fbpx

Mos Craciun si influenta Coca Cola asupra lui

Mos Craciun

Mi-am amintit in primul rand de efectul pe care Coca Cola l-a avut la nivel mondial asupra imaginii lui Mos Craciun. Mos Craciun nu avea hainele rosii mereu pana aproape de 1900 , fiind imbracat deseori in rosu, albastru, verde sau violet.

Istoria moderna a lui mos Craciun incepe in 1885, cand Louis Prang a tiparit o felicitare de Craciun intr-o tipografie din Boston, in care Mos Craciun era imbracat in rosu. Aceasta felicitare a fost primita atat de bine de catre americani, incat treptat celelalte culori au incetat sa mai fie folosite, rosul ramanand definitiv culoarea asociata cu mos Craciun. Coca Cola nu l-a inventat pe Mos Craciun asa cum il stim noi, dar s-a asociat puternic cu el, reusind sa impuna imaginea actuala a acestuia, asa cum o stim cu totii, prin campaniile derulate in aceea perioada, pe langa rosul Coca Cola.

mos Craciun albastru

Mos Craciun modern, imaginea primei campanii Coca Cola legata de sarbatorile invernale, a fost desenat in 1931 de catre Haddon Sundblom avand ca model pe vecinul sau, un agent de vanzari ajuns la pensie, Lou Prentice.

Campaniile de promovare si asocierea brandului Coca Cola cu Mos Craciun au fost realizate pentru a impulsiona vanzarile Coca Cola in timpul sezonului rece. Bautura racoritoare era perceputa ca un produs sezonier, consumat vara. Asocierea Coca Cola cu Mos Craciun, un simbol specific al sarbatorilor de iarna, a schimbat atat atitudinea consumatorilor fata de produsul sezonier, cat si imaginea moderna a lui Mos Craciun, conferindu-i o identitate unitara, intr-o perioada in care mijloacele de informare erau abia la inceput.

Din ce imi amintesc, si Pepsi a incercat mult timp sa impuna imaginea unui Mos Craciun imbracat in albastru, in eterna batalie Pepsi – Coke, insa fara sanse de reusita! Acum cativa ani rulau si la noi reclamele Pepsi cu un mos Craciun imbracat in haine albastre, in prezent insa modul de promovare Pepsi pe perioada sarbatorilor de iarna s-a schimbat.

Crearea lui Mos Craciun, Coca Cola version

Recomandă

7 Comentarii

  1. Esti mult prea serios pt gusturile mele … dar deja stiam tot ce ai scris, deci nu doar ca nu-i nimic nou dar e si plictiseala … btw da-mi cele 30 de sec din viata mea pierdute aici pe blog 😉
    Dupa cum am postat pe un fel de blog al meu … eu zic ca moshu e mason 😉

  2. Eu chiar apreciez postul pentru ca este informativ dar intr-un mod interesant si decent. Nu impartasesc ideea de mai sus a lui Ionut. Stiam cateva din informatii insa e util sa ti le completezi, ca nu sunt vesnice doar.
    Imi place stilul de a scrie , mai revin 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *