
1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 505.000 lei
2. Bărbați (stagiu cotizare 35 de ani) = 570.000 lei
În calcule a fost inclusă suma totală plătită atât la Pilonul 1 (21,25%), dar și la Pilonul 2 (3.75%), întrucât în cazul majorării vârstei de pensionare, pensia va veni mai târziu și va mai scumpă, evident.
Majorarea vârstei de pensionare, asumată prin PNRR este o palmă dată oamenilor care au muncit o viață, au plătit CAS și nu au beneficiat de legi speciale. Nu, acești oameni au respectat principiul contributivității.
Să presupunem că vârsta de pensionare se va ridica la 68 sau 69 de ani, în cazul bărbaților și la 65 de ani, în cazul femeilor, iar speranța de viață va fi nu de 75 de ani, ca in prezent, ci de 77 de ani. Cei care au trăit doar cu salariul minim vor primi o pensie derizorie, minimă, deși au plătit in decursul anilor sume de ordinul sutelor de mii de lei la buget.
Cei care au trăit cu un salariu mediu vor avea o pensie nu minimă, dar oricum derizorie. În prezent, valoarea pensiei medii este de 1.600 lei, conform Casei Naționale de Pensii.
Practic acum pensia e ca un fel de loterie, contribui sute de mii de lei la buget cât timp lucrezi, speri să trăiești suficient de mult ca să prinzi pensia, să trăiești suficient de mult ca să recuperezi o parte din suma contribuită, și te rogi să nu ai prea multe boli, probleme.
De asta zic să vă faceți bine planurile, pe lângă vacanțe de fițe și ultimul model de iPhone mai puneți pe listă și investiții din care să puteți trăi peste 30 de ani.
Eu nu mai cred de mult că voi ajunge vreodată la o pensie de stat.Dar cred că aici te referi la cei care lucrează la privat, că la bugetari nu e valabil.Nu de alta dar m-am săturat să văd cum se pensionează băieții ăștia care stau la stat cu mult înaintea tuturor ( și nu vorbesc de cei cu pensii speciale, poliției, armată….) Nu știu cum se face dar un simplu bugetar se pensionează cu ani buni înaintea celor de la privat( muncește mai
mult se pare și obosește)
Da, sunt mai stresați de programul scurt de vineri.
Știu oameni care lucrează după ce au ieșit la pensie. Pe de o parte, le dă un sens, pe de alta mi se pare trist.
Pe de altă parte, oamenii care au locuit toată viața la țară și nu au avut serviciu probabil vor munci toată viața.
Sau așteptăm să apară niște roboți care să modifice situația, productivitatea – din astea.
Sunt perfect de acord, și eu sper să pot trage mult după 65. Totuși, ar fi fain să știi că după ce ai contribuit sute de mii de lei primești și o sumă decentă înapoi, banii ăia dacă ar fi investiți timp de 30 de ani în cel mai slab fond de investiții ar aduce un randament frumos, de exemplu.
Salut, Marius,
Daca nu exista Google Analytics nu as fi aflat că ai redistribuit articolul 🙂
Într-adevăr, contribuim cu sute de mii de lei la bugetul asigurărilor sociale și nu vom primi vreodată înapoi suma cu care am contribuit…
Salut Claudiu. Că nu primim suma e una, dar sunt mulți care nu vor primi nimic, că nu ajung la pensie. Asta e și mai trist la loteria asta.