fbpx

Politicienii și arta de a vorbi în public

Apropo de senatoarea Steliana Miron, care a dat cu bâta în baltă declarând: “Noroc cu sotul meu si cu parintii mei ca ma sustin financiar. Din salariul de la Parlament nu mi-ar ajunge banii nici pentru coafor”. Și vorbim de un salariu de 5000 de lei lunar aici, într-o țară unde salariul minim e 800 de lei net. Nu poți să declari așa ceva. Dacă vrei salariu mai mare fă-ți o firmă, angajează-te, muncește 14 ore pe zi cum fac majoritatea celor din mediul privat. Nu e ca și cum atunci când candidezi pentru o funcție publică nu știi ce salariu vei avea, sau ce responsabilități. Demisia e mereu la îndemână.

Nu e vorba doar de bani. Problema este că majoritatea politicienilor habar nu au să vorbească în public. Și nici asta nu ar fi o problemă, dacă și-ar angaja niște oameni de comunicare care să îi ajute când vine vorba de comunicarea online și offline, de dat declarații în presă, de curățat prostiile declarate. Au bani, își permit să arunce mii de euro pe ținute de lux, cred că nu ar sărăci la câteva sute de lei pe lună pentru un PR-ist care să le spună: asta e ok, asta nu e ok. Neamțul și echipa lui au înțeles asta în perioada alegerilor, aspectul lui și felul în care comunica s-au schimbat mult, tocmai pentru că și-a dat seama că avea nevoie de specialiști, nu era pregătit să joace pe cont propriu la nivelul ăsta. Nu că asta a făcut diferența, l-a ajutat dezgustul poporului față de Ponta și PSD, dar a contat și felul în care a comunicat.

Și mai e un lucru. Și pe afară politicienii sunt bogați, au haine de mii de euro. Diferența este că ei nu prea epatează, nu își iau ținute de lux doar pentru a afișa un brand, a atrage atenția, își cumpără haine de calitate pentru că își permit, dar sunt discreți. La noi încă este goana aceea după imagine, după aparențe oamenii au urcat rapid multe trepte sociale și vor să arate asta, chiar dacă nu au mentalitatea clasei de sus și nici educația ei. Fenomenul formelor fără fond e în continuare aici.

Cât despre vorbitul în public, când știi că toată lumea va analiza ceea ce spui tu, dacă chiar nu ai bani să îți anagajezi om de comunicare care să te ajute cu discursurile și declarațiile, ai o soluție mai simplă: taci din gură, când nu ești sigur pe ceea ce spui.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *