O idee pe care o aud tot mai des in ultimul timp este cea din titlu. Tu, cititorule de bloguri, gasesti un blog curat, inocent, unde autorul sau autoarea scrie cu pasiune, din pasiune, pentru tine! Incepi sa citesti, iti place, recomanzi blogul si altora, incep tot mai multi sa citeasca, blogul e recomandat si de alti bloggeri, apar si comentariile, creste si traficul…
Bloggerul sau bloggerita incepe sa scrie tot mai mult, pentru ca isi da seama ca are pentru cine sa scrie, este motivata de comentariile gen „imi place cum scrii”, „tine-o tot asa” etc. La un moment dat apar si advertiserii, care vor sa se promoveze pe blogul respectiv. Posesorul blogului accepta sa afiseze un banner sau sa promoveze un serviciu, care au legatura cu blogul respectiv si subiectele abordate de obicei, pe bani. Insa tu, cititorule fidel, incepi sa te enervezi, sa te agiti, sa ameninti ca nu vei mai citi blogul respectiv. De ce?
Hai sa iti explic cum sta treaba cu bloggingul asta:
- Tu stii ca bloggerul ala isi rupe din timpul lui pentru a scrie pe blog? Poate o ora pe zi, poate doua, poate 5, nu conteaza, el isi aloca din timpul sau, pentru ca tu sa ai ce citi! In timpul asta bloggerul putea sa doarma, sa se distreze, sa se uite la un film, dar el prefera sa scrie pentru tine!
- Tu stii ca un domeniu costa bani? Poate 5 euro, poate 50 de euro, dar costa. Tu stii ca si gazduirea blogului costa? Poate 10 lei, poate 100, poate 1000 de lei. dar costa. Hostingul si domeniul le plateste bloggerul respectiv, pentru ca tu sa ai ce citi si unde citi!
- Tu stii ca o tema buna de blog costa? Poate ca bloggerul respectiv a stat o noapte intreaga pentru a edita o tema, un header sau pentru a eficientiza vizualizarea blogului. Poate bloggerul respectiv a platit bani buni unei firme, pentru o tema de blog personalizata, pentru ca tie sa iti placa cand intri pe blog!
- Tu stii ca bloggerul respectiv trebuie sa si gandeasca ceva timp, inainte de a scrie un articol? Chiar daca tu citesti doar 10 randuri, poate ca el s-a documentat 10 ore, a vorbit cu douazeci de persoane, a facut treizeci de fotografii, a rescris postul de 10 ori, inainte ca tu sa te bucuri de cuvintele sale asternute online. Realizezi asta?
- Tu stii ca bloggerul respectiv scrie luni intregi, poate chiar ani, inainte sa scoata vreun ban din blogul sau? Scrie din pasiune, il citesti cu pasiune, dar bloggerul asta nu trebuie si el sa traiasca? Poate el ani de zile a mancat paine cu apa, poate a renuntat la alte necesitati pentru a mentine blogul in viata, pentru ca tu sa ai un loc online unde sa te relaxezi, informezi, unde sa plangi, sa te emotionezi, sa razi!
- Tu stii ca bloggerul isi cumpara laptop, camera foto, abonament la internet wireless, plateste facturi mai mari la curent, telefon, pentru ca sa iti ofere posturi de calitate, rapid, de oriunde si oricand?
In concluzie, un blogger de succes investeste timp, bani, inteligenta, cunostinte, doar pentru ca tu sa ai posturi noi in RSS Reader sau in browser, dimineata, cand abia faci ochi alaturi de cafeaua aia aburinda!
Tu, cititorule, ii citesti articolele gratuit, nu platesti nici un abonament, nu dai nici o taxa, de multe ori nici macar nu comentezi la posturi, desi iti plac. Esti doar o persoana care citeste bloguri, obtine idei, informatii, poante, fara a oferi nimic in schimb, tu doar iti misti degetele stand comod asezat in scaunul ergonomic!
Bloggerul isi pune cateva bannere, scrie uneori articole de recomandare, de obicei corelate cu tematica blogului, pentru a recupera macar o mica parte din tot ce a investit. Daca iti plac articolele sale le iei in considerare, daca vezi un banner interesant in sidebar faci clic pe el, daca nu, poti doar sa citesti, la fel ca si pana acum, nu te obliga nimeni la nimic altceva. Insa tu protestezi, vrei sa citesti pe gratis, iar bloggerul sa scrie pe gratis, sa nu castige nimic, desi el, de obicei, investeste MULT! Ti se pare corect?
Ce mai spui acum, vei mai citi blogurile preferate, chiar daca isi vor pune reclame? Vei mai critica, sau te vei gandi de doua ori, inainte de a acuza pe cineva ca vrea sa faca bani din blogging?
P.S: Curvette a trecut pe domeniu dot ro de pe weblog, de curand. Asteptam bannerele, pentru a o ajuta sa stranga mai rapid cei un milion de euro. Go go girl!
Depinde ce fel de reclama pune si mai ales cata reclama.
Daca are 20 % continut si restul reclama atunci X este cel mai folosit buton de pe pagina lui :).
Daca e relevanta in asociere cu articolele/ul in care apare reclama atunci nu ma deranjeaza cu nimic.
Lumea s-a invatat sa consume mai mult decat produce.
Prea mult bold, dar nr de cei care se plang de reclame e mic.
Hmm, cred ca am vrut sa accentuez prea multe.
Hai ca dramatizezi. E o relatie simpla de produs-consumator. Daca produsul nu mai este pe placul consumtaorului e liber sa faca ce vrea. Stii bine asta. Pana la urma daca esti comercial si scrii pentru bani tre sa stii ca stapanul tau este clientul. 🙂
Spor la scris!
Corect, dar consumatorul inca nu intelege toate etapele si cerintele procesului de achitie, el vrea sa plateasca un pret egal cu zero.
1. Cititorul de blog nu e nici client, nici consumator. Cititorul de blog devine treptat prieten (chiar daca tu, autorul nu-ti dai seama), pentru ca incepe sa empatizeze cu trairile tale. Nu e o chestiune de acceptare: cand incepi sa-ti faci publice gandurile iti asumi tot pachetul ce deriva din aceasta actiune.
2. Drept urmare (daca eu sunt prieten – ca te citesc, nu de alta – si nu un client), tu de ce nu-mi respecti inteligenta si-mi dai mesaje pe mess ca ai scris un articol?
3. Eu citesc si daca are reclame si daca nu. Nu citesc cand se auto-recomanda – asta e o exceptie ca sa-mi fac public modul in care privesc lauda de sine.
Adi, era doar o analogie referitor la ce spunea Mono. Ce spui tu are logica, deci e logic si sa consideri ca prieteni te vor intelege.
Eram mandru ca am debitat o teorie mai buna decat a lui Kant. Stai linistit, nu a fost spam, l-am trimis doar unui grup de persoane, ghici care?
Ideea e ca pritenul te intelege atata vreme cat nu-l dezamagesti. Daca el isi pune baza in tine ca n-o sa devii comercial… well you see my point.
Daca spui tu ca nu e spam…
Pai nu am cum sa devin comercial Adi, nu stii ca deja eram?
Revin, trebuie sa pun postul cu craciunitele goale si ala cu sms-uri de sarbatori.
Pot sa spun ca le ignor? reclamele…. pot spune ca urasc acele site-uri cu reclame flash, care iti tot apar in fata si au botonul de close ascuns….alea-s singurele pe care le urasc…aah…si bannerele care-ti iau ochii, cu culori stridente si multa animatie…cam atat am de comentat ca simplu cititor de bloguri
Mmm, inca nu am vazut flash pe bloguri, cel putin nu la noi. Cand va apare e clar ca raportul intre respect pentru cititori/nevoie de bani e defavorabil.
Sa pun oare un banner roz in header, asa de sarbatori? Vad ca se poarta anul asta.
1. Pentru ca ti-ai subliniat ideile importante cu blog, nu inseamna ca ai exagerat sau ai facut spam. Prea multi „stiu” SEO in ziua de azi si se feresc de scrierea libera.
2. Din insiruirea de justificari si motivari ale unui blogger, traiesc cu impresia ca saracul si umilul blogger merita toata mila din lume.
Nu e nevoie de asa ceva, unii scriu sa castige, altii scriu pentru ca simt nevoia sa se exprime.
M-ai spart cu „blogger de suscces”. Toti se vor bloggheri de succes, de asta nici nu exista nise acoperite in .ro … ptr ca toti vor succes si trafic, care sint relative.
3. Monetizarea unui blog ar trebui sa fie ceva normal in .ro, dar cum monetizare inseamna doar Adsense si retelele inutile CPM, reclama privata e singura care merita in .ro
Un blog cu reclama nu inseamna saracie, ci „spirit intreprinzator”, pana la urma omul prin ceea ce face investeste in el.
4. Bun articolul, dar parca directia asta catre jale si compasiune e cam exagerata. Bloggerul e si el om, poate doar cei „de succes” nu sint oameni. Ei sint vedete.
Daca ai continut bun, restul vin de la sine …si succesul si traficul si banii.
Sa lasam vedetele, ca apare Badea pe aici cu traficul lui facut din promovare TV.
E adevarat, am exagerat un pic din cauza elanului
Problema nisei e legata si de limitarea audientei: doar .ro, doar internautii, doar un anumit segment…
Nisele care merg deocamdata la noi sunt cele legate de vedete, muzica, film, online.
Cate bloguri romanesti despre design, programare, sfaturi despre blogging si monetizare s-au evidentiat in peisaj. Prea putine, si astea doar pentru cunoscatori.
Uaaau! Cate eforturi fac bloggerii pentru noi, oamenii de rand care doar isi misca degetele. Mi-a placut mult aia cu „Tu stii ca bloggerul respectiv trebuie sa si gandeasca ceva timp, inainte de a scrie un articol?” Serios? Eu credeam ca scrie fara sa gandeasca… NOT.
Si cate sacrificii 🙁 . Iti iei si laptop… si camera… si multe altele… si toate astea numai pentru binele meu. Aproape am scapat o lacrima citind post-ul tau. Oare tu chiar crezi ca eu citesc bloguri „cu pasiune”? Pasiunea este, sau ar trebui sa fie din partea celui care scrie.
Iti dau dreptate la ideea generala cu reclamele. E OK sa existe reclame si nu ma deranjeaza atata timp cat ce este langa ele este interesant. Daca incepi sa scrii doar de dragul de a posta ceva incepe sa se simta si atunci iti pleaca cititorii.
Te-ai transformat intr-un avocat al bloggerilor, ai urecheat pe cei care nu citesc bloguri cu reclame si mai lipsea un „Sa va fie rusine ca nu apreciati sacrificiile facute pentru voi, cei care stati alaturi de cafeaua aia aburinda!”
MDF, am mentionat ca articolul e un pic fortat, iar de urecheat nu am urecheat pe nimeni. Doar ca e bine ca cititorii sa perceapa ambele fatete ale problemei.
foarte bine scris articolul si reusit sa tratez corect un subiect cam mult dezbatut.
sclipitor articolul
Foarte faina argumentatia!
Ne pregatesti pentru mai mult ad pe blogul tau!?=:)
Nu, am atins maximul. Acum sunt la cura de slabire si cosmetizare.
Iti duci blogul la Sei Bellu? :))
F F F bun articolul
Interesant articolul si destul de bine abordat subiectul, desi nu cred ca i se acorda atentia cuvenita. In plus, cred ca sunt cam putini care sa aprecieze ce ai scris tu aici…
@mariussescu au trecut 3 ani si inca mai vad vrajeala aia cu „bloggerul isi rupe din timp pt ca tu sa ai ce citi”.
@aiurea aiurea, ala e doar un mit :d
RT @mariussescu: Au trecut 3 ani si inca mai sunt cititori de bloguri revoltati ca vad reclama pe blog https://www.mariussescu.ro/2008/12/daca-i…
[…] Daca isi pune reclame pe blog, nu il mai citesc! […]
Articolul tau este o referinta pentru documentarea acestui tip de comportament. Din pacate unele persoane continua sa creada ca bloggerul exista doar pentru a le furniza lor informatii gratuite.
Eu nu platesc nici hosting nici domeniu pentru ca nu vad de ce ar trebui sa o fac. Am trafic mic, nu vreau sa ajung A-lister pentru ca stiu ca este imposibil si nici nu-mi trebuie, si nu am chef sa-mi pierd tot timpul liber postind. Asa ca am renuntat de mult sa pun publicitate pe blog. Nu mai fac reclama decit pro bono. Din moment ce scriu in primul rind pentru mine si apoi pentru o mina de foarte buni prieteni, majoritatea covirsitoare cunoscuti tot de pe bloguri sau twitter si de abia apoi pentru publicul larg, nu consider necesar sa achizitionez domeniu sau hosting si deci nici sa fac bani cu blogul. Ramine partea de implicare emotionala si intelectuala si timpul investit in blog. Ii admir pe cei care pot sa-si recupereze parte din banii investiti in blog, pentru ca isi dedica o foarte mare parte din timp blogului si asta, pina la urma, se numeste sacrificiu. 🙂
Tu folosești blogul strict ca un jurnal personal. Posibilitățile sunt multiple, iar dorința de a scoate bani de regulă are legătură și cu timpul/banii investiți în blog.
[…] Daca isi pune reclame pe blog, nu il mai citesc! […]
[…] campanii pe bloguri și social media, nu aveți nimic de pierdut. Vă recomand să citiți și Daca isi pune reclame pe blog, nu il mai citesc, De ce nu fac toți bloggerii bani din blog?, Cum să faci bani din blog – varianta […]
[…] Dacă își spune reclame pe blog nu îl mai citesc. Ce scriam în 2008 e la fel de valabil, cititorii vor articole bune pe bloguri dar nu ar plăti pentru accesul la ele. În schimb comentează că bloggerii nu ar trebui să publice articole plătite. Probabil unii dintre cititori trăiesc doar cu aer curat și apă de izvor. […]
10 comentarii pe an, articol serios,elita frate 😀
Poate nu este furios cititorul pe acel blogger care trebuie sa isi puna reclame pe blog, pentru a da un sens real a ceea ce face… poate este doar invidios, pentru ca majoritatea celor care citesc sunt la randul lor bloggeri, cu mai mult sau mai putin succes, dar putini stiu ca un blogger de succes inseamna sa faca si multe sacrificii, pe care le-ai punctat foarte bine…
In final desi multi nu recunosc… denumind blogging-ul mai mult o pasiune decat pentru a face bani, majoritatea au ca scop ascuns tocmai acest lucru, fie chiar si daca pica niste bani acolo…
Daca pasiunea cu dorinta de a face bani se inteleg bine, acel blog de cele mai multe ori va fi unul de succes, iar reclamele si articolele platite vor deveni un lucru obisnuit, daca sunt folosite cu bun gust…
"Tu stii ca bloggerul respectiv trebuie sa si gandeasca ceva timp, inainte de a scrie un articol?"
sa fim seriosi, sunt cazuri rare:)
PS-ul este irelevant, stiu ca are PR3, dar n-a mai scris de 1 an, asa ca ai directionat trafic acolo cam degeaba 🙂
Bine punctate lucrurile d.p.d.v al unui blogger sau creator de continut. Reactiile „cititorilor” sunt probabil indreptatite atunci cand bloggerul se comporta exact ca cei ce trimir email-uri spam si junk
Articolele platite trebuie sa aibe specificat clar Advertorial sau Publicitate, comunicatele de presa sa fie trecute intr-o categorie clara, articolele proprii separat. Oferind totul la gramada, pacalind oarecum citorii, sunt metode sigure de creat dispute.
Legat de articolele si subiectele acestora, blog-ul/site-ul e in esenta un spatiu detinut de autor(i) asa incat alegerea lor si publicarea e la libera alegere.
Personal mi-ar face placere ca daca tot gaseste de cuviinta un cititor sa comenteze, sa a faca pe subiect si nu generalist sau moralist la adresa autorilor.
Ca in orice domeniu, multi autori dar si cititori din Romania mai au de invatat despre comportamentul si etica pe web.
[…] dacă te apuci sa scrii tâmpenii de genul “tu ştii că bloggerul trebuie să îşi rupă din timpul lui” e clar că eşti un pic retardat şi nu ai înţeles scopul blogului. Ce încerci să transmiţi […]
[…] dacă te apuci sa scrii tâmpenii de genul “tu ştii că bloggerul trebuie să îşi rupă din timpul lui” e clar că eşti un pic retardat şi nu ai înţeles scopul blogului. Ce încerci să transmiţi […]